УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ванредни професор

Департман за урбанизам

Број кабинета: 011

Ужа научна област:
урбанизам и просторно планирање

Области истраживања:
урбанистичко пројектовање и планирање;
урбане студије, студије рекреације и туризма

Јелена Живковић (1967) је дипломирала (1993) и магистрирала (2000) на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету. Била је гостујући наставник на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу (2008-2010) и учествовала је у настави на Архитектонском факултету Ludovico Quaroni у Риму (2010) у оквиру пројекта Basileus.

Један је од руководилаца међународног едукативног интердисциплинарног програма Public Art & Public Space који је вишеструко награђиван и представљен у оквиру European Archive of Urban Public Space. Ментор је студентских и дипломских радова који су награђени најзначајнијим националним и регионалним наградама: Награда Града Београда за стваралаштво младих (2007), Награда Универзитета у Београду (2006/2007), Награда за дипломски рад Привредне коморе (2006. и 2010), Прва награда Урбанистичког салона (1997, 2003, 2006), Тримо награда (2010).

Области њеног научног, стручног и наставног рада обухватају: теорију урбаног дизајна, планирање отворених и рекреативних простора, еколошки урбанизам, уметност у јавним просторима. Учествовала је на више националних и међународних научних и истраживачких пројеката и резултате публиковала у преко 50 чланака, радова са конференција и поглавља у монографијама. Тренутно је укључена у пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије: Просторни, еколошки, енергетски и друштвени аспекти развоја насеља и климатске промене – међусобни утицаји. Као експерт за планирање отворених простора била је члан Националног експертског тима за Европску конвенцију о пределима, и учествовала је у изради Стратегије просторног развоја и Просторног плана Републике Србије. Добитник је бројних награда и признања за научни и стручни рад.

Коаутор је књиге Public art and Placemaking / Уметност и креирање места: студија случаја Градска општина Стари град (2008, са З. Ђукановић) и коуредник публикација Citta, Fiumi, Margini Fluviali – Roma Belgrado (2008, са З. Ђукановић, R. Cherubini) и Multitasking – Public Space 4 Public Art (2008, са З. Ђукановић, А. Бобић).