UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
I nagrada: Poslednji dan (Last Day) – Mykhailo Ponomarenko

2017_BlankSpace_FairyTales_01

Izvor: ArchDaily

U svetu koji u ovom trenutku oseća da je van dodira sa stvarnošću (neki od nas barem), dizajn koncepti sa konkursa koji se vrti oko arhitektonskih fantazija ne deluju tako daleko od realnosti. Početkom februara 2017. godine u Nacionalnom muzeju građevinarstva u gradu Vašington, SAD, objavljeni su rezultati konkursa Bajke 2017. (Fairy Tales 2017) u organizaciji studija Blank Space. Pobednički timovi stvorili su alternativne univerzume koji bacaju svetlost na neke od najvećih pitanja našeg vremena, društvenih i pitanja o životnoj sredini.

Chase W. Rynd, jedan od 20 cenjenih članova žirija konkursa i izvršni direktor Nacionalnog muzeja građevinarstva, je rekao da su ilustracije neobuzdano čudnovate i utemeljene u isto vreme. „Čini se da bismo se mogli greškom spotaći u bilo koju od njih. One su lične i snažne – svedočanstvo snage arhitekture kao graditelja sveta.“

Radovi pristigli iz više od 60 zemalja istražuju aktuelne događaje i kreativni proces putem kratkih priča i ilustracija. Tri dobitnika nagrada su odabrana zajedno sa još 10 radova koja su dobila priznanja. Pogledajte nagrađene radove i pročitajte komentare njihovih autora.


Povezani tekstovi:
Konkurs: Bajke 2017. (Fairy Tales 2017)
Konkurs: Bajke 2016. (Fairy Tales 2016)


I nagrada: Poslednji dan (Last Day) – Mykhailo Ponomarenko

Ukrajinski arhitekta Mykhailo Ponomarenko kreirao je “Poslednji dan” kako bi podigao nivo svesti o štetnom uticaju čovečanstva na životnu sredinu. Koristeći klasične slikarske tehnike, on je ugradio čudne naučnofantastične megastrukture u sanjalačke pejzaža.

“Pejzaži su me uvek inspirisali da stavim nešto čudno, nestvarno i izvan ljudske razmere u njih”, kaže Ponomarenko. “Nešto što je neizvodljivo i nepraktično, što je u suprotnosti sa prirodnim okruženjem, ali u isto vreme postoji u istoj razmeri.” Ponomarenko ubacuje „prstenove Saturna“ u svoje scene, koji predstavljaju našu želju da unapredimo i proširimo industriju u svetu.

Fairy-Tales-2017_1st-prize_02

I nagrada: Poslednji dan (Last Day) – Mykhailo Ponomarenko

II nagrada: Second Prize — Gradski šetači (City Walkers) – Terrence Hector

Arhitekta Terrence Hector iz Čikaga je zamislio svet u kome se živa bića arhitekture, Gradski šetači, kreću sporije nego što to ljudi mogu opaziti. Crpeći inspiraciju od mašina kao što su brod USS Monitor i duhovni svet japanskog reditelja Hayao Miyazaki-ja, Hektorovi industrijski objekti se pozivaju na tradiciju čovečanstva projektovanja velikih, poput živih bića i agresivnih mašina.

“Grad u ovoj priči bio je istraživanje civilizacije i urbanizma, kao odnosa čovečanstva sa prirodnim i biološkim sistemima koji postoje na mnogo duži vremenski period nego što je ljudski životni vek”, kaže Hektor.

Fairy-Tales-2017_2nd-prize_01

II nagrada: Second Prize — Gradski Šetači (City Walkers) – Terrence Hector

III nagrada: Gore iznad (Up Above) – Ariane Merle d’Aubigné i Jean Maleyrat

Francuski duo Ariane Merle d’Aubigné i Jean Maleyrat je stvorio predlog koji priča o izbeglicama na nebu, koji grade i žive u straćarama na tankim štapovima kako bi pobegli od ugnjetavanja, propisa i nejednakosti na zemlji.

“Migracija, akumulacija bogatstva, prenaseljenost, teroristička pretnja i zagađenje su neka od pitanja sa kojima živimo svaki dan”, kažu dizajneri. “Naša generacija često teži ka ‘negde drugde'; u našem ‘negde drugde’ pravila igre su se promenila.”

Fairy-Tales-2017_3rd-prize_01

III nagrada: Gore iznad (Up Above) – Ariane Merle d’Aubigné i Jean Maleyrat

AIAS nagrada — Igrati se ‘kuće’ (Playing House) – Maria Syed i Adriana Davis

Maria Syed i Adriana Davis su sastavile koncept koji ilustruje razornu moć podeljene ličnosti. U ovom projektu, skroman stan i njegova prateća priča se pretvaraju u niz optužbi, nesporazuma i višeznačnosti.

“Igranje ‘kuće’ oličava ideju da arhitektura može da pomrači ličnost svojih stanovnika, gde karakter i stil arhitekture diktiraju njihovo raspoloženje “, kažu autorke projekta . Kako bi napravio poteškoće, duo postavlja jedno naspram drugog svoje tradicionalne crteže projekata, i nekonvencionalne oblike i planove kuća.

Fairy-Tales-2017_AIAS-prize_01

AIAS nagrada — Igrati se ‘kuće’ (Playing House) – Maria Syed i Adriana Davis

Žiri je dodelio 10 pohvala sledećim učesnicima: Minh Tran, Alan Ma i Yi Ning Lui; Xinran Ma; Jun Li, Joris Komen, Yuxing Chen i Yina Dong; Carly Dean i Richard Nelson-Chow; Aidan Doyle i Sarah Wan (Wandoy Studio); Dakis Panayiotou; Julien Nolin; Michael Quach; Janice Kim i Carol Shih; i Chong Yan Chuah, Nathan Su i Bethany Edgoose.

Pogledajte sve nagrađene radove ovde: Fairy Tales 2017

BlankSpace_Logo150x150