UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

AF PILOT PROJEKAT: 100 GODINA TRANSFORMACIJE KONCEPTA JAVNOG INTERESA U PROSTORNOM RAZVOJU SRBIJE

fokusiranje vode fokusiranje tla

Autor: Milorad Mladenović – „Fokusiranje vode, fokusiranje tla“

U organizaciji Laboratorije za kulturu planiranja i dizajn prostornih politika (rukovodilac: Prof. dr Marija Maruna) i Laboratorije za kolaborativne urbane prakse (rukovodilac: Doc. dr Danijela Milovanović Rodić), a u saradnji sa partnerskim organizacijama Ministarstvo prostora i Nova planska praksa, pokrenut je pilot projekat pod nazivom 100 GODINA TRANSFORMACIJE KONCEPTA JAVNOG INTERESA U PROSTORNOM RAZVOJU SRBIJE.

Javni interes se tradicionalno smatra jednim od osnovnih koncepata koji opredeljuju i opravdavaju planiranje. Ovakva odrednica je usko povezana sa razumevanjem planiranja kao discipline zasnovane na etičkim normama. Međutim, višedecenijske turbulencije društveno-ekonomskog uređenja u Srbiji stavile su u fokus razmatranja način formiranja javnog interesa i definisanje instrumenata implementacije politika prostornog razvoja. Kako je planska aktivnost ukorenjena u širi društveni okvir uslovljen različitim istorijskim dešavanjima, ideološkim principima i kulturološkim uverenjima, postavlja se niz pitanja koja razmatraju načine utvrđivanja javnog interesa u specifičnom društveno-prostornom kontekstu. Šta je zapravo javni interes u savremenom prostornom razvoju? Čiji je javni interes i za koga se definiše? Koja načela, osim esencijalne planerske racionalnosti, uslovljavaju utvrđivanje javnog interesa?

Ovaj projekat ide korak dalje od fokusiranja na savremene probleme planiranja u Srbiji i naglašava istinski tranzicionu prirodu srpskog planskog sistema i prakse planiranja. Osnovni cilj projekta je sagledavanje razvoja koncepta javnog interesa u prostornom razvoju Srbije u poslednjih sto godina. Preciznije, razvoj ideje javnog interesa i način formulacije planskih politika i instrumenata implementacije se prati kroz tri vremenska razdoblja: od perioda Kraljevine Jugoslavije kao jedne od prvih evropskih država sa ustanovljenim legislativnim i regulativnom okvirom javnog interesa, preko sistema socijalističkog samoupravljanja i ‘radničke demokratije’ kao ideološko-organizacionog konstrukta, do savremenog perioda post-socijalističke ekonomske, političke i institucionalne transformacije.

Učesnici na projektu su:
Prof. dr Marija Maruna
Doc. dr Danijela Milovanović Rodić
dr Ana Perić
dr Danijela Savkić
dr Iva Čukić
dr Jasmina Đokić
mr Anica Teofilović
Ana Graovac
Ljubica Slavković
Ksenija Radovanović
Jovana Timotijević
Božena Stojić