UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

KCB_latinica-crno

Likovna galerija, Knez Mihailova 6, Beograd
od 13. do 31. januara 2015.

KRITIČARI SU IZABRALI 2015.
IzloŠba

Leonid Šejka, Izvanredni Bob, Nemanja Nikolić, Zlatko Stojilović, Petokraka, Slobodan Stošić, Saša Tkačenko, Mariela Cvetić, Jelena Stojanović

Prostori: Likovna galerija i Pop-ap u Kulturnom centru Beograda, Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca,  Galerija Grafički kolektiv, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Umetnička galerija Nadežda Petrović, Galerija Risim, Čačak, Hotel Morava, Čačak, Kafana “?”, Beograd

Izložba Kritičari su izabrali se više od četiri decenije održava u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Od 2001. godine ova izložba je, u koncepcijskom smislu, modifikovana u autorsku izložbu laureata nagrade „Lazar Trifunović”, prestižnog priznanja za likovnu kritiku i kritičko pisanje o savremenoj umetničkoj sceni, koje se od 1992. dodeljuje u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Jelena Stojanović je dobitnica nagrade “Lazar Trifunović” za 2013.

Projekat IzloŠba polazi od rada teoretičara i umetnika Leonida Šejke (1932-70), čija je praksa izmeštala umetničku produkciju van galerije, muzejskog prostora, potvrđujući centralnost urbanog iskustva kao neraskidivi deo svakodnevice.

Od Likovne galerije Kulturnog centra Beograda kao centralne matice odakle se polazi i vraća, IzloŠba se neumitno spiralno širi da bi uključila neke od veoma važnih proizvoda i proizvođača iskustva urbanog života u Beogradu. Pored galerijskih prostora, kao što su galerije Grafičkog kolektiva i Kolarčevog univerziteta, uključen je i prostor jedne obrazovne ustanove, Arhitektonski fakultet, ali i Kafana ? i Galerija Risim i Hotel Morava u Čačku. Učesnici u projektu su arhitekte, dramaturzi, likovni umetnici, istoričari umetnosti, veoma različitih stremljenja i posve neusaglašenih interesovanja.

Otvaranje izložbe je u utorak 13. januara u 19:00 časova :: Likovna galerija, Knez Mihailova 6, Beograd

Dođite!

Izlosba_201415