УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Одржани алумни изложба и округли сто: ”Колико снаге имам ја, колико сна…” у галерији Штаб

Отварање изложбе и округли сто: ”Колико снаге имам ја, колико сна…”, галерија Штаб, Београд | Фото © Дејан Тодоровић

У оквиру серијe догађаја којом Архитектонски факултет обележава „170 година високошколског образовања у области архитектуре“ у Србији, у Галерији Штаб испод Бранковог моста у Београду, одржана је изложба и округли сто под називом Колико снаге имам ја, колико сна* … Афирмација креативних пракси од 01. до 05. јула 2016. године. Тиме је започет процес окупљања алумни заједнице Архитектонског факултета у Београду и разговор са ауторима који своју професионалну афирмацију тек започињу.

Вођена идејом да прикаже широк опсег стваралачких пракси које омогућава архитектонско образовање и повећа видљивост архитектонског деловања у друштвеном контексту, изложба „Колико снаге имам ја, колико сна?“ је настала као резултат јавног позива младим професионалцима који су дипломирали на Архитектонском факултету у Београду.

Постављајући пред посетиоце реакцију на јавни позив у виду документарног записа о стваралачким праксама које се формирају одмах након завршених студија, изложба је покренула разговор о могућностима и проблемима креативног деловања младих архитеката данас, као и потреби да архитектонско образовање реагује на њих.


Повезани текстови:
Изложба и округли сто: Колико снаге имам ја, колико сна… Афирмација креативних пракси
Конкурс: Колико снаге имам ја, колико сна… Афирмација креативних пракси
Јубилеј: 170 година високошколског образовања у области архитектуре


2016_Snaga-sna_Galerija-Stab_25

Округли сто: ”Колико снаге имам ја, колико сна…”, галерија Штаб, Београд | Фото © Дејан Тодоровић

Посебно су занимљива остварења на такозваним ивицама дисциплина, између архитектуре, индустријског дизајна, модног дизајна, уметности, музике и филма. У њима се показује специфичност и снага изградње “архитектонске логике” за сналажење у савременим условима живота.

Истраживања веза архитектуре ка окружењу у најширем смислу (природном и друштвеном) довела су у питање уске дефиниције дисциплине, трагајући за деловањем које превазилази “грађење објеката” и гради нове односе у савременом свету. Одговорити на услове ван академских, увек је био изазов за школе архитектуре.

У тренутку овако изражене динамике промена у професионалном контексту, пред школе се поставља питање адекватности основа на којима почива архитектонско образовање.

2016_Snaga-sna_Galerija-Stab_30

2016_Snaga-sna_Galerija-Stab_34

Отварање изложбе и округли сто: ”Колико снаге имам ја, колико сна…”, галерија Штаб, Београд | Фото © Дејан Тодоровић

Једна од могућих позиција за разматрање овог питања је предлог Марка Виглија, бившег декана Њујоршке школе архитектуре Колумбија: “Потребне су нам школе архитектуре које ће напасти идеју ‘о архитекти'”. Оспоравањем утврђеног опсега деловања архитеката али и устаљених модела за њихово образовање, може се остварити развој у обе области.

За Виглија архитектура је сет личних и друштвених питања, а улога архитекте да буде “онај који чини да се запитамо, да застанемо тако да у једној минути, једног викенда или целог живота, видимо ствари другачије. Та способност доброг архитекте да види свет другачије може постати позив да живимо живот другачије”.**

Архитекте желе да изграде бољи свет, али однос архитектуре и тог света ком се труде да допринесу, стално еволуира. Последња рецесија суочила је поље архитектуре и дизајна са много тешкоћа. Са друге стране у исто време, у први план избија тема опште међуповезаности знања, која нуди могућности за репозиционирање архитектонске дисциплине у пољу креативних дискурса.

На наредним окупљањима и изложбама показаће се распон у ком су студенти нашег факултета остварили свеукупан утицај у домену културе.

2016_Snaga-sna_Galerija-Stab_26

Отварање изложбе: ”Колико снаге имам ја, колико сна…”, галерија Штаб, Београд | Фото © Дејан Тодоровић

Округли сто је окупио све учеснике изложбе и ауторе млађе генерације чији je рад до сада препознат и награђиван на стручним смотрама, а дискутовало се о ширини архитектонског образовања и могућностима младих архитеката да се ауторски изразе у матичном, али и у додирним креативним дискурсима.

У округлом столу су учествовали:
Гроздана Шишовић (RE:ACT STUDIO), Дубравка Секулић, Христина Стојановић и Никола Милановић (УРЕД СТУДИО), Ана Душмановић, Владимир и Дијана Анђелковић, Оливера Станковић, Невена Пивић и Тијана Витомир (STUDIO FLUID), Ива Бекић, Марко Вуковић, а модератор округлог стола био је арх. Павле Стаменовић.

Учесници изложбе били су:
Рајна Салевић, FABRIC EXPERIMENT (Милица Воштић, Анђела Николић, Лука Павловски), Оливера Станковић, Никола Митровић, Снежана Златковић, IMPRESSENCE (Лука Младеновић, Драган Марковић, Ања Младеновић, Александра Кресоја), Катарина Анђелковић, Андреј Јосифовски, ТИМ 8 (Ана Душмановић, Никола Арсић, Тијана Савић, Стефан Милићевић, Јелена Станковић, Маја Копта, Михаило Сладоје, Јелена Којић), Милорад Пејановић, Златко Николић, Тамара Поповић, Анђела Брашанац, Софија Бојановић, Дејан Тодоровић, Ивана Ракоњац, Јована Тошић, Немања Црнобрња, Александар Бранковић, Марко Филиповић, УРЕД (Бојана Марковић, Христина Стојановић, Ивана Јевремовић, Давид Билобрк, Никола Милановић), Милана Митровић, REMORKER ARCHITECTS (Душица Опарница, Марко Корошец), АКВС (Анђела Карабашевић, Владислав Суџум), БУРО 501 (Далиа Дуканац, Ивана Јелић), А2АРХИТЕКТУРА (Дијана Аџемовић, Владимир Анђелковић), Милош Митровић, Душан Рајић.

У осмишљавању и реализацији изложбе и разговора учествовали су:
доц. др Ана Никезић
арх. Ана Раковић
проф. мр Бранко Павић
доц. др Милена Кордић
асис. др Милена Делевић Грбић
асис. арх. Јелена Богосављевић
асис. Драгана Ћирић
асис. Владан Стевовић

Разговор је водио арх. др Павле Стаменовић.

* „Снага сна“, Мидица Миловановић, Песничење 2013.
** Joachim Bessing: “Mark Wigley”,, Interview with Mark Wigley, in O32c, Issue #13, Summer 2007, Page 52–56. http://032c.com/2007/mark-wigley/. Приступљено 20. 06. 2016.


Фотографије са отварања изложбе и округлог стола: ”Колико снаге имам ја, колико сна…”, галерија Штаб, Београд (Фото © Дејан Тодоровић): https://flic.kr/s/aHskCH7QEA
No photos