UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Poseta studentkinja Ive i Jovane Univerzitetu Ajova, Fakultetu za planiranje i javne poslove

Studenti master studija Integralni urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu po povratku u Srbiju – pismo i utisci prof. dr Džerija Entonija. FAICP, vanredni profesor SPPA.

U aprilu 2022. godine, hladno, oblačno nebo dugotrajne zime u Ajova sitija bilo je prožeto daškom sunca i svežeg vazduha iz istočne Evrope. Dve studentkinje Iva Kojić i Jovana Kolašinac sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu doputovale su 9. aprila na Fakultet za planiranje i javne poslove (SPPA) Univerziteta Ajova. Džesup Hol, gde se nalazi SPPA, 2011. godine bio je dom prof. Uroša Radosavljevića, a sada, nakon više od decenije, dve njegove studentkinje krasile su ovu zgradu.

1

Iva i Jovana su se vrlo brzo smestile tokom vikenda u svoj dom daleko od doma u Quality Inn-u u Koralvilu u Ajovi. U svojoj prvoj nedelji na SPPA, Iva i Jovana su prisustvovale u okviru širokog spektra kurseva, od Politike ekonomskog razvoja kod prof. Hiafeng Kiana, Okoline i društva prof. Samante Zulke, Finansiranja lokalne uprave prof. Puong Nguiena i kursevima o Stambenoj politici i Upravljanju rastom profesora Džerija Entonija. Pre i posle pohađanja , Iva i Jovana su našle vremena da se upoznaju sa studentima druge godine Mastera javnih poslova (MPA) Noelom Milsom i Majklom Dolemanom, koji su ih proveli kroz nekoliko delova kampusa, kao i sa studentkinjom prve godine MPA Minelom Ikanović, koja je i sama srpskog porekla i govori srpski, sa kojom su obišli i ostale delove kampusa i grada (i što je važno – najveći tržni centar u okolini). Iva i Jovana su takođe imale priliku da se pridruže direktorici SPPA prof. Lusi Lorian na ručku jednog dana, a zatim i prof. Zuhlkeu na kafi drugog dana. Dakle, kao što možda možete da pretpostavite, njihova prva nedelja u SPPA bila je naporna, sa aktivnostima od jutra do večeri svakog dana. Na kraju dugih dana, nekada su ih kući vozili članovi fakultetskog osoblja (prof. Kian i prof. Phuong), ali su se najčešće vraćali Koravilskim autobusom javnog prevoza čija su stajališta odgovarala njihovim svakodnevnim putovanjima, nekoliko koraka udaljena od Džesup Hola na jednom kraju i veoma blizu njihovog hotela na drugom kraju. Prvog vikenda, Iva i Jovana su morale da obave više kupovina, da odu na uskršnju službu u američku protestantsku crkvu, Hristovu crkvu u Ajova Sitiju, i vide mnogobrojne četvrti i rekreativne  zone u Ajovi.

Do druge nedelje, Iva i Jovana su se u mnogome upoznale sa svojom užurbanom dnevnom rutinom – doručak u Quality Inn-u, brza šetnja do autobuske stanice odmah ispred njihovog hotela kod Trader Joe-a, 20 minuta vožnje autobusom do Džesupa, nekoliko predavanja, razgovori sa studentima i profesorima SPPA, često u SPPA prostoriji za crtanje gde su Iva i Jovana dobile svoje lične stolove i ormariće, ručak u centru Ajova Sitija i kratka vožnja autobusom kući u ranim večernjim časovima. Sredinom druge nedelje, SPPA je zajedno sa Kancelarijom za međunarodne programe Univerziteta Ajova priredio prijem dobrodošlice za njih u SPPA prostoriji za crtanje . Počasni gosti bili su, naravno, Iva i Jovana. Prorektor Univerziteta Ajova i dekan za međunarodne programe, prof. Rasel Ganim, održao je uzbudljiv pozdravni govor, pohvalivši Ivu i Jovanu, pionire TESLAS programa, obećavši svoju stalnu podršku TESLAS-u, studentima iz Ajove koji će biti posetioci Beograda i budućim studentima iz Beograda koji će dolaziti u Ajovu. Kasnije te nedelje Iva i Jovana su uspele da prisustvuju uskršnjim službama u grčkoj pravoslavnoj crkvi u Ajova Sitiju.

19

Treća i četvrta nedelja, njihove poslednje dve nedelje u SAD, bile su još napornije za naše srpske avanturistkinje. Početkom treće nedelje održale su odličnu prezentaciju Okvir prostornog planiranja u Srbiji odabranoj grupi nastavnika i studenata sa SPPA, kojima se prezentacija mnogo  dopala! Zatim su odletele u sunčani San Dijego, koji se nalazi na pacifičkoj obali države Kalifornije, da učestvuju na godišnjoj nacionalnoj konferenciji Američkog planerskog udruženja. Ova konferencija ima preko 4.000 učesnika iz svih krajeva SAD i nekoliko drugih zemalja. U San Dijegu su odseli u simpatičnom hostelu u istorijskoj četvrti Gaslamp u San Dijegu, na 10 minuta hoda od mesta održavanja konferencije, Kongresnog centra San Dijega. Tokom tri i po dana, prisustvovale su brojnim sesijama, slušale odlične govornike i učile o najnovijim strategijama planiranja u stanovanju, transportu, razvoju zajednice i istorijskom očuvanju. Uprkos prepunom rasporedu konferencije, uspeli su da se na kratko otrgnu od sve okrepljujuće intelektualne hrane koju su im služili na konferenciji i istraže plaže, talase i eklektičnu scenu hrane u centru San Dijega. Odmah nakon konferencije, autobusom su stigli do LALA zemlje – Los Anđelesa, grada snova. Iva i Jovana su tamo provele dva magična dana pre nego što su se vratile u Ajova Siti. Zatim su imale jedan ceo dan u Ajova Sitiju pre nego što su se ukrcale u noćni autobus za petočasovno putovanje do Čikaga, njihove sledeće stanice. Dan kada su videle mnoga arhitektonska čuda u Čikagu bio je šlag na torti u njihovoj neverovatnoj američkoj avanturi.

3

Tokom svog boravka u Ajova Sitiju, u diskusijama i prezentacijama u učionici, Iva i Jovana su dale odličan doprinos diskusijama, postavljajući pitanja koja podstiču na razmišljanje i podižu kvalitet istih. Izvan učionice, u šetnji po kampusu ili na ručku, bili su divno društvo – kolegijalno, ljubazno i prijateljsko – uvek upoređujući život u Srbiji sa životom u Americi. Nastavnici i studenti sa SPPA su mnogo naučili od Ive i Jovane; zauzvrat, Iva i Jovana su naučile mnogo od nastavnika i studenat sa SPPA. Iva i Jovana su impresionirale profesore, studente i osoblje SPPA; kada su otišli, mnogi profesori i osoblje žalili su što njih dve nisu mogle duže da ostanu u SPPA-u! Možda će Iva i Jovana ponovo doći u SPPA. Univerzitet u Beogradu nije mogao da pošalje bolje ambasadore! Očekujemo posete još ovakvih ambasadora u godinama koje su pred nama! I sigurno će SPPA u narednim godinama poslati nekoliko studenata na Univerzitet u Beogradu. Viva la TESLAS!

Profesor Džeri Antoni

8

* Poseta naših studenata i akademska razmena realizuje se kroz saradnju Univerziteta Ajova u Ajovi, SAD i Univerziteta u Beogradu na osnovu Memoranduma o razumevanju iz 2019. godine koji je pokrenuo Fakultet za urbano i regionalno planiranje (pređašnji naziv fakulteta) sa Univerziteta Ajova i Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, kao i kroz program dvosmerne razmene za studente master studija pod nazivom TESLAS – Dvosmerni semestar razmene koji povezuje Ameriku i Srbiju, sproveden od strane American Councils-a u Beogradu.

 

v. profesor dr Uroš Radosavljević