UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Veliki uspeh naših studenata na međunarodnom urbanističkom konkursu: UN-HABITAT 2018 – Vuhan, Kina

Studentski tim sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu (s leva na desno): Nevena Jeremić, Nikola Mitrović (predvodnik tima), Jovana Ćorković i Jelena Đurđević

UN-Habitat-LOGO

Studenti četvrte godine Integrisanih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu: Nikola Mitrović, Nevena Jeremić, Jovana Ćorković i Jelena Đurđević, u konkurenciji od preko 200 registrovanih timova i 53 konkursna rada iz celog sveta, završili su među 15 najboljih timova na UN-HABITAT 2018 urbanističkom studentskom konkursu – Vuhan, Kina (UN-HABITAT 2018 International Urban Design Student Competition Wuhan, China) i dobili mogućnost da učestvuju na konferenciji Wuhan Placemaking Week održanoj u Vuhanu, u NR Kini od 06-12. decembra 2018. godine.

Konkurs je bio fokusiran na 5 opštih tema: Poboljšanje i inovaciju urbanih javnih prostora; Revitalizacija prostora na vodi; Revalorizacija industrijskog nasleđa; Društveno inkluzivni i kompaktni centri grada; Kreiranje novih turističkih destinacija. Ove teme se javljaju u kontekstu brzog razvoja metropola sa istorijskim centrima i Plana za održivi razvoj za 2030. godinu (SDGs), kao i transformativne implementacije Novog urbanističkog plana. Zadate teme trebalo je primeniti na slobodan prostor na ušću reka Jangce i Han u centralnoj zoni grada Vuhana (region Hubei, Kina).

Organizatori konkursa bili su: Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN-HABITAT) i Vuhan Istraživački centar za korišćenje zemljišta i prostornog planiranja (Wuhan Land Use and Spatial Planning Research Center – WLSP). Konkurs je bio otvoren za međunarodne studente svih godina urbanističkog planiranja, urbanističkog dizajna, arhitekture, pejzažne arhitekture, urbanističke ekonomije i drugih relevantnih disciplina širom sveta.

2018_UN-Habitat-Wuhan-Competition_m

2018_UN-Habitat-Wuhan-Competition_studentski_rad_02_part1

Sintezna mapa – deo rada našeg studentskog tima: Nikola Mitrović (predvodnik tima), Nevena Jeremić, Jovana Ćorković i Jelena Đurđević

Studentski tim našeg fakulteta učestvovao je na konkursu na predlog nastavnika: dr Biserke Mitrović, van. profesorke i asistenta Predraga Jovanovića, mentora na predmetu IASA-36071 Studio 04b – Urbani razvoj i obnova 2017/18, u trećoj godini integrisanih studija arhitekture.

Međunarodni žiri činili su predstavnici UN-HABITAT-a i Vuhan Istraživačkog Centra, kao i profesori sa univerziteta u Vuhanu i Kvinslendu, koji su, ujedno, bili i gosti predavači na konferenciji Wuhan Placemaking Week-u, održanoj u periodu od 8-12. decembra 2018 godine.

U okviru konferencije i radionice “Placemaking For Communities”, naši studenti su imali priliku da prošire svoja znanja iz oblasti urbanizma i da razmene iskustva sa ostalim učesnicima kroz kreiranje novih koncepata zasnovanih na revalorizaciji konkursnih rešenja.

Wuhan-Placemaking-Week-Workshop-01 Wuhan-Placemaking-Week-Workshop-02

Naši studenti na radionici “Placemaking For Communities”, tokom Wuhan Placemaking Week-a 2018.

Put i boravak za predstavnika tima (team leader-a) pokrio je organizator, dok je Arhitektonski fakultet finansirao putovanje i boravak za još jednog člana. Preostala dva člana tima putovali su zahvaljujući velikoj podršci sponzora: grada Šapca, urbanističke firme “Arhiplan” iz Aranđelovca, “Bohor“-a iz Užica i “CIS Institut“-a iz Beograda.

2018_UN-Habitat-Wuhan-Competition_studentski_tim-sertifikat

Ceremoniji proglašenja pobednika prisustvovalo je 28 studenata iz 7 zemalja, od kojih je tim naših studenata bio jedini iz Evrope, dok su svi konkursni radovi pristigli iz ukupno 19 zemalja (Srbija, Australija, Bangladeš, Brazil, Indija, Indonezija, Iran, Kanada, Kina, Kolumbija, Liban, Malezija, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Poljska, Saudijska Arabija, Uganda, Vijetnam).

Ovaj događaj smatramo priznanjem školi i u međunarodnoj konkurenciji potvrdu kvaliteta i konkurentnosti veština i znanja naših studenata.

Čestitamo kolegama!


Ovde možete da pogledate konkursni rad našeg tima: