UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Prijemni ispit 2014. za upis u prvu godinu studijskih programa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu

kabinet-301_upis_THUMB

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo sve kandidate da je, zbog tehničkih razloga, došlo do promene dela teksta u INFORMATOR-u 2014 i to, deo koji se odnosi na postupak upisa kandidata na strani 3.

Napominjemo da ova promena ne utiče na već objavljenu dinamiku sprovođenja prijemnog ispita. Precizne informacije o proceduri upisa kandidata će biti objavljene, na oglasnim tablama i na sajtu Fakulteta, zajedno sa konačnim rang listama, u sredu, 16.07.2014. godine.

Komisija za sprovođenje upisa

Obaveštavaju se zainteresovani za studije arhitekture da će prijemni ispit za upis na prvu godinu studijskih programa Osnovnih akademskih i Integrisanih akademskih studija 2014/15 Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta biti održan u:

utorak, 08.07.2014. godine u 10.00 časova.

Sve potrebne informacije vezane za prijemni ispit se nalaze u Informatoru i u Uputstvu za upis koje možete naći ovde:

NOVO   INFORMATOR 2014 UPUTSTVO ZA UPIS 2014

Formulari potrebni za upis moći će da se dobiju prilikom prijave kandidata na Arhitektonskom fakultetu.
Prijavljivanje kandidata obaviće se 02, 03, 04. i 05. jula 2014.godine prema rasporedu iz Informatora.

Svim kandidatima želimo dobrodošlicu i mnogo uspeha!

Komisija za sprovođenje upisa

Deo teksta iz INFORMATOR-a 2014

01. OPŠTI USLOVI
Arhitektonski fakultet u Beogradu, u prvu godinu na studijski program Osnovnih akademskih studija arhitekture, upisuje 240 studenata i to 160 studenata koji se finansiraju iz budžeta i 80 studenata koji plaćaju školarinu.

Arhitektonski fakultet u Beogradu, u prvu godinu na studijski program Integrisanih akademskih studija arhitekture, upisuje 64 studenta i to 40 studenata koji se finansiraju iz budžeta i 24 studenta koji plaćaju školarinu.

Strani državljanin može se upisati pod istim uslovima kao i državljanin Republike Srbije, u okviru kvote od 304 studenta, koja je predviđena za upis.

Na osnovu odredbe Konkursa za upis na Oosnovne akademske studije Univerziteta u Beogradu, u prvu godinu na studijske programe Osnovnih akademskih i Integrisanih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta, u drugom konkursnom roku, mogu se upisati državljani Republike Srbije koji su prethodno školovanje završili u inostranstvu i to 4 studenta koji se finansiraju iz budžeta i 2 studenta koji plaćaju školarinu (2% preko broja utvrđenog za upis), pod uslovom da nisu polagali prijemni ispit u prvom konkursnom roku.

U prvu godinu na studijske programe Osnovnih akademskih i Integrisanih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta može se upisati lice koje ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Svi prijavljeni kandidati polažu jedinstveni prijemni ispit za proveru sklonosti i sposobnosti za studije arhitekture (u daljem tekstu: PRIJEMNI ISPIT).

Prijemni ispit ima klasifikacioni karakter.

Redosled kandidata za upis u prvu godinu na studijske programe osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta utvrđuje se na osnovu:

  1. Rezultata postignutog na prijemnom ispitu i
  2. Uspeha postignutog u srednjoj školi

Uspeh na prijemnom ispitu i uspeh u srednjoj školi vrednuju se na sledeći način:

  • rezultat prijemnog ispita vrednuje se do 60 bodova.
  • uspeh u srednjoj školi vrednuje se do 40 bodova.

Kao uspeh kandidata u srednjem obrazovanju uzima se u obzir zbir prosečnih ocena za sve predmete u I, II, III i IV razredu pomnožen sa dva.

Pravo na upis stiču kandidati koji se nalaze na konačnoj rang listi do broja koji je konkursom predviđen za upis.

Ukoliko je kandidat stekao pravo na rangiranje na obe rang liste i rangirao se u okviru kvote za upis, ima pravo da bira na koji studijski program će se upisati i to u statusu prema rangu na odgovarajućoj rang listi.

Kandidat se može upisati na studijski program u statusu studenta koji se finansira iz budžeta Republike (budžetski student) ukoliko se nalazi na rang listi do broja odobrenog za upis kandidata na teret budžeta i ako osvoji najmanje 51 bod.

Kandidat se može upisati na studijski program u statusu studenta koji se sam finansira (samofinansirajući student) ukoliko se nalazi na rang listi do broja utvrđenog za upis samofinansirajućih studenata i ako osvoji najmanje 30 bodova.

Ako se kandidat, koji je ostvario pravo na upis po konkursu, ne upiše u predviđenom roku, Fakultet će upisati umesto njega sledećeg kandidata, prema redosledu na Konačnoj rang listi, u roku utvrđenom konkursom.

Naknada za polaganje prijemnog ispita iznosi 5.000,00 din.

Godišnja školarina, za studente prve godine studija koji plaćaju školarinu, utvrđena je u iznosu od 240.000,00 dinara.

Godišnja školarina za studente strane državljane iznosi 3.000 evra…

 

… Pročitajte opširnije o uslovima, načinu i postupku upisa u dokumentu INFORMATOR 2014.