UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba Umetnički projekat H3O2 Vol. 2 – Akvatektorijum: ambijenti inspirisani vodom u N.O. Concept galeriji / foto izveštaj sa otvaranja i autorskih vođenja kroz izložbu

U subotu 01. oktobra u 19 časova je otvorena izložba Umetnički projekat H3O2 Vol. 2 Akvatektorijum: ambijenti inspirisani vodom u N.O. Concept galeriji u Beogradu. U nastavku prikazujemo foto izveštaj sa otvaranja i autorskih vođenja kroz izložbu, uz kratak opis same izložbe i koncepta.

H3O2 se tumači kao formula za drugačiji pogled na vodu, vodu sa strukturom, vodu sa snagom da oblikuje prostor oko nas, vodu kao interaktivni alat u procesima strukturacije prostora. Takođe, ova formula se povezuje i metaforički tumači kroz razumevanje kovanice Akvatektorijum, odnosno promišlja kao jedan od načina formiranja prostora (ambijenta) iz vode. Tim imenom, odnosno temom je bio naslovljen studio projekat i prateća studentska radionica (školske 2021/2022 godine), a koja, sada već tradicionalno, prati predmet – Studio projekat na petoj godini završnih Integrisanih i Master akademskih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pod mentorstvom redovnog profesora, arhitekte Dejana Miljkovića, a kao nastavak radionice H3O2, koja je sprovedena i izvedena u formi umetničkog projekta (realizovana izložba u Uličnoj galeriji) u prethodnoj godini.

Link ka reportaži sa izložbe Umetnički projekat H3O2 Vol. 1 u Uličnoj galeriji:

https://www.youtube.com/watch?v=4Mp_iE2YpsA&ab_channel=BrainzTV

Radovi studenata su pretstavljali polaznu tačku daljeg razvoja radova za izložbu, nastali su tokom nastavnog procesa u jesenjem semestru akademske 2021/2022, na predmetu Studio M03A – Projekat na drugoj (završnoj) godini Master akademskih studija arhitekture i Studio 07A – Projekat na petoj (završnoj) godini Integrisanih akademskih studija arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao i prethodne godine ceo proces je vođen na studio projektu, pod mentorstvom arhitekte Dejana Miljkovića, redovnog profesora i saradnika u nastavi arhitekte Miloša Stojkovića Minića, asistenta. U ovoj akademskoj godini su gostujućih predavači i kritičari u procesima rada na predmetu i kasnijoj postprodukciji radova za izlaganje bili: likovni umetnik Stipić Dudvarski (Dudwarszky) Dušan i arhitekta Petrović Nevena.

Autori/kustosi projekta su sa studentima pozvani da odgovore na postavljenu temu Akvatektorijum – ambijenti inspirisani vodom kroz stvaranje umetničkih (prostornih) dela i instalacija za predmetni prostor N.O. Concept galerije gde je umetnički projekat u ovoj izlagačkoj sezoni realizovan.

Autori projekta/izložbe: 

Miloš Stojković Minić,  Nevena Petrović, Dušan Stipić Dudvarski (Dudwarszky) / Atrio – grupa arhitektonsko-umetničke operativne prakse

Urednici i pratećeg kataloga:  

Miloš Stojković Minić, Nevena Petrović, Dušan Stipić Dudvarski (Dudwarszky) 

Predloženi recenzenti izložbe i pratećeg kataloga:

mr Branko Pavić, redovni profesor

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet,

dr Snežana Vesnić, docent

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet

dr. Vesna Knežević, redovni profesor (slikarski odsek)

Univerzitet umetnosti u Beogradu – Fakultet likovnih umetnosti

Dizajn kataloga: Milica Đoković

Spisak učesnika izložbe: Aleksa Đorđević, Minja Gligorijević, Andrej Jovanović, Jovana Lučić, Irina Živković, Anita Pešić, Dušan Stipić Dudvarski (Dudwarszky), Nevena Petrović, Miloš Stojković Minić

Izložba je trajala od 01. do 10. oktobra 202. godine

Autorska vođenje kroz izložbu su bila organizovna u petak 7. oktobar u 18.00 časova i subotu 8. oktobar u 12.00 časova u N.O. Concept galeriji.

Istraživanje je finansirano od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a pod sledećim brojevima ugovora: 451 03 68/2020 14/200090; 451-03-1270/2022-14/2789.

Projekat podržali: Arhitektonski fakultet, Atrio grupa, N.O. Concept galerija.

 

_Izgled galerije NO Concept tokom trajanja izlozbe_autor fotografije MILICA JOVANČEVIĆ

Izgled galerije N.O. Concept tokom trajanja izložbe H3O2 Vol. 2, autor fotografije: MILICA JOVANČEVIĆ

Model

Plan postavke izložbe sa navedenim radovima

 

 

Foto-kolaž Akvatektorijum: ambijenti inspirisani vodom:

 

Photo 32_akvatektorijum ambijenti copy

Izvor fotografija u kolažu: Miloš Stojković Minić

 

Fotografije tokom postavke izložbe, sa otvaranja i autorskih vođenja kroz izložbu:

Otvaranje_MSM 1

Autorsko vodjenje_MSM 8

postavka izlozbe 2_msm

Autorsko vodjenje_MSM

Autor fotografija: Miloš Stojković Minić

Ostale fotografije sa otvaranja, kao i Studentske radove (izvod iz godišnjaka radova) možete pogledati na LINKU.

Foto-kolaž sa otvaranja:

 

Photo 33_Vr H302 vol 2 storiji 21x63

Izvor fotografija u kolažu:
 autori storija sa Instagrama – navedeno na fotografijama