UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

EVA 1

Na poziv urbaniste, profesora Katoličkog Unvierziteta u Leuvenu, Pierre Laconte-a  i člana Uprave Europe Nostre u Parizu je u ime Arhitektonskog fakulteta boravila Profesor dr Eva Vaništa Lazarević. Godišnji kongres asocijacije Europa Nostra,  trajao je od od 27. do 30.og oktobra. U dogovoru sa Podpredsednicom asocijacije Prof. Irinom Subotić, koja vodi lokalnu Europa Nostru, Prof. Eva Vaništa Lazarević učestvovala je na prezentacijama najboljih ostvarenja u sferi zaštite kulturnog nasleđa koja se održavala u zgradi gradske opštine Pariza (Hotel de Ville), na prijemu priređenom za Upravu Asocijacije u uglednom klubu Serkl d l’Union Interalije (Cercle de L’Union Interallie) te na završnoj večeri gde su se prezentovale nagrade u novo-rekonstruisanom pozorištu Šatle (Chatelet).

Pokrovitelj ove višedecenijski tradicionalne manifestacije je bio Francuski predsednik Makron (Macron). Stefan Bern, Savetnik za kulturu Predsednika Makrona i medijsko lice koje se decenijama bavi nasleđem,  promovisao je tokom kongresa svoju knjigu o iskustvu u zaštiti  i obnovi kulturnog nasleđa te primio nagradu za najveći doprinos u ovoj oblasti tokom 2018. godine. Među ostalim, Europa Nostra mu je zahvalila i povodom njegovog ličnog angažmana u medijima oko sakupljanja finansijskih sredstava za  pokretanje obnove crkve Notre Dame u Parizu, uništene u požaru prošle godine. Tokom ove aktivnosti je sakupljeno nevrovatnih milijardu Evra.

Profesor Eva Vaništa Lazarević je prezentujući fakultet imala priliku da izmeni iskustva sa eksperima iz sveta, da oceni domete koje su do sada postigle zemlje takmičarke za najbolji projekat u sferi zaštite kulturnog nasleđa. Teme kao urbane kuhinje koje revitalizuju Poljske dvorce, ili obnova stare tvrđave na vrhu planine u Džordžiji, Nemački program za edukaciju Sirijskih izbeglica u sferi arheologije u Turskoj, samo su neki od uspešno izvedenih projekata koje su prikupile najviše glasova eksperata i publike kongresa i osvojile nagrade.

Tokom decembra u Beograd dolazi Generalni Sekretar Europe Nostre, poreklom iz Srbije, gospođa Sneška Quadevlieg Mihailović  sa kojom će biti uspostavljen razgovor, uz Prof. Irinu Subotić na daljoj mogućoj saradnje u sferi zaštite i rekonstrukcije, na nivou budućih projekata i promociji naših projekata zaštite i rekonstrukcije u svetu. Planira se da se aktuelni Izvršni Predsednik Europe Nostra Herman Parzinger pozove kao mogući počasni gost Konferencije AF “Mesta i Tehnologije”.

Godišnji časopis “Heritage in action” za 2019. koji izdaje Europa Nostra postaće deo naše Bibilioteke dostupan studentima.

EVA 2