UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arhitektonski fakultet je proslavio jubilej „170 godina visokoškolske nastave u oblasti arhitekture“ u Srbiji

Svecana_akademija_170_godina_grupna_fotografija

Grupna fotografija osoblja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, na Svečanoj akademiji održanoj 3. novembra 2016. | Foto: Ana Kostić (Kliknite da bi ste uvećali fotografiju!)

Autor teksta: dr Ana Nikezić

Jubileji su prilika da se osvrnemo na postignute rezultate, podsetimo na korene i postulate, te da iznova promislimo kontinuitet kojeg smo neodvojivi deo. To je, pre svega, prilika da se suprotstavimo ideji da sve počinje sada, od nas, te da razumemo da smo deo jedne afirmisane kulture u prostoru i društvu u kome živimo.

Svečanom akademijom, održanom 3. novembra 2016. godine u zgradi Jugoslovenske kinoteke, Arhitektonski fakultet u Beogradu je proslavio „170 godina visokoškolske nastave u oblasti arhitekture“ u Srbiji – jubilej kojim se obeležava 1846. godina kada je pri beogradskom Liceju ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića osnovana „Indžinjerska škola“, koja samim imenom ukazuje na orijentaciju ka građevinskoj struci, te se danas smatra temeljem visokoškolskog obrazovanja u oblasti graditeljstva i arhitekture.

Svecana_akademija_170_godina_sala

Svečana akademija u sali Jugoslovenske kinoteke | Foto: Ana Kostić

Svecana_Akademija_2016-1-of-2

S leva na desno: Prof. dr. Zoran Nikezić, Prof. Spasoje Krunić, Prof. dr. Vladimir Kostić (Predsednik SANU), Prof. dr Živoslav Tešić (Prorektor za nauku, inovacije i transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu), Prof. Milan Lojanica, Prof. dr Vladan Đokić (Dekan AF) i arh. Milorad Jevtić, na Svečanoj akademiji u sali Jugoslovenske kinoteke | Foto: Ana Kostić

Svecana_Akademija_2016-2-of-2

S leva na desno: dr Zoran Đukanović, docent, arh. Miroslava Jevtić, arh. Milica Jakšić, Prof. Zoran Lazović, Prof. dr Vladimir Mako, Prof. Mihailo Timotijević, Prof. dr. Zoran Nikezić i Prof. Spasoje Krunić na Svečanoj akademiji u sali Jugoslovenske kinoteke | Foto: Ana Kostić

Od akademski oformljene škole po francuskim i nemačkim uzorima, Arhitektonski fakultet danas je jedan od najstarijih fakulteta u okviru Beogradskog univerziteta i vodeća akademska institucija za studije u oblasti arhitekture i urbanizma u regionu. Kroz 170 godina dugu istoriju, Fakultet je prošao brojne faze usavršavanja i reforme razvijajući se u savremenu školu koja nudi sveobuhvatno obrazovanje budućim arhitektima i urbanistima kroz različite studijske programe u današnjem međudisciplinarnom shvatanju discipline, te okosnicu arhitektonske i urbanističke teorije i prakse u Srbiji i regionu.

Promo film Arhitektonskog fakulteta povodom jubileja ”170 godina visokoškolske nastave u oblasti arhitekture” prikazan je na Svečanoj akademiji | Autori filma: Lara Končar, Katarina Ristić i Vukoman Stranjančević

Svečana akademija otvorena je kratkim filmom koji je pružio uvid u fakultetsku svakodnevnicu, a nakon koga je usledilo obraćanje Dekana Fakulteta, prof. dr Vladana Đokića, zatim predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti – akademika Vladimira Kostića i prorektora za nauku, inovacije i transfer tehnologija Univerziteta u Beogradu – prof. dr Živoslava Tešića.

Intervju sa Prof. dr Vladanom Đokićem, dekanom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, pred Svečanu akademiju | © Tanjug.rs

Svecana_Akademija_2016-Vladan-Djokic

Govori Prof. dr Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, na Svečanoj akademiji | Foto: Ana Kostić

Svecana_Akademija_2016-Vladimir-Kostic

Govori Prof. dr. Vladimir Kostić (Predsednik SANU) na Svečanoj akademiji | Foto: Ana Kostić (Kliknite fotografiju da biste pogledali video)

Svecana_Akademija_2016-Zivoslav-Tesic

Govori Prof. dr Živoslav Tešić (Prorektor za nauku, inovacije i transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu) na Svečanoj akademiji | Foto: Ana Kostić

Nakon takođe svečanog jubileja 1996. godine, na Svečanoj akademiji je dodeljena i Velika povelja Arhitektonskog fakulteta, kao i Svečane diplome najuspešnijim studentima u protekloj školskoj godini. Velika povelja za doprinos u oblasti obrazovanja i razvoja arhitektonske discipline dodeljena je uvaženom prof. dr Branislavu Milenkoviću, koji je svoj radni vek posvetio školi, učinio da se ustanovi, a zatim i razvije kurs poslediplomskih studija na Arhitektonskom fakultetu.

Prof-dr-Branislav-Milenkovic-1993

Prof. dr Branislav Milenković je primio Veliku povelju Arhitektonskog fakulteta u Beogradu | Foto: Milan Radojević

Svečane diplome uručene su pojedinačno najuspešnijim diplomcima sa različitih studijskih programa:
Nikola Biševac na Osnovnim akademskim studijama Arhitektura,
Jovana Jelisavac na Master akademskim studijama Arhitektura,
Jelena Slović na Master akademskim studijama Integralni urbanizam,
Milica Otašević na Master akademskim studijama Unutrašnja arhitektura.

Svecana_Akademija_2016-nagradjeni-studenti

Nagarađeni najuspešniji diplomci: Milica Otašević (govori), Nikola Biševac, Jovana Jelisavac i Jelena Slović | Foto: Ana Kostić

Svečana akademija zatvorena je promocijom nove publikacije Arhitektonskog fakultet pod nazivom „170 ličnosti za 170 godina visokoškolske nastave u oblasti arhitekture u Srbiji“, koja je nastala sa namerom da predstavi 170 ličnosti, stvaralaca, koji su se školovali ili doprineli razvoju obrazovanja u oblasti arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i za sobom ostavili velike rezultate.

Ovom publikacijom započinje važan proces arhiviranja ličnosti, podataka i rezultata koji su stvorili i održali ovu profesiju u Srbiji, a iza koje stoje urednici prof. Zoran Lazović i prof. dr Vladimir Mako, kao i čitav tim mladih istraživača Fakulteta.

Publikacija_170_licnosti_i_Publikacija_Dekani

Publikacije „170 ličnosti za 170 godina visokoškolske nastave u oblasti arhitekture u Srbiji“ i „Dekani Arhitektonskog fakulteta: 1948-2016 objavljene su povodom jubileja | Foto: Ana Kostić

Svecana_Akademija_2016-Zoran-Lazovic

Prof. Zoran Lazović, urednik publikacije „170 ličnosti za 170 godina visokoškolske nastave u oblasti arhitekture u Srbiji“ | Foto: Ana Kostić
Kulturni dnevnik RTS-a – prilog o svečanoj akademiji i publikacijama | © RTS (Radio Televizija Srbije)

Arhitektonski fakultet je tradicionalno živa i dinamična institucija. Sa preko 1000 studenata i nekoliko različitih studijskih programa svih nivoa akademskih studija, Svečana akademija slavi stosedamdeseti rođendan obrazovanja, i to ne samo sa namerom da slavi svoju istoriju, već i da je upotrebi kao bazu za promišljanje budućih koraka i izazova.

Pravi jubilej nije samo svečarsko slavlje, već je to važna tačka na neprekidnom putu razvoja i struke i discipline i obrazovanja. Obeležavajući ovaj veliki jubilej, Arhitektonski fakultet danas ima veliku odgovornost i obavezu da očuva tekovine prethodnih generacija i obezbedi dalji razvoj i unapređenje nastave za budućnost.

Svecana_akademija_170_godina_grupna_fotografija_01

Grupna fotografija osoblja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, na Svečanoj akademiji održanoj 3. novembra 2016. | Foto: Ana Kostić (Kliknite da bi ste uvećali fotografiju!)

Svecana_Akademija_2016-3

Svecana_Akademija_2016-5

Svecana_Akademija_2016-4

Svecana_Akademija_2016-6

Svecana_Akademija_2016-7

Svecana_Akademija_2016-8

Atmosfera sa proslave jubileja u Kinoteci | Foto: Ana Kostić
Atmosfera sa proslave jubileja u Kinoteci | Autor filma: Miloš Jakšić