UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

nuf-2024-logo-srp

Idući u susret dvanaestom po redu Svetskom urbanom forumu koji će se održati u Kairu, Egipat, novembra 2024. godine, Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Grad Niš, Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije, u partnerstvu sa Kancelarijom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji, Programom Ujedinjenih nacija za naselja – UN Habitatom i Svetskom bankom, uz podršku Naučno-tehnološkog parka u Nišu i Švajcarske organizacije za ekonomsku saradnju, organizuju Nacionalni urbani forum koji će se održati u aprilu 2024. godine u Nišu. Nacionalni urbani forum, koji između ostalog predstavlja pripremu nacionalnih aktera za učešće na Svetskom urbanom forumu, okupiće veliki broj učesnika iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, naučno-istraživačkih ustanova, civilnog društva, privrede, međunarodnih institucija, kao i goste iz inostranstva. Tema foruma je „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja i praćenje urbanog razvoja u Republici Srbiji”.

Cilj foruma je sagledavanje ključnih tema i aktivnosti u oblasti urbanog razvoja, kroz prizmu upravljanja urbanim razvojem na više nivoa sa posebnim akcentom na lokalni nivo. Poseban fokus u okviru plenarne sesije foruma biće na praćenju i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u jedinicama lokalne samouprave, kao i veza sa njihovim praćenjem i ostvarivanjem na državnom i globalnom nivou. Kroz paralelne sesije će biti razmatrani posebni aspekti urbanog razvoja: Zelena agenda i urbani razvoj, Upravljanje urbanim razvojem i digitalizacija, Arhitektura, urbana kultura i društveni aspekti urbanog razvoja. Posebna pažnja biće posvećena institucionalizaciji praćenja urbanog razvoja na lokalnom nivou, ulozi mladih u urbanom razvoju i značaju razmene iskustava iz oblasti urbanog razvoja na nivou Istočne Evrope, Balkana, Kavkaskog makro-regiona i Centralne Azije.

Koncipiran na ovaj način, Nacionalni urbani forum doprinosi uspostavljanju šireg dijaloga sa ciljem boljeg formulisanja i sprovođenja javnih politika u oblasti urbanog razvoja, a učesnici na sveobuhvatan način stiču uvid i dobijaju mogućnost da tokom foruma daju svoj doprinos kvalitetnijem sprovođenju, praćenju i ocenjivanju politike urbanog razvoja na više nivoa. Nacionalni urbani forum ima za cilj da doprinese da urbana naselja budu u što većoj meri održiva, inkluzivna, reziltijentna i bezbedna, a sve u cilju kvalitetnijih lokalnih aktivnosti za održive gradove i zajednice, što je tema 12. Svetskog urbanog foruma.

Registracija za događaj uživo je obavezna, putem sledećeg linka.

Ukoliko želite da pratite forum on-line (plenarne sesije i po jednu specijalnu i peralelnu sesiju) možete se registrovati na sledećim linkovima:

Za prvi dan: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_V6WYIk_jQ4Wjq2gkWurfkw
Za drugi dan: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_WyGiYugeTCm1B8QmOHjnKg
Dokumenti:
Agenda-NUF2-sr-mart.pdf

0