UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

170-godina_Svecana-akademija_top

Ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, 1846. godine, osnovana je „Indžinirska škola“, u okviru čije nastave se, među pet predmeta, našla i arhitektura, što predstavlja korene obrazovanja u ovoj oblasti. Od tada je prošlo 170 godina, tokom kojih Visoka škola prerasta u Tehnički fakultet koji sa svojim Arhitektonskim odsekom 1905. godine postaje jedan od pet članova Univerziteta u Beogradu.

Danas, poštujući svoju istoriju i tradiciju, Arhitektonski fakultet predstavlja vodeću i jednu od najstarijih visokoobrazovnih ustanova u oblasti arhitekture i urbanizma na Balkanu, te ponosno proslavlja ovaj značajan početak.

Obeležavajući 170 godina visokog obrazovanja u oblasti arhitekture, Arhitektonski fakultet najavljuje niz događaja, predavanja, publikacija i izložbi u ovoj 2016. godini (biće objavljeni na ovoj stranici).

Iz programa obeležavanja jubileja, izdvajamo dva događaja:
Tradicionalnu ceremoniju dodele diploma na Dan studenata 4. aprila studentima koji su završili studije u protekloj školskoj godini upotpunjenu otvaranjem izložbe RIBA President’s Medals 2015, ovoga puta sa posebnim zadovoljstvom jer je Fakultet u godini jubileja dobio i RIBA licencu.

Svečana Akademija povodom obeležavanja jubileja biće priređena u četvrtak, 03. novembra 2016. godine sa početkom u 14.00 sati, u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd. Program Svečane akademije obuhvata obraćanje Dekana Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Vladana Đokića i gostiju, sa svečanim koktelom u atrijumu. Tom prilikom biće uručeni pokloni najboljim studentima i biće upriličena promocija publikacije “170 ličnosti za 170 godina visokoškolske nastave u oblasti arhitekture u Srbiji” u izdanju Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Haštag: #Jubilej170godina

Događaji u okviru proslave jubileja:Aula_Arhitektonski_fakultet_2016_Maja_Bulatovic_main

Aula Arhitektonskog fakulteta | Foto: M.Bulatović

Izgradnja-Tehnickog-fakulteta_1925-1931

ZGRADA TEHNIČKOG FAKULTETA GRAĐENA U PERIODU OD 1925. DO 1931. GODINE.

170_godina_banner_Srb