УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Обележавање Светског дана градова (World Cities Day) 2018 на Архитектонском факултету – 31.10.2018.

Архитектонски Факултет у Београду је члан универзитетске мреже УНИ.УН-Хабитат. У оквиру манифестације Урбани октобар, Архитектонски факултет организује обележавање Светског дана градова (World Cities Day) у среду, 31.10.2018.године.

Циљ манифестације је да укаже на рефлексивну улогу академске институције и њен друштвени значај у подизању свести и оспособљавању за деловање у комплексном окружењу нових изазова са којима се суочавају насеља и градови. Светски дан градова (World Cities Day) 2018. године промовише теме: климатских акција, уређења неформалних насеља, економску и социјалну резилијентност, управљање развојем и децентрализацију.

Стога, позивамо Вас да нам се придружите и активно учествујете у нашем програму.

Добродошли!

Обележавање Светског дана градова (World Cities Day) 2018
“Одрживи, резилијентни, инклузивни и безбедни градови”


Програм

11.30-12.00 Регистрација учесника
12.00-12.15
Галерија Аула АФ
Отварање студентске изложбе
“Одрживи, резилијентни, инклузивни и безбедни градови”
Проф. др Владан Ђокић, Декан АФ
12.15-13.00 Преглед радова + освежење
13.00-14.00
Свечана сала АФ (200)
Панел: “Ка едукацији за одрживи развој”
Учесници:

Модерација:
Доц. др Ратка Чолић, Архитектонски факултет у Београду

14.00-14.45 Дискусија
14.45-15.00 Закључци

UN-Habitat-LOGO

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет је водећа институција за високо образовање у области архитектуре и урбанизма у региону Западног Балкана. Факултет нуди свеобухватно образовање будућих архитеката обезбеђујући размену знања и развој вештина потребних за практичну примену архитектуре и урбанизма у интердисциплинарном окружењу. Као један од најстаријих факултета у оквиру Универзитета у Београду, факултет је присутан у више међународних организација (UIA, AESOP, UN Habitat University Network) доприносећи најновијим трендовима у едукацији, у складу са УН Агендом за одрживи развој и UNESCO/UIA Повељом о архитектонском образовању из 2011. године.

Суочавајући се са последицама глобалних изазова и локалним специфичностима, посебно манифестованим у урбаном окружењу, студенти се охрабрују да прошире, размене и проверавају теоретска знања кроз иновативну примену савремених развојних концепата (одрживост, резилијентност, енергетска транзиција). Управо зато, Департман за урбанизам, који је усмерен на проблеме градова, њихове просторе и друшто, уводи глобалне токове урбаног развоја у наставу – од главних изазова, до метода и инструмената планирања и урбаног дизајна.


Повезани текстови:
Изложбa и одбранa студентских радова: ”Млади у изградњи отпорности града Београда”
Студенти презентовали стратегију интегралног урбаног развоја у Регионалној развојној агенцији Златибор
Предавање: ”Урбана одрживост, отпорност и развој: Лекције о планирању и искуства из Њујорка и шире” – Леван Надибаидзе (Levan Nadibaidze)
Презентација у Скупштини града Смедерева: Стратегија интегралног урбаног развоја градског приобалног појаса Смедерева

Радионица са експертима у оквиру израде мастер пројеката на студијском програму Интегрални урбанизам – 2016/17
Одржане изложба и презентација завршних радова студената Мастер академских студија Интегрални урбанизам у Панчеву

Курсеви МАСУ М4.2. – Мастер теза и МАСУ М4.3. – Мастер пројекат: Радионице 1 и 2 – 2015/16
Публикација: Инструменти управљања интегралним урбаним развојем на примеру града Панчева: каталог изложбе завршних радова генерације студената 2014/2015
Курсеви МАСУ М4.2. – Мастер теза и МАСУ М4.3. – Мастер пројекат: Радионице 1 и 2


Током образовног процеса Департман за урбанизам је успоставио интензивну сарадњу са националним и међународним институцијама и програмима, као што је програм 100 Resilient Cities, мастер програми ‘Integrated urbanism and sustainable design’ (Faculty of Architecture and Urban Planning/Stuttgart), ‘Urban management’ (TU Berlin), Building and Architectural Engineering (Politecnico di Milano), Faculty of Architecture ‘Ludovico Quaroni’ (University La Sapienza, Rome), Vienna Technical University – Department of Landscape Architecture, Gdansk University of Technology, Faculty of Architecture/Sopot, School of Urban and Regional Planning – University of Iowa, Escola Tecnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, UCL Bartlett School of Architecture/London, La Faculta di Architettura di Alghero, Oxford School of Architecture, GIZ/AMBERO-ICON projekat, DANUrB INTERREG projekat, Green Design Foundation/Sarajevo, ADA/Mostar, Oris – House of Architecture/Zagreb.

Студенте подржавају и професионалци из више домаћих институција из Београда (Урбанистички завод, Секретаријат за инвестиције), локалне управе Панчева, Смедерева, Крагујевца, Кикинде, Краљева, Косјерића, Сурдулице, Тополе, Голупца, као и Национална корпорација за развој туризма Србије.

Важност свих програма који укључују теме урбане одрживости и разилијентности је препозната како на националном, тако и на међународном нивоу. Бројне радионице, дебате, округли столови, као и високо квалитетни разултати рада на предметима и студијима су константно вредновани – од стране јавности, домаћих и међународих удружења, експерата, професионалаца и различитих учесника у процесу урбаног планирања и управљања. Због тога и не изненађује да су студентски пројекти и докторске дисертације, који обрађују ове теме, награђивани од стране Београдске привредне коморе, Града Београда, Развојне агенције Србије, Универзитета у Београду, Међународног салона урбанизма, Салона пејзажне архитектуре, као и на студенским конкурсима (UN Habitat/IUA, Global Schindler Award, IFHP).

Зашто је важно указати на међународне политике урбаног развоја и теме које промовише УН-Хабитат? Ове политике афирмишу одрживи и резилијентан урбани развој што је од посебног значаја за Србију у савременим условима. То потврђују и управо дефинисани приоритети на националном нивоу, којим се даје примат економском развоју и привлачењу инвестиција, урбаној обнови градова и санацији непланске изградње, друштвеном благостању и социјалној инклузији, унапређењу квалитета животне средине, климатским акцијама и јачању културног идентитета (Нацрт Стратегије одрживог и интегралног урбаног развоја у Србији, октобар, 2018). Такође, ове савремене политике отварају тематско поље управљања урбаним развојем као професионалног полигона који захтева разумевање, знања и компетенције.

Архитектонски факултет у Београду је препознао ове промене и представља их кроз приказ радова студената. Изложба “Одрживи, резилијентни, инклузивни и безбедни градови” и панел на тему “Образовање за одрживи развој” имају за циљ да укажу на значајну улогу академске институције у образовању професије урбаниста и подизању свести у критичком суочавању са савременим изазовима комплексног и променљивог урбаног окружења.