UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Izložba 45UNBLOCKED, Galerija Blok, 2017. | Foto © Maja Bulatović

45UNBLOCKED_izlozba_backto

Izložba 45UNBLOCKED održana je u Galeriji Blok, u Bloku 45 na Novom Beogradu u periodu 07-19. april 2017. godine. Izložba je umetnički projekat nastavnika i studenata Arhitektonskog fakulteta koncipiran tako da svojom postavkom i pratećim aktivnostima motiviše širu javnost na uključenje u proces promišljanja unapređenja javnih prostora novobeogradskih blokova.

Inspirativna postavka istraživačkih rezultata dobijenih u toku realizacije osam različitih nastavnih programa Master akademskih studija arhitekture realizovanih na poligonu novobeogradskog Bloka 45 i savskog priobalja, predstavlja posvećenost i proaktivan odnos nastavanika i studenata Arhitektonskog fakulteta prema aktuelnim procesima urbanih transformacija Beograda.

Koncept | Uredništvo:
Dr Nataša Ćuković Ignjatović, docent | dr Ljiljana Đukanović, docent | dr Jelena Živković, van. profesor | dr Ksenija Lalović, van. profesor | dr Vladimir Milenković, van. profesor | mr Milorad Mladenović, van. profesor.

45UNBLOCKED_izlozba_main

Veb izložba: 45UNBLOCKED

45UNBLOCKED_©Milan-Kralj_01

Foto © Milan Kralj

Projekat 45UNBLOCKED su ambijentalne likovne instalacije neposrednog okruženja i vizionarskih ideja u prostoru Galerije Blok, koje se direktno tiču istraživanja sprovedenog na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Grupa autora smatra da je izuzetno važno što se ovaj projekat realizuje baš u Galeriji Blok kao središtu područja koje je bilo predmet ovog akademskog istraživanja. Izložbeni projekat 45UNBLOCKED napramapostavlja sadašnjost i alternativne budućnosti javnih prostora i otvorenih površina Bloka 45. On je poziv na akciju, kojom se kroz različite prostorne intervencije, afirmišu vrednosti i aktiviraju potencijali onoga što danas čini naše neposredno stambeno okruženje.

Korišćenjem digitalnih medija u prostoru galerije se projektuju prizori života (snimljeni i kreirani) koji se odvijaju u javnim prostorima bloka, u njihovoj izraženoj, ali i prikrivenoj lepoti. Istovremeno, prikazuju se projekcije, u različitim formatima izabranih medija, koje se odnose na mesta u kojima se ostvaruje preklop sa realnim životom u Bloku. Prostor galerije je mesto i vreme u kome se trenutne promene stanja mogu pratiti u odnosu na fiksno postavljenu izložbu, a samim tim i tumačiti.

45UNBLOCKED_Otvaranje-izlozbe_©Maja-Bulatovic_02

Foto © Maja Bulatović

Sve fotografije izložbe studentskih radova: 45UNBLOCKED u Galeriju Blok na Novom Beogradu možete pogledati ovde: https://flic.kr/s/aHskWJf131.

Deo galerije fotografija pogledajte ispod…