УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Редовни професор

Департман за архитектуру

Број кабинета: 231

Ужа научна област:
историја, теорија и естетика архитектуре и визуелних уметности и обнова градитељског наслеђа

Области истраживања:
естетика у архитектури и уметности; истраживање кроз пројекат;
студије архитектуре

Владимир Мако (1958) је, након завршених студија на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету (1982), магистрирао на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету (1988) и докторирао на Одсеку за Историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду (1993). Гостујући је професор на Архитектонско-грађевинском факултету у Бања Луци и Архитектонском факултету у Подгорици.

1991-1994. године радио на истраживању и реконструкцији Српских средњовековних цркава – Вољавцу и Светом Томи на Брзави код Бијелог поља, (руководилац проф. др Јован Нешковић). Од 2000-2005. боравио на стручно-научном усавршавању на Факултету за архитектуру и дизајн Викторија универзитета у Велингтону, Нови Зеланд. У току тог боравка био координатор за предмете Процес пројектовања (Design Research), Историја индустријског дизајна (History of Industrial Design), Теорија и критика индустријског дизајна (Theory and Criticism in Industrial Design), Ентеријер студио (Interior Architecture), координатор за последипломске студије, а учествовао и у раду Комисија за истраживачки рад и Комисија за стипендирање студената. Био је и члан Оснивачког одбора Института дизајна Новог Зеланда.

Објавио је више књига и публикација између осталог: Естетичке мисли о архитектури – средњи век, Архитектонски факултет Универзитета у Београду, Београд 2012 (ISBN 978-86-7924-071-2); у енглеском преводу Aesthetic Thoughts on Architecture: Middle Ages, Faculty of Architecture University of Belgrade, Belgrade 2012; Естетичке мисли о архитектури – доба антике, Архитектонски факултет Универзитета у Београду, Београд 2011; у енглеском преводу Aesthetic Thoughts in Architecture: Antiquity, Faculty of Architecture University of Belgrade, Belgrade 2012; Естетика – Архитектура, књига 2: креативни процес између субјективног и опште- друштвеног естетског значења, Архитектонски факултет Универзитета у Београду и Орион Арт, Београд 2009; The Art of Harmony: Principles of Measuring and Proportioning in Byzantine Painting, Orion Art, Belgrade 2007; Естетика – Архитектура, књига 1: седам тематских расправа, Архитектонски факултет Универзитета у Београду и Орион Арт, Београд 2005.

Добитник је награде Веселин Лучић, за најбоље научно дело на Универзитету у Београду за 2008. годину.