УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Изложба 45UNBLOCKED, Галерија Блок, 2017. | Фото © Маја Булатовић

45UNBLOCKED_izlozba_backto

Изложба 45UNBLOCKED одржана је у Галерији Блок, у Блоку 45 на Новом Београду у периоду 07-19. април 2017. године. Изложба је уметнички пројекат наставника и студената Архитектонског факултета конципиран тако да својом поставком и пратећим активностима мотивише ширу јавност на укључење у процес промишљања унапређења јавних простора новобеоградских блокова.

Инспиративна поставка истраживачких резултата добијених у току реализације осам различитих наставних програма Мастер академских студија архитектуре реализованих на полигону новобеоградског Блока 45 и савског приобаља, представља посвећеност и проактиван однос наставаника и студената Архитектонског факултета према актуелним процесима урбаних трансформација Београда.

Концепт | Уредништво:
Др Наташа Ћуковић Игњатовић, доцент | др Љиљана Ђукановић, доцент | др Јелена Живковић, ван. професор | др Ксенија Лаловић, ван. професор | др Владимир Миленковић, ван. професор | мр Милорад Младеновић, ван. професор.

45UNBLOCKED_izlozba_main

Веб изложба: 45UNBLOCKED

45UNBLOCKED_©Milan-Kralj_01

Фото © Милан Краљ

Пројекат 45UNBLOCKED су амбијенталне ликовне инсталације непосредног окружења и визионарских идеја у простору Галерије Блок, које се директно тичу истраживања спроведеног на Архитектонском факултету у Београду. Група аутора сматра да је изузетно важно што се овај пројекат реализује баш у Галерији Блок као средишту подручја које је било предмет овог академског истраживања. Изложбени пројекат 45UNBLOCKED напрамапоставља садашњост и алтернативне будућности јавних простора и отворених површина Блока 45. Он је позив на акцију, којом се кроз различите просторне интервенције, афирмишу вредности и активирају потенцијали онога што данас чини наше непосредно стамбено окружење.

Коришћењем дигиталних медија у простору галерије се пројектују призори живота (снимљени и креирани) који се одвијају у јавним просторима блока, у њиховој израженој, али и прикривеној лепоти. Истовремено, приказују се пројекције, у различитим форматима изабраних медија, које се односе на места у којима се остварује преклоп са реалним животом у Блоку. Простор галерије је место и време у коме се тренутне промене стања могу пратити у односу на фиксно постављену изложбу, а самим тим и тумачити.

45UNBLOCKED_Otvaranje-izlozbe_©Maja-Bulatovic_02

Фото © Маја Булатовић

Све фотографије изложбе студентских радова: 45UNBLOCKED у Галерију Блок на Новом Београду можете погледати овде: https://flic.kr/s/aHskWJf131.

Део галерије фотографија погледајте испод…

No photos