UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

izvor: Italijanski institut za kulturu u Beogradu

 

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova nudi stipendije namenjene državljanima Republike Srbije koji žele da studiraju u Italiji.

Ko može da konkuriše: srpski državljani koji su već završili ili završavaju studije i imaju do 35 godina. Starosna granica od 45 godina odnosi se na kandidature profesora italijanskog jezika koji aktivno rade u nastavi.

Tipologija i trajanje stipendije: može se dodeliti 3, 6 ili 9 meseci za različite tipove studijskih programa:

  • jednogodišnji master kursevi prvog i drugog stepena, dvogodišnji master programi (“laurea magistrale”), doktorske studije, specijalističke studije (osim specijalizacija iz oblasti medicine), kao i dvogodišnji specijalistički programi na umetničkim fakultetima (muzički konzervatorijumi, akademije lepih umetnosti), kursevi iz oblasti didaktike italijanskog jezika i kulture za nastavnike italijanskog jezika;
  • naučno istraživački projekti u saradnji sa mentorom sa italijanskih naučnih institucija kao što su npr. CNR, Istituto Superiore di Sanità ili neke druge državne institucije poput univerziteta, muzeja, arhiva i slično, za studijski boravak u trajanju od najmanje 6 meseci.

Period korišćenja stipendije: od 1. januara 2015. godine uz napomenu da je period korišćenja ograničen na akademsku 2014/15. godinu, najkasnije do 31.12.2015.

Mesečni iznos stipendije: 620€

Isplata stipendije: trimestralna

Način isplate stipendije: isplaćuje se na lični tekući račun koji stipendista otvara u banci u Italiji.

Gde studirati: stipendije se dodeljuju za studiranje na državnim institucijama i onim privatnim priznatim od strane države:

  • Univerziteti, univerzitetski instituti, politehnički univerziteti;
  • Umetnički fakulteti (likovne, primenjene, muzičke, dramske, baletske umetnosti);
  • Instituti za restauraciju;
  • Nacionalna filmska škola;
  • Laboratorije i istraživački centri, biblioteke, arhivi i muzeji povezani sa univerzitetskim kursevima na koje kandidat obavezno mora biti upisan.

Molimo Vas da proverite spisak italijanskih univerzitetskih institucija na sajtu italijanskog Ministarstva prosvete i nauke http://www.studiare-in-italia.it/studentistranieri/ ili http://www.universitaly.it/

Znanje jezika: italijanski, uz obavezno dostavljanje sertifikata B2 nivoa (npr. CILS B2, CELI 3, PLIDA B2 ili INT.IT Roma Tre) ili ekvivalentna potvrda o znanju jezika izdata od strane lokalne institucije ili škole jezika (npr. Italijanski institut za kulturu, komitet Dante Aligijeri itd.) Za upis na umetničke fakultete ili na studije na engleskom jeziku, kandidati moraju dokazati barem minimalno znanje italijanskog jezika, nivo A2, uz sertifikat ili drugi odgovarajući dokument.

Odluka o kandidaturama: odluku donosi mešovita komisija koju čine predstavnici italijanskih i srpskih institucija.

Na koji način se predaju molbe: Kandidat mora da popuni formular on-line, koji je na raspolaganju na više jezika, na sajtu italijanskog Ministarstva spoljnih poslova http://borseonline.esteri.it/BorseOnLine/. Pošto je putem interneta prosledio svoju molbu, kandidat mora da dostavi Italijanskom institutu za kulturu sledeću dokumentaciju:

  1. odštampana molba u vidu formulara koja je popunjena on line, datirana, potpisana i priložena fotografija;
  2. overena kopija akademske titule i/ili uverenje o položenim ispitima ukoliko studije još uvek nisu završene sa zvaničnim prevodom na italijanski jezik;
  3. dva pisma preporuke od strane fakultetskih profesora (ukoliko su na engleskom jeziku nije potreban prevod);
  4. CV na italijanskom jeziku;
  5. potvrdno pismo od strane mentora sa italijanskog fakulteta isključivo ukoliko se radi o studijskom projektu;
  6. sertifikat o stepenu znanja italijanskog jezika.

Rokovi koje je neophodno ispoštovati:

  • 28/05/2014 – za slanje formulara on line putem interneta. Neće biti uzete u obzir kandidature koje su podnete na drugim formularima.
  • 06/06/2013 – za predaju ili dostavu putem pošte gore navedene dokumentacije Italijanskom institutu za kulturu.

Obnove stipendije: Oni koji su zainteresovani za obnovu stipendije moraju takodje da popune on line formular i proslede ga putem interneta najkasnije do 28. maja 2014. Zatim, najkasnije do 06. juna 2014, potrebno je da Italijanskom institutu za kulturu dostave (poštom ili lično) popunjen i potpisan formular uz koji će priložiti i fotografiju. Uz ovu molbu, kandidati će takodje priložiti i aktuelno uverenje o položenim ispitima sa ocenama.

Informacije: Sekretarijat za kurseve jezika i sertifikacije u Italijanskom institutu za kulturu
tel. 011/3629346 i e-mail: studenti.iicbelgrado@esteri.it

logo-farnesina