UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_DKSG_Cestice-lutanja

U okviru programa Doma kulture Studentski grad pokrenut je projekat arhitektonskih radionica. Probudi svest o prostoru i kreativno razmišljanje. Oslobodi se rutine. Na ovoj radionici istraživaće se prostor Studentskog grada i stvaraće se imaginarna mesta okupljanja koja dejstvuju u njemu, kreiraće se prostorne instalacije i jedinstveno mnoštvo.


ČESTICE LUTANJA
Arhitektonska radionica
Prostorna instalacija

Ideja arhitektonskih radionica jeste de se probudi svest o prostoru i podstakne kreativno razmišljanje. U komunikaciji sa mladim arhitektima i radu na sopstvenim malim projektima, student će razvijati sposobnost prostornog mišljenja i inventivnost.

Kao poligon uzimamo prostor Studentskog grada. Lutamo, ali nismo izgubljeni. Ideje i inspiraciju pronalazimo u svemu. Oslobađamo se rutine. Stvaramo za sebe i druge. To su prostorne intervencije dostupne svima u obliku prostornih instalacija. Mesta okupljanja i socijalizacije.

Želimo da proširimo istraživanje granica između objekta, forme i prostora. Svetlo i senka, konture ambijenta. Odnosi materijalnih i nematerijalnih aspekata sva tri diskursa. Istražujemo fenomen i nijanse prostora sa različitih aspekata:

• Kako doživljamo prostor?
• Kako se ponašamo u različitim prostorima?
• Kako prostor utiče na nas?
• Šta definiše prostor oko nas?
• Kako možemo sami oblikovati prostor?

Stvaraćemo imaginarna mesta koja dejstvuju u istom prostoru, kreirati prostorne kompozicije i jedinstveno mnoštvo.

Traži se pokret, modularnost, ekstrem, argument, aktiviranje i interpolacija.


Radionica je besplatna. Nikakvo predznanje nije neophodno, ali je broj polaznika ograničen. Prvi čas je planiran u subotu, 05. novembar 2016. godine od 14 časova, a lokacija je Dom kulture Studentski grad – Sala na spratu (Bulevar Zorana Đinđića 179, Novi Beograd). Po planu radionica će trajati 2 meseca (novembar i decembar), održavaće se jednom nedeljno po 2 sata. Od učesnika se očekuje konstantno pohađanje radionice i posvećenost radu.

Za kraj radionice planirana je izložba radova polaznika – javno predstavljanje prostorne instalacije.

Prijave za učestvovanje na radionici slati na e-mail adresu ana.todorovic@dksg.rs

Moderator radionice je Nikolina Janković, master inženjer arhitekture, a u vođenju radionice pomoći će joj i dve koleginice Jovana Kažić i Anja Milojević.

Više informacija o ostalim radionicama koje se realizuju u okviru programa DKSG na pogledajte ovde.

Nikolina Janković (1992) master inženjer arhitekture, pored arhitekture, bavi se produkcijom i organizacijom događaja, festivala i manifestacija, a radi i kao kustos izložbi. Učesnica je mnogih arhitektonskih radionica i konkursa, samim tim i nekoliko kolektivnih izložbi. Prošle godine je kao član udruženja „Kockavica“ organizovala i realizovala projekat „Buđenje Zemuna“ sa idejom i temom umetničkih radionica i čajanki-svirki za podsticanje svih mladih, optimističnih, veselih, kreativnih, obrazovanih i pozitivnih ljudi, koji imaju slične vizije i borbe, da pokrenu nešto što ima za cilj druženja, afirmaciju mladih umetnika, kreiranje kulturno-umetničkog sadržaja i šansi za mlade. Trenutno volontira kao arhitekta – saradnik na projektu arhitektonskog džepnog vodiča kroz arhitekturu Beograda, a i učesnik je drugog Nelt edukativnog programa. Inače je veoma zainteresovana za umetnost, dizajn, arhitekturu, a najviše za multidisciplinarne i participativne projekte.

Jovana Kažić (1992) master inženjer arhitekture, posvećena struci, uvek zainteresovana za radionice i projekte koji unapređuju i istražuju bitna pitanja u arhitekturi. Učesnik raznih konkursa i izložbi. U svakom trenutku spremna da se izmesti iz stvarnosti u svet stvaranja. Voli da radi na motivaciji ljudi i buđenju svesti kod mladih, podstičući ih da otvore svoj um ka novim idejama i prevazilaženju svih granica.

Anja Milojević (1992) master inženjer arhitekture, zainteresovana za kulturnu održivost i sve segmente struke. Volonter na mnogim projektima vezanim za kulturu i umetnost, ali i učesnik raznih konkursa i izložbi. Voli da stvara i zavisnik je od energije. Smatra da je kreativnost nova vrsta pismenosti.

Vizuelni identitet radionice su osmislile Nikolina Janković i Anja Milojević.

Dom-kulture-Studentski-grad_logo200x100

12