УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ванредни професор

Департман за урбанизам

Број кабинета:

Ужа научна област:
урбанизам и просторно планирање

Области истраживања:
одрживи и интегрални развој територија, управљање урбаним развојем, партиципација грађана и укључивање стејкхолдера и међународни утицаји на политике планирања

Ратка Чолић је доцент на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Дипломирала је на Архитектонском факултету, где је магистрирала и докторирала. Током 2003. године завршила је последипломски курс Inner City Development and Housing in Transitional Economies на Institute for Housing and Urban Development Studies, Erasmus University, Ротердам, Холандија.

Њено поље истраживања је образовање и развој капацитета за одрживи и интегрални развој територија, управљање урбаним развојем, партиципација грађана и укључивање стејкхолдера и међународни утицаји на политике планирања. Објавила је радове о интегрисању одрживог развоја и унапређењу високог образовања за архитекте/урбанисте и развијању институционалних капацитета. Ментор је мастер теза и пројеката на МАС ИУ на теме управљања урбаним развојем, локализовања циљева одрживог развоја, резилијентности на климатске промене, активирања културног наслеђа и мрежа. Радови њених студената су награђивани на Салону урбанизма (2014, 2015 и 2018), GIS DAY (2016). Такође, 2019. године студентски мастер пројекти су прихваћени на Форуму Креативна Европа 2019 Релације Културни деск Србија. Истраживач је у оквиру Иновационе лабораторије одрживог развоја Архитектонског факултета. Била је ангажована као члан Комисије за одбрану докторске тезе на Universidad de Deusto, San Sebastián, у Шпанији 2020. године. Учествује на реализацији програма мобилности студената и наставника ЕРАСМУС КА103 у сарадњи са Универзитетом из Штутгарта,  EIT Climate-KIC’s Europewide Pioneers into Practice Programme и подржава сарадњу са UN-HABITAT UNI.

Била је ангажована као национални експерт за урбани развој и пројект-менаџер за развијање капацитета на међународним пројектима који се реализују у Србији (UN-Habitat, GIZ, UNOPS European Progress, EU PRO) и као међународни експерт програма Савета Европе. Руководилац је пројеката, награђиваних стратегија, планова и студија – Стратегија одрживог и интегралног урбаног развоја Републике Србије до 2030, Класификација намена земљишта и планских ознака у планским документима, Водич за партиципацију у планирању урбаног развоја, и др.

https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=%C4%8Coli%C4%87%2C+Ratka

https://www.researchgate.net/profile/Ratka-Colic