UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Radionica: “Among Scales” Programiranje predeone ekologije – nove modernosti Beograda (06-07.04.2019)

Povodom međunarodnog naučnog skupa: “Metro-milieu: ruralna ekonomija kao relacioni jaz između različitih razmera stambenog prostora” (23-26.05.2019), Arhitekonski fakultet u Beogradu organizuje interdisciplinarnu radionicu usmerenu na programiranje predeone ekologije ka uspostavljanju nove modernosti Beograda.

Promene prirodnih uslova u okviru predela i raznolikost u prirodi kao odraz društvenih, kulturnih i ekonomskih okolnosti, uslovljavaju razvoj novih ekoloških strategija ka uspostavljanju (1) integralnog istraživanja predeonih obrazaca i (2) razvoja morfologije grada u budućnosti. Predmet radionice je istraživanje odnosa urbanog i ruralnog predela, kao i transformacije prirodnog u kulturni predeo.

Cilj radionice je mapiranje sinergije stambenih obrazaca i predeone ekologije Beograda kroz povezanost, hijerarhiju i fragmentaciju.

Kroz navedene perspektive, učesnici radionice razvijaju generativne alate za uspostavljanje ravnoteže, optimizacije i harmonije između ekoloških procesa i stambenih obrazaca u procesu planiranja i dizajna predeone strukture.

Detaljnije informacije o zadatku i očekivanim rezultatima studenti će čuti na uvodnom predavanju koje je zakazano za ponedeljak, 25. marta 2019. godine, u 12.00 časova u amfiteatru Arhitektonskog fakuteta.

Radionica je interdisciplinarna i otvorena je za studente svih studijskih programa i različitih nivoa studija. Studentima MASA Arhitektonskog fakulteta – Univerziteta u Beogradu učešće u radionici može biti priznato umesto obavezne radionice uz Studio (1 ESPB) ili, dok svi studenti stiču pravo na dodatne kredite za vannastavne aktivnosti (2 ESPB). Radionica će se odvijati na srpskom jeziku.

Rezultati studentskog rada postignuti tokom radionice biće vrednovani od strane kritičara (selekcione komisije za izložbu), a najbolji radovi izloženi na Metro-milieu: (alter)Rurality Simpozijumu od 23. do 26. maja 2019. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Agenda

Ponedeljak_25.03.2019.
u 12:00, amfiteatar
Uvod u radionicu
Samostalni rad
Ponedeljak_01.04.2019.
u 12:00, sala 254
PechaKucha 20×20
Mapiranje impulsa nove modernosti
Subota_06.04.2019.
+ Nedelja_07.04.2019.

sala 254
Radionica
23.05 – 26.05. 2019.
UB – AF
Izložba i prezentacija radova u okviru simpozijuma “Metro-milieu: ruralna ekonomija kao relacioni jaz između različitih razmera stambenog prostora” (23-26.05.2019),

Prijava

Rok za prijavu: nedelja 24.03.2019. godine.

Radionica je interdisciplinarna i otvorena je za studente svih studijskih programa i različitih nivoa studija, čija su interesovanja i istraživačke oblasti kompatibilne zadatom tematskom okviru (studenti arhitekture, dizajna, urbanizma, prostornog planiranja, geografije, sociologije itd.).

Učešće na radionici je besplatno za studente Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta. Prijave za radionicu su moguće individualno, u paru ili grupno (do 5 članova). Pitanja i prijave slati na: alekmil@arh.bg.ac.rs

NAPOMENA:
• Studentima MASA Arhitektonskog fakulteta u Beogradu učešće u radionici može biti priznato umesto obavezne radionice uz Studio (1 ESPB) ili,
• Svi studenti učesnici Arhitektonskog fakulteta u Beogradu stiču pravo na dodatne kredite za vannastavne aktivnosti. (2 ESPB)

Organizacija

Organizacija i realizacija radionice:
• Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
ARENA (Architectural Research Network)

Organizacija radionice: dr Anđelka Bnin-Bninkski, asistent (UB – AF + ARENA)
Autori radionice: dr Ana Nikezić, vanredni profesor (UB – AF) + Aleksandra Milovanović, istraživač pripravnik (UB – AF)
• Saradnici (Tutori): Jelena Radosavljević, asistent (UB – AF) + Aleksandra Đorđević, asistent (UB – AF)
• Kritičari (selekciona komisija za izložbu): dr Jelena Ristić Trajković, docent (UB – AF) + dr Danijela Milovanović Rodić, docent (UB – AF) + dr Milica Milojević, docent (UB – AF) + dr Bojana Zeković, asistent (UB – AF)


Detaljne informacije o radionici možete naći ovde:

Brošura radionice: “Among Scales”