UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arxellence_2_MAIN PHOTO_1

Osnovan 315. godine pre nove ere i nazvan po imenu princeze Tesalonike Makedonske, sestre Aleksandra Velikog, Solun je istorijski grad koji se razvijao kroz vekove. Zahvaljujući svom položaju u severozapadnom delu Egejskog mora, Solun je postao multietnička metropola. Grci, Rimljani, Turci Osmanlije, Sloveni i Jevreji prolazili su vekovima kroz ovaj grad, ostavivši svoj trag u samoj  kulturi grada i njenoj arhitekturi.

Arxellence_2_Thessaloniki_landmark_2

“Solunski kišobrani“, istočna obala

Zapadna obala, uključujući gradsku luku, nekada je bila proizvodna zona, a sada je idealno smeštena kako bi usmerila razvoj grada i njegovu obnovu u živi regionalni i međunarodni centar. Nažalost, danas je područje zapadne obale slabo iskorišteno urbano područje koje predstavlja verovatno jedno od najnerazvijenijih područja grada. Slabi imidž, živahnost grada kao i njegovu produktivnost. Nekoliko dosadašnjih inicijativa za promena ka urbanom rastu i produktivnosti nije završemo uspešno. Izazov i dalje ostaje.

Arxellence_2_competition area_2

Solun zapadna obala, napuštene zgrade

Arhitektonsko urbanistički konkurs „ArXellence 2““ je otvoren, besplatan i jednostepeni; međunarodno takmičenje ideja koje za cilj ima da istakne inovativni dizajn kao idealno sredstvo za uspeh nove Centralne poslovne oblasti (CBD) Soluna. Konkurs sponzoriše i organizuje ALUMIL – međunarodna kompanija sa sedištem u Grčkoj, specijalizovana za razvoj naprednih arhitektonskih aluminijumskih sistema – i podržana od strane Međunarodne unije arhitekata (UIA). Sprovodiće se prema UNESCO-vim standardnim pravilima za međunarodna takmičenja u arhitekturi i urbanističkom planiranju i preporukama za najbolju praksu UIA-e.

Arxellence_2_logos UIA_ALUMIL

Detaljnije, predmet konkursa je dizajn novog CBD-a na širem prostoru od 120.000 m2 iza luke. Povoljna lokacija tog područja uz gradsku luku, u blizini istorijskog gradskog jezgra i vrlo blizu važnih putnih i železničkih mreža, kao i industrijskih zona i logističke infrastrukture, nudi mogućnosti za održivi ekonomski razvoj. Dalje, područje će se značajno razviti nakon završetka velikih perspektivnih infrastrukturnih projekata, kao što je proširenje luke, nove metro mreže Soluna i potencijalni razvoj zapadne prigradske železnice. I na kraju, ali ne manje bitno, nastavak preuređenja aerodroma u Solunu dovešće do (2021.) proširenja modernog aerodroma sa znatno povećanim kapacitetom, koji će grad dalje povezati sa svetom.

Arxellence_2_competition area_3

Solun zapadna obala, područje takmičarske zone

Stoga, sa jakim potencijalom preuređenja, konkurs za arhitektonske ideje „ArXellence 2“ predstavlja glavni izazov urbane obnove. To je prvi i najvažniji korak ka ispunjenju očekivanja novog, kosmopolitskog Soluna. Veruje se da će vizionarske ideje konkursa otvoriti put obnavljanju ovog oronulog gradskog područja kroz inicijative lokalne uprave i učešćem privatnog sektora. Potvrđujući svoju važnost i značaj za javnost, konkurs se odvija pod pokroviteljstvom grčkog Ministarstva životne sredine i energetike, regionalne vlade Centralne Makedonije, opštine Solun, Tehničke komore Grčke (ogranka Centralne Makedonije) i Saveta arhitekata Soluna.

Takmičenje je počelo 9. marta 2020. godine, a prijave će biti otvorene do 25. maja 2020. Rok za prijavu je 15. oktobar 2020. Nagrade će iznositi 60.000 €, a 6 pobednika, zajedno sa 4 počasna priznanja, su najavljene za 25. novembar 2020. Ceremoniji dodele nagrada uslediće dvadesetodnevna izložba u Gradskoj skupštini Soluna kao i izložba u Solunskoj muzičkoj dvorani. Da biste dobili zvaničnie UIA-ove informacije konkursa i registrovali se, posetite stranicu takmičenja:

www.alumil.com/arxellence.