УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Доцент

Департман за архитектуру

Број кабинета: 252

Ужа научна област:
Архитектонско пројектовање

Области истраживања:
Теорија архитектуре, Унутрашња архитектура, Епистемологија архитектоснког пројектовања, Филозофија архитектуре

Милена Кордић дипломирала je на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, на ком магистрира радом Појава међупростора: архитектонска концепција односа између унутрашњости и спољашњости (2009.) за који добија награду Института за архитектуру и урбанизам Србије и докторира одбраном дисертације Модели континуитета: Епистемологија пројектовања унутрашњег простора (2014.).

 

Научни и истраживачки рад позиционира у областима теорије архитектуре и епистемологије пројектовања са посебним интересовањем за проблеме архитектонског деловања у унутрашњем простору. Аутор је монографије Међупростор (Београд: Задужбина Андрејевић, 2012), више поглавља у монографијама и научних радова који су објављивани у часописима и излагани на међународним конференцијама.

 

Поред научног и педагошког рада, бави се стручним радом, редовно учествује на националним и интернационалним конкурсима, на којима добија више од 15 награда и признања, међу којима су прва награда на Отвореном арх-урб. конкурсу за подручје Хиподрома у Београду, друга награда на арх. конкурсу за Идејно решење дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Kанбери, друга награда на Отвореном конкурсу за Три централна трга у Београду, као и друга награда на Међународном конкурсу за Реконструкцију и доградњу Народног музеја у Београду. Аутор је неколико изведених објеката (Анекс Библиотеке Шабачке, Вила Monte del Sol у Херцег Новом…), и већег броја јавних и стамбених ентеријера, као што је Поликлиника Зејниловић у Бару за који добија награду Балканског Бијенала Архитектуре 2019. године, Ресторан Green City (Airport City, Нови Београд), Систем за организацију изложбеног простора и излагање експоната сталне поставке Музеја савремене уметности у Београду и више стамбених ентеријера у Београду, Паризу и Берлину.

 

Стручне радове излаже на националним и интернационалним архитектонским изложбама, а аутор је неколико националних и две међународне изложбе студентских радова. Професионално искуство стиче у архитектонским студијима у Београду и Бразилу а од 2004. године води самосталну пројектантску праксу, у оквиру које 2010. године оснива пројектантски студио S.O.B.A. (https://soba.cloud/).

https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Kordi%C4%87%2C+Milena