УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Доцент

Департман за архитектуру

Број кабинета: 252

Ужа научна област:
Архитектонско и урбанистичко пројектовање

Области истраживања:
теорија архитектуре, теорија ентеријера, архитектонско пројектовање, пројектовање ентеријера

Милена Кордић (1975) дипломирала je на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, на ком je 2009. године магистрира радом под називом Појава међупростора: архитектонска концепција односа између унутрашњости и спољашњости за који добија награду Института за архитектуру и урбанизам Србије. Докторске студије Архитектонског факултета Универзитета у Београду завршила је одбраном дисертације под називом Модели континуитета: Епистемологија пројектовања унутрашњег простора, 2014. године.

Научни и истраживачки рад позиционира у областима теорије архитектуре, методологије пројектовања и филозофије архитектуре са посебним интересовањем за проблеме архитектонског деловања у унутрашњем простору. Аутор је монографије Међупростор (Београд: Задужбина Андрејевић, 2012) и више научних радова који су објављивани у научним часописима и излагани на међународним научним конференцијама.

Поред научног и педагошког рада, бави се стручним радом у области архитектонско-урбанистичког пројектовања. Редовно учествује на националним и интернационалним конкурсима, на којима добија више награда и признања (међу којима су три друге награде на Отвореном конкурсу за Три централна трга у Београду (2015), Међународном конкурсу за Реконструкцију и доградњу Народног музеја у Београду (2010) и Међународном конкурсу за Градску галерију на Тргу Републике у Београду (2004)…). Аутор је неколико изведених објеката (Анекс Библиотеке у Шапцу, Вила Monte del Sol у Херцег Новом, Стамбени објекат у Миклошићевој улици у Београду…) и већег броја ентеријера (Ресторан Green City у оквиру пословног центра Airport City на Новом Београду, клуб-ресторан Le Garage, ул. Краљице Наталије, Београд и неколико стамбених ентеријера у Београду, Паризу и Берлину…).

Стручне радове излагала је на више националних и интернационалних архитектонских изложби, а коаутор је више националних и две међународне изложбе студентских радова. Професионално искуство стицала је у архитектонским студијима у Београду и Бразилу, а од 2004. године води самосталну пројектантску праксу.