UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje: Franko Purini, amfiteatar Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, 12. decembra sa početkom u 10 časova

Franco Purini baner uski2

Profesor i arhitekta Franko Purini (1941), jedan od glavnih predstavnika italijanskog neoracionalizma, održaće predavanje u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, 12. decembra sa početkom u 10 časova.

Franko Purini je učestvovao u značajnim projektima, među kojima su četvrt Zen u Palermu, Univerzitet u Kalabriji u Arkavakati, tri trga i Casa Pirrello u Đibelini, rezidencijalni kompleks u Napulju, Kapela svetog Antuna Padovanskog sa crkvenom portom i zvonikom u Pođorealeu i mnogi drugi. Godine 2006. bio je kustos novog italijanskog paviljona na X Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji. Predavao je crtanje i arhitektonsku kompoziciju na više italijanskih univerziteta, poput Visoke škole za arhitekturu u Ređo Kalabriji, Univerziteta „La Sapienza“ u Rimu, Univerziteta „Politecnico“ u Milanu, Visoke škole za arhitekturu u Veneciji. Godine 1966. sa suprugom Laurom Termes otvorio je studio u Rimu. Svojim brojnim spisima i naročito svojim crtežima izvršio je značajan uticaj na međunarodnom nivou. U okviru svoje intenzivne projektne delatnosti, koju oduvek odlikuje velika eksperimentalnost, arhitekta Purini je ispitivao odnos između projekta i prikaza, grada i arhitekture, arhitekture i pejzaža. Od 1989. godine član je Nacionalne akademije San Luka. Dobitnik je Kamenog lava na Bijenalu u Veneciji za projekat mosta Akademije (1985) i nacionalne nagrade IN/Arch, Nacionalni institut za arhitekturu (1991-92) za rezidencijalni kompleks u Napulju.

U okviru svoje posete Beogradu, profesor Purini će otvoriti i izložbu “Nove tendencije ’60” u galeriji SKC (Kralja Milana 48), istog dana, 12. decembra u 19 časova. Ova izložba predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka.

Moderator događaja biće redovni profesor dr Zoran Đukanović. Predavanje će biti simultano prevođeno na srpski jezik.