UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Održani alumni izložba i okrugli sto: ”Koliko snage imam ja, koliko sna…” u galeriji Štab

Otvaranje izložbe i okrugli sto: ”Koliko snage imam ja, koliko sna…”, galerija Štab, Beograd | Foto © Dejan Todorović

U okviru serije događaja kojom Arhitektonski fakultet obeležava „170 godina visokoškolskog obrazovanja u oblasti arhitekture“ u Srbiji, u Galeriji Štab ispod Brankovog mosta u Beogradu, održana je izložba i okrugli sto pod nazivom Koliko snage imam ja, koliko sna* … Afirmacija kreativnih praksi od 01. do 05. jula 2016. godine. Time je započet proces okupljanja alumni zajednice Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i razgovor sa autorima koji svoju profesionalnu afirmaciju tek započinju.

Vođena idejom da prikaže širok opseg stvaralačkih praksi koje omogućava arhitektonsko obrazovanje i poveća vidljivost arhitektonskog delovanja u društvenom kontekstu, izložba „Koliko snage imam ja, koliko sna?“ je nastala kao rezultat javnog poziva mladim profesionalcima koji su diplomirali na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Postavljajući pred posetioce reakciju na javni poziv u vidu dokumentarnog zapisa o stvaralačkim praksama koje se formiraju odmah nakon završenih studija, izložba je pokrenula razgovor o mogućnostima i problemima kreativnog delovanja mladih arhitekata danas, kao i potrebi da arhitektonsko obrazovanje reaguje na njih.


Povezani tekstovi:
Izložba i okrugli sto: Koliko snage imam ja, koliko sna… Afirmacija kreativnih praksi
Konkurs: Koliko snage imam ja, koliko sna… Afirmacija kreativnih praksi
Jubilej: 170 godina visokoškolskog obrazovanja u oblasti arhitekture


2016_Snaga-sna_Galerija-Stab_25

Okrugli sto: ”Koliko snage imam ja, koliko sna…”, galerija Štab, Beograd | Foto © Dejan Todorović

Posebno su zanimljiva ostvarenja na takozvanim ivicama disciplina, između arhitekture, industrijskog dizajna, modnog dizajna, umetnosti, muzike i filma. U njima se pokazuje specifičnost i snaga izgradnje “arhitektonske logike” za snalaženje u savremenim uslovima života.

Istraživanja veza arhitekture ka okruženju u najširem smislu (prirodnom i društvenom) dovela su u pitanje uske definicije discipline, tragajući za delovanjem koje prevazilazi “građenje objekata” i gradi nove odnose u savremenom svetu. Odgovoriti na uslove van akademskih, uvek je bio izazov za škole arhitekture.

U trenutku ovako izražene dinamike promena u profesionalnom kontekstu, pred škole se postavlja pitanje adekvatnosti osnova na kojima počiva arhitektonsko obrazovanje.

2016_Snaga-sna_Galerija-Stab_30

2016_Snaga-sna_Galerija-Stab_34

Otvaranje izložbe i okrugli sto: ”Koliko snage imam ja, koliko sna…”, galerija Štab, Beograd | Foto © Dejan Todorović

Jedna od mogućih pozicija za razmatranje ovog pitanja je predlog Marka Viglija, bivšeg dekana Njujorške škole arhitekture Kolumbija: “Potrebne su nam škole arhitekture koje će napasti ideju ‘o arhitekti'”. Osporavanjem utvrđenog opsega delovanja arhitekata ali i ustaljenih modela za njihovo obrazovanje, može se ostvariti razvoj u obe oblasti.

Za Viglija arhitektura je set ličnih i društvenih pitanja, a uloga arhitekte da bude “onaj koji čini da se zapitamo, da zastanemo tako da u jednoj minuti, jednog vikenda ili celog života, vidimo stvari drugačije. Ta sposobnost dobrog arhitekte da vidi svet drugačije može postati poziv da živimo život drugačije”.**

Arhitekte žele da izgrade bolji svet, ali odnos arhitekture i tog sveta kom se trude da doprinesu, stalno evoluira. Poslednja recesija suočila je polje arhitekture i dizajna sa mnogo teškoća. Sa druge strane u isto vreme, u prvi plan izbija tema opšte međupovezanosti znanja, koja nudi mogućnosti za repozicioniranje arhitektonske discipline u polju kreativnih diskursa.

Na narednim okupljanjima i izložbama pokazaće se raspon u kom su studenti našeg fakulteta ostvarili sveukupan uticaj u domenu kulture.

2016_Snaga-sna_Galerija-Stab_26

Otvaranje izložbe: ”Koliko snage imam ja, koliko sna…”, galerija Štab, Beograd | Foto © Dejan Todorović

Okrugli sto je okupio sve učesnike izložbe i autore mlađe generacije čiji je rad do sada prepoznat i nagrađivan na stručnim smotrama, a diskutovalo se o širini arhitektonskog obrazovanja i mogućnostima mladih arhitekata da se autorski izraze u matičnom, ali i u dodirnim kreativnim diskursima.

U okruglom stolu su učestvovali:
Grozdana Šišović (RE:ACT STUDIO), Dubravka Sekulić, Hristina Stojanović i Nikola Milanović (URED STUDIO), Ana Dušmanović, Vladimir i Dijana Anđelković, Olivera Stanković, Nevena Pivić i Tijana Vitomir (STUDIO FLUID), Iva Bekić, Marko Vuković, a moderator okruglog stola bio je arh. Pavle Stamenović.

Učesnici izložbe bili su:
Rajna Salević, FABRIC EXPERIMENT (Milica Voštić, Anđela Nikolić, Luka Pavlovski), Olivera Stanković, Nikola Mitrović, Snežana Zlatković, IMPRESSENCE (Luka Mladenović, Dragan Marković, Anja Mladenović, Aleksandra Kresoja), Katarina Anđelković, Andrej Josifovski, TIM 8 (Ana Dušmanović, Nikola Arsić, Tijana Savić, Stefan Milićević, Jelena Stanković, Maja Kopta, Mihailo Sladoje, Jelena Kojić), Milorad Pejanović, Zlatko Nikolić, Tamara Popović, Anđela Brašanac, Sofija Bojanović, Dejan Todorović, Ivana Rakonjac, Jovana Tošić, Nemanja Crnobrnja, Aleksandar Branković, Marko Filipović, URED (Bojana Marković, Hristina Stojanović, Ivana Jevremović, David Bilobrk, Nikola Milanović), Milana Mitrović, REMORKER ARCHITECTS (Dušica Oparnica, Marko Korošec), AKVS (Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum), BURO 501 (Dalia Dukanac, Ivana Jelić), A2ARHITEKTURA (Dijana Adžemović, Vladimir Anđelković), Miloš Mitrović, Dušan Rajić.

U osmišljavanju i realizaciji izložbe i razgovora učestvovali su:
doc. dr Ana Nikezić
arh. Ana Raković
prof. mr Branko Pavić
doc. dr Milena Kordić
asis. dr Milena Delević Grbić
asis. arh. Jelena Bogosavljević
asis. Dragana Ćirić
asis. Vladan Stevović

Razgovor je vodio arh. dr Pavle Stamenović.

* „Snaga sna“, Midica Milovanović, Pesničenje 2013.
** Joachim Bessing: “Mark Wigley”,, Interview with Mark Wigley, in O32c, Issue #13, Summer 2007, Page 52–56. http://032c.com/2007/mark-wigley/. Pristupljeno 20. 06. 2016.


Fotografije sa otvaranja izložbe i okruglog stola: ”Koliko snage imam ja, koliko sna…”, galerija Štab, Beograd (Foto © Dejan Todorović): https://flic.kr/s/aHskCH7QEA