UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje: “Priče iza kulisa: Ideje za iranski kontekst” – Habibi Mađdabadi (Habibeh Madjdabadi)

Habibeh Madjdabadi – Lunar Complex, Lošan dolina, Iran, 2017. | Ilustracija © Habibeh Madjdabadi

Predavanje Habibi Mađdabadi je otvoreno za sve, a namenjeno studentima III godine Osnovnih i Integrisanih akademskih studija, i održaće se u četvrtak, 26. aprila 2018. godine, u vremenu redovne nastave na predmetima OASA-36060 Studio 04a – Sinteza osnovnog nivoa i IASA-36060 Studio 04a – Sinteza osnovnog nivoa.

Pozivamo Vas da prisustvujete gostujućem predavanju Habibi Mađdabadi (Habibeh Madjdabadi), jedne od najistaknutijih mladih iranskih arhitekata današnjice, na kojem će predstaviti svoja arhitektonska ostvarenja i kontekst u kome su ona nastala. Predavanje će se održati u četvrtak, 26. aprila 2018. godine u 11 časova, u biblioteci Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli!

Priče iza kulisa: Ideje za iranski kontekst
“U ovom predavanju predstaviću Iran kao kontekst moje arhitekture istovremeno govoreći o njegovim potencijalima, mogućnostima i problemima, i objasniti kako ovaj kontekst utiče na moj dizajn i proces izgradnje. Predstaviću tri projekta među kojima je Kuća od 40 čvorova, koja je bila u najužem izboru za Aga Khan Nagradu za arhitekturu u 2016, a onda ću pričati o jednom od mojih nedavnih iskustava u uključivanju nekvalifikovanih radnika u proces izgradnje kako bi dali vrednost ljudske aproksimacije i doneli kvalitete veštine izrade u arhitekturi.”
Habibeh Madjdabadi

Habibeh-Madjdabadi

Habibeh Madjdabadi | Izvor fotografije: CAOI

Biografija:
Habibi Mađdabadi (Habibeh Madjdabadi), rođena 1977. godine, jedna je od izuzetnih arhitekata mlađe generacije u Iranu. Započela je svoju karijeru kao arhitekta 2003. godine u Teheranu. Njen rad je priznat i nagrađivan, i široko je proučavan od strane lokalnih i međunarodnih medija. Njeno umetničko istraživanje ide dalje od arhitekture i ona stiče značaj u konceptualnoj umetnosti i dizajnu. Njene realizacije otkrivaju precizno i kontinuirano istraživanje o novim mogućnostima korišćenja savremenog umetničkog pristupa i tehnika u lokalnom kontekstu.

Osnovala je svoj studio za dizajn 2000. godine nakon što je osvojila prvu nagradu na konkursu za projekat obnove istorijskih zgrada u Iranu. Dobila je nekoliko nagrada i priznanja, među kojima su i najuži izbori za nagrade Aga Khan Award 2016, Worldwide Brick Award 2014 i MEMAR Award 2014 za House of 40 Knots i Chicago Award 2014 za bakarnu fasadu MELLAT Banke. Od nedavno radi na dizajnu norveške ambasade u Teheranu u saradnji sa italijanskom inženjerskom kompanijom Intertecno. Materijali su važno sredstvo izražavanja u radu Mađdabadi, i ona ih posmatra sa poetske tačke gledišta.

Mađdabadi je poznata i po svojim tekstovima o arhitekturi i dizajnu koji su objavljeni u iranskim arhitektonskim časopisima, i sarađuje sa magazinom Memar kao član uređivačkog odbora.

Habibeh-Madjdabadi_Lunar-Complex_01

Habibeh-Madjdabadi_Lunar-Complex_02

Habibeh-Madjdabadi_Lunar-Complex_03

Habibeh Madjdabadi – Lunar Complex, Lošan dolina, Iran, 2017. | Ilustracija © Habibeh Madjdabadi

Habibeh-Madjdabadi_House-of-40-Knots_01

Habibeh-Madjdabadi_House-of-40-Knots_02

Habibeh-Madjdabadi_House-of-40-Knots_workers

Habibeh Madjdabadi, Alireza Mashhadimirza – House of 40 Knots, Teheran, Iran, 2014. | Foto © Habibeh Madjdabadi + Alireza Mashhadimirza