UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Istituto_Italiano_Belgrado

Nakon uspeha koji su postigla prethodna izdanja u 110 gradova sveta, u sredu 20. marta 2019. godine ponovo se održava Dan italijanskog dizajna, inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Italije, Trijenaleom u Milanu, Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu ICE, Konfindustrijom, Salonom nameštaja u Milanu, Asocijacijom za industrijski dizajn, Fondacijom “Compasso d’Oro” i Federacijom “Federlegno Arredo” s ciljem da se obeleži izvanrednost italijanskog dizajna u svetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede.

U ovu inicijativu uključeno je 100 “ambasadora” italijanskog dizajna koji u preko 100 gradova širom sveta polazeći od teme “Dizajn i grad budućnosti. Kvalitet života i nove granice stanovanja” ističu ulogu dizajna Made in Italy u poboljšanju kvaliteta života.

matteo-fantoni-portret

Predavanje:
Povodom trećeg izdanja Dana italijanskog dizajna, Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavljaju predavanje arhitekte Matea Fantonija (Matteo Fantoni) iz Studija Fantoni u Milanu koje će se održati u sredu, 20. marta, u 19.00 časova u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu (ul. Skenderbegova 51).

Tom prilikom će ambasador italijanskog dizajna, Mateo Fantoni, sa profesorom dr Zoranom Đukanovićem sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu razmeniti iskustva i diskutovati o odnosu između dizajna i održivosti u ekonomskom, društvenom i ambijentalnom smislu.

U Muzeju nauke i tehnike biće predstavljena i izložba “Deset reči” koja obuhvata radove 30 dizajnera u usponu koji su ilustrovali deset reči italijanskog jezika vezanih za svet kulture i projektovanja. Izložba je rezultat projekta “Italianism” koji valorizuje vezu između italijanskog jezika i sveta projektanata, a čije poslednje izdanje je realizovano na temu “Dizajn reči. Reč dizajnerima”.

Italijanski dizajn karakteriše stalno obnavljanje tema i shema zahvaljujući kreativnosti autora i podsticajima klijenata. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, o onom ko izrađuje te proizvode kao i onom ko će ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.

Italian-Design-Day-2019_plakat