UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

RR20_Nagrada_Kat_1-vh

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS kao osnivač, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije – IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači ustanovili su od 2006. godine Međunarodnu Nagradu Ranko Radović.

 

Od 2008. godine u status suosnivača nagrade ušli su Urbanistički zavod Beograda i WIENERBERGER d.o.o.Kanjiža, od 2009. godine status suosnivača nagrade dobila je Inženjerska komora Srbije a od 2014. godine status suosnivača nagrade dobila je Radio televizija Srbije.

 

 

Pokrovitelji Nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Nagrada se dodeljuje za:

 

  1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;

 

  1. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu;

 

  1. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u istom periodu.

 

 

Nagrada koja nosi ime arhitekte Ranka Radovića osnovana je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo i samim tim ustanovljava kriterijume za njeno vrednovanje u Srbiji i na međunarodnom nivou, što podrazumeva uključivanje Republika bivše Jugoslavije i zemalja iz sveta sa kojima je Ranko Radović sarađivao ili u kojima je radio.

 

Pravo učešća na konkursu imaju pojedinci, ustanove, udruženja, strukovnih organizacija, kao i sva zainteresovana lica koja su ostvarila rezultate u jednoj od tri kategorije, sa teritorije Srbije, kao i iz drugih zemalja.

 

Konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović je trajao od 01. septembra do 15. oktobra 2020. godine.

 

Na konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji kritičko-teorijski tekstovi o arhitekturi prijavilo se 9kandidata (konkursnih radova), u kategoriji realizovano arhitektonsko delo prijavilo se 15 kandidata, u kategoriji televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije prijavilo se 10 kandidata.

 

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović i otvaranje izložbe učesnika konkursa trebali su da se održe u ponedeljak, 21. decembra 2020. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, Beograd.

 

Zbog vanredne situacije izvane izazvane pandemijom  virusa Covid 19 i mera koje je doneo krizni štab svečana dodela nagrade i otvaranje izložbe učesnika konkursa održaće se u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca  u prvoj polovini 2021. godine.

 

 

Odluka o nagradama biće objavljena na web adresi ULUPUDS-a 21. decembra 2020. godine. Dobitnicima nagrada će biti isplačen novčani deo nagrade.

 

 

Nakon izložbe u Beogradu tokom 2021. godine izložba će biti održana i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

 

 

 

NAGRAĐENI

 

 

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji 1 (kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu) jednoglasno je doneo Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli: autoru Aleksanderu Trumiću za knjigu Yugo-monumen(TI)tomanija – Bogdan Bogdanović između mašte i političke stvarnosti, u izdanju Orion arta, Beograd, 2020.

 

 

 

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 2 (realizovano arhitektonsko delo) jednoglasno je doneo Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: projektu Studio Miklavc i autorima: Dekleva Gregorič ArchitectsAljoši Dekleva, u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Tini Gregorič, u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Lei Kovič, u.d.i.a., za Hidden addition to a suburban row house (Skriveni dodatak prigradskoj kući u nizu), Škofja Loka, Slovenija, 2019.

 

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 (televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije) većinom glasova je doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe multimedijalne prezentacije dodeli: Udruženju Moderni u Beogradu, Odgovorno lice: Snežana Zlatković, d.i.a., za izložbe Moderni u Beogradu, Galerija Kolektiv, Galerija FLU, Ulična galerija, OZON ARTspace, Kolarčeva zadužbina, 2019.

 

 

 

 

ŽIRI NAGRADE

 

Kategorija (1)

 

 

dr Zlata Vuksanović Macura, dipl. inž. arh. (predsednica Žirija)

 

prof. dr Luka Skansi, dipl. inž. arh.

 

Slobodan Giša Bogunović, diplomirani filozof

 

 

 

 

Kategorija (2)

 

 

prof. Vasa Perović, dipl. inž. arh. (predsednik Žirija)

 

prof. Zorica Savičić, dipl. inž. arh.

 

Milenija Marušić, dipl. inž. arh.

 

 

 

 

Kategorija (3)

 

 

Zoran Dmitrović, dipl. inž. arh. (predsednik Žirija)

 

prof. mr Branko Pavić, grafičar

 

Radonja Leposavić, istoričar umetnosti i radijski novinar

 

 

 

Odbor za dodelu Nagrade Ranko Radović 2020

 

Odbor čine predstavnici Osnivača i po jedan predstavnik Suosnivača i to:

 

  • Branislav Mitrović, dipl. inž. arh. – ULUPUDS(predsednik)
  • Dragana Palavestra, dipl. ist. um. – ULUPUDS
  • dr Zoran Bulajić, dipl. inž. arh. – ULUPUDS
  • dr Irena Šentevska, dipl. inž. arh. – ULUPUDS
  • dr Aleksandra Stupar, dipl. inž. arh., vanredni profesor – Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
  • prof. dr. Milena Krklješ, dipl. inž. arh. – Fakultet tehničkih nauka u Novm Sadu, Departman za arhitekturu i urbanizam
  • prof. dr Marija Maksin, dipl. inž. arh. – IAUS, Beograd
  • Ksenija Špadijer Tufegdžić, dipl. sociolog – Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca
  • Ana Graovac, dipl. inž. arh. – Urbanistički zavod Beograda
  • dr Žaklina Gligorijević, dipl. inž. arh. – Inženjerska komora Srbije
  • Danijela Purešević, dipl. ist. um. – Radio-televizija Srbije
  • dr Mirjana Popović Radović – predstavnik porodice, supruga prof. dr Ranka Radovića

Sekretar Nagrade Ranko Radović, Konstantin T. Petrović, ist.um. – ULUPUDS

RR20_Nagrada_Kat-2-vh RR20_Nagrada_Kat-3-vh