UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Vizual 2019

Oktobarh_Logo-120x120

Oktobar je u znaku kulture i edukacije! Četvrtu godinu zaredom, studenti sa Departmana za arhitekturu i urbanizam iz Novog Sada organizuju festival arhitekture, dizajna i umetnosti – Oktobarh.
Oktobarh obuhvata predavanja, projekcije filmova, diskusije, tribine, organizovane od strane studenata arhitekture u nameri da ljudima van prakse približe značaj i mogućnosti ove profesije, a studente arhitekture upoznaju sa profesionalnim arhitektima i njihovim iskustvima tokom dizajniranja i realizovanja projekata.
Pozivamo vas da posetite programe koji će se tokom meseca oktobra održavati u okviru po sledećoj programskoj šemi:

2. do 4. oktobar – Radionica SloboDA

Jedna od glavnih žižnih tačaka Novog Sada postala je tema ove radionice zbog njenog neiskorišćenog potencijala i prostorne nelogičnosti. Učesnici su tokom tri dana rada imali priliku da analiziraju i reše urbanističke probleme ovog javnog prostora, a kao krajnji rezultat radionice nastaju digitalni crteži i konceptualne makete kao prikaz idejne rekonstrukcije ovog prostora. Izložbu radova moći ćete da vidite na zatvaranju festivala 27. oktobra u Domu b612.

5. i 6. oktobar – Arhitura / šetnje kroz objekte

U svetu dobro poznat koncept događaja ’open house’ polako pronalazi svoje mesto i u Novom Sadu. Tokom prvog vikenda Oktobarh-a organizovane su šetnje kroz objekte od kulturnog i istorijskog značaja. Šetnje su vodili studenti i građanima se na ovaj način pružila prilika da zađu iza vrata objekata koje inače zaobilaze, a koji u sebi kriju bogatu istoriju i mnoštvo priči.

12. i 13. oktobar – Dani arhitektonskog filma

Projekcije pažljivo biranih igranih i dokumentarnih filmova trebalo bi da gledaoce podstaknu na razmišljanje i raspravu o problemima i dešavanjima u svetu arhitekture i dizajna. Program je biran tako da prati aktuelne teme kako kod nas tako i u svetu. Događaj će se održati u Domu b612. Ulaz je besplatan.

25. oktobar – Tribina OK Talks

Novitet u programu ovogodišnjeg festivala jesu kratka predavanja ’OK Talks’. Dograđaj je nastao u cilju pružanja prilike studentima i široj javnosti da se bliže upoznaju sa zadovoljstvom i problemima rada u kreativnoj sferi, podstičući ih na aktivnu diskusiju sa predavačima. Neki od ovogodišnjih gostiju su : Polimorf, Paperstorm, Tim 8, Studio MOBA….Tribina će se održati u Galeriji Macut ( SPENS ) u predviđenom trajanju od 16 do 21 h.

26.i 27. oktobar – Oktobarhska konferencija

Glavni događaj samog festivala jeste konferencija koja okuplja goste i predavače iz regiona i Evrope. Tokom dva dana trajanja, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radom vodećih biroa iz države i šire, kao i da isprate najnovije tokove iz sveta arhitekture. Svoje prisustvo na ovogodišnjoj konferenciji za sada su potvrdili : Orange architects, FAHR 021.3, Spring Studio, SODA arhitekti i drugi. Ulaznice su dostupne upitom preko FB stranice oktobarh.
Program je podložan izmenama. O potencijalnim izmenama programa i svemu drugom možete saznati na fejsbuk stranici, instagram profilu ili upitom na mail ( oktobarh@gmail.com).
Oktobarh su podržali : Fondacija 2021, OPENS, arh.ns, Dom b612, DaNS, Baldini studio, Studio Arsa i drugi.
PROGRAM KONFERENCIJA