UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Doktorantkinja Anđela Karabašević finalista konkursa za Harvardovu stipendiju Wheelwright Prize 2017

Istraživanje Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © AKVS

Wheelwright_opt

2017 Wheelwright Prize – Harvardova stipendija za istraživačko putovanje

Doktorantkinja našeg fakulteta Anđela Karabašević je jedna od četvoro finalista na internacionalnom konkursu 2017 Wheelwright Prize (Harvard Graduate School of Design), za stipendiju mladom arhitekti na početku svoje karijere, namenjenu istraživačkim putovanjima u vrednosti od 100.000 dolara.

Wheelwright Prize je stipendija škole Harvard University Graduate School of Design (GSD), ustanovljena 1935. godine, u vrednosti od 100.000 dolara namenjenih istraživačkom putovanju, koja se dodeljuje jednom godišnje mladim perspektivnim arhitektima koji pokazuju izuzetan talenat za arhitektonsko projektovanje, čiji dosadašnji rad je od naučne i profesionalne vrednosti i koji imaju potencijala za nastavak uspešnog stvaralačkog rada.

Pored novčane nagrade, pobednici su pozvani da prezentuju svoj rad na Harvard GSD, kao i da objave postignute rezultate u Harvardovoj publikaciji. Važan aspekt stipendije je što podstiče istraživački pristup arhitekturi – arhitekti finalisti se biraju na osnovu predloga istraživanja, plana putovanja i portfolija idejnih i realizovanih arhitektonskih projekata usko vezanih za istraživačku temu kandidata.


Povezani tekstovi:
Doktorantkinja Snežana Zlatković nagrađena na konkursu RIBA Journal – Eye Line Drawing Competition 2017
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2016
Izložba: “O arhitekturi: Skala dizajna od mikro do makro” u Novom Sadu

Studenti Arhitektonskog fakulteta u finalu takmičenja Solar Decathlon Middle East 2018
Izložba: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015
2014 BERKELEY PRIZE Teaching Fellowship nagrada


Komisija ovogodišnjeg konkursa obuhvata renomirane arhitekte i teoretičare arhitekture: Gordon Gill, osnivač Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, K. Michael Hays, Eliot Nois profesor arhitektonske teorije na školi i prodekan za akademske poslove na Harvard GSD, Mariana Ibañez, vanredni profesor na Harvard GSD, Mohsen Mostafavi, dekan Harvard GSD i Alexander & Victoria Wiley profesor projektovanja  i Gia Wolff, dobitnik Wheelwright Prize stipendije 2013 godine.

Finalisti ovogodišnjeg konkursa, odabrani od više od 200 arhitekata iz oko 45 zemalja sveta, su: Samuel Bravo (Čile), dobitnik stipendije, Lucia Cella (STUDIO CELLA, Posadas, Misiones, Argentina), Anđela Karabašević (AKVS arhitektonski studio, Beograd, Srbija) i Farzin Lotfi Jam (farzinfarzin, Njujork, Njujork).


Istraživanje – Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture

Anđelin predlog istraživanja Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture polazi od pretpostavke da je arhitektonska atmosfera naučno objašnjiv fenomen.

Njena namera je da proučavanjem odabranih arhitektonskih prostora u različitim ekstremnim klimatskim uslovima širom sveta, dođe do novog tipa arhitektonskog znanja o složenim atmosferskim procesima koji nadražuju čula i formiraju čovekov telesni i psihološki doživljaj prostora.

Andjela_Karabasevic_Museum_of_Unsettled_Air_planovi

Museum of Unsettled Air – planovi, istraživanje Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © AKVS

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_03

Museum of Unsettled Air – istraživanje Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © AKVS

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_01

Museum of Unsettled Air – istraživanje Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © AKVS
Museum of Unsettled Air – istraživanje Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © AKVS

Istraživačka metodologija se zasniva na direktnom iskustvu prostora, putem subjektivnog doživljaja i objektivnog opažanja, na preciznim merenjima atmosferskih parametara na licu mesta i kompjuterskim simulacijama i digitalnim vizualizacijama analiziranih prostora.

Cilj istraživanja je da rezultati budu dostupni široj stručnoj javnosti, putem on-line istraživačke platforme – baze prikupljenog arhitektonskog znanja o svetlu, zvuku, vlažnosti vazduha, vazdušnim tokovima i mirisima u prostoru.

Istraživanje je usmereno ka boljem razumevanju neposrednog okruženja, uticaja arhitekture na čoveka, i time potencijalno ka povećanoj kontroli i društvenoj i naučnoj odgovornosti nad okruženjima koje stvaraju arhitekti.

finalist-2017-andjela-karabasevic

Anđela Karabašević (1988) je završila Matematičku Gimnaziju u Beogradu i diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine u studiju Prof. Dejana Miljkovića. Njen diplomski rad Museum of the Immortal je učestvovao na konkursu i izložbi radova 2012 RIBA President’s Medals Student Awards (London, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Dobitnik je nagrade za najboljeg studenta 2011. godine fonda “Ivanka Terzin”, kao i povelje Univerziteta u Beogradu za najboljeg studenta generacije Arhitektonskog fakulteta (2011).

Zajedno sa Vladislavom Sudžumom 2013. godine osniva arhitektonski studio AKVS kao multidispliniranu, istraživački orijentisanu praksu vođenu težnjom za naučnim razumevanjem i projektovanjem atmosferskih procesa koji određuju čovekov doživljaj arhitektonskog prostora. Studio je učestvovao u nizu nacionalnih i internacionalnih konkursa i izložbi.

Dobitnici su druge nagrade na Konkursu za socijalno i pristupačno stanovanje u naselju Kamendin u Beogradu (2015), druge nagrade na Konkursu za spomen-obeležje stradalim radnicima RTS-a u Beogradu (2013), i Posebnog priznanja na internacionalnom konkursu D3 Housing Tomorrow 2013.

Anđela se u doktorskom istraživanju, kod mentora dr Ane Nikezić, bavi naukom arhitektonske atmosfere i strategijama atmosferskog razmišljanja u procesu projektovanja, što se direktno nadovezuje na projektanstki rad studija AKVS.

Neki od njenih publikovanih naučnih radova obuhvataju: The Poetics of Airflow in Architectural Design: The Case of Bamiyan Cultural Center Proposal (Bolonja, 2015), The Matter of Void: From Absolute Space to Dynamic Flows (Barselona, 2015), Atmospheric Dimensions of Architecture (Beograd, 2016), Computational Atmospherics as a Design Tool (Budva, 2016). Povremeno radi kao saradnik u nastavi na Arhitektonskom Fakultetu, u studiju dr Đorđa Stojanovića.

Više informacija o radu studija AKVS se nalazi na sledećem linku:
http://www.ak-vs.com/

Više informacija o rezultatima konkursa se nalazi na sledećem linku:
http://wheelwrightprize.org/

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_07

Palić Terme – konkursni rad 2013. | © AKVS

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_08a

Palić Terme – konkursni rad 2013. | © AKVS

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_04

Kamendin socijalno stanovanje, Beograd – konkursni rad 2015. – II nagrada| © AKVS

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_05

Risan odmaralište, Crna Gora – konkursni rad 2014. | © AKVS

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_10

Kulturni centar u Bamijanu, Afganistan – ispitivanje protoka vazduha | © AKVS

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_06

ALUARTFORUM, Zagreb – konkursni rad 2014. – uži izbor | © AKVS

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_09

THE MATTER OF VOID – FROM ABSOLUTE SPACE TO DYNAMIC FLOWS – istraživanje 2014. | © AKVS