UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Obeležavanje Svetskog dana gradova (World Cities Day) 2018 na Arhitektonskom fakultetu – 31.10.2018.

Arhitektonski Fakultet u Beogradu je član univerzitetske mreže UNI.UN-Habitat. U okviru manifestacije Urbani oktobar, Arhitektonski fakultet organizuje obeležavanje Svetskog dana gradova (World Cities Day) u sredu, 31.10.2018.godine.

Cilj manifestacije je da ukaže na refleksivnu ulogu akademske institucije i njen društveni značaj u podizanju svesti i osposobljavanju za delovanje u kompleksnom okruženju novih izazova sa kojima se suočavaju naselja i gradovi. Svetski dan gradova (World Cities Day) 2018. godine promoviše teme: klimatskih akcija, uređenja neformalnih naselja, ekonomsku i socijalnu rezilijentnost, upravljanje razvojem i decentralizaciju.

Stoga, pozivamo Vas da nam se pridružite i aktivno učestvujete u našem programu.

Dobrodošli!

Obeležavanje Svetskog dana gradova (World Cities Day) 2018
“Održivi, rezilijentni, inkluzivni i bezbedni gradovi”


Program

11.30-12.00 Registracija učesnika
12.00-12.15
Galerija Aula AF
Otvaranje studentske izložbe
“Održivi, rezilijentni, inkluzivni i bezbedni gradovi”
Prof. dr Vladan Đokić, Dekan AF
12.15-13.00 Pregled radova + osveženje
13.00-14.00
Svečana sala AF (200)
Panel: “Ka edukaciji za održivi razvoj”
Učesnici:

Moderacija:
Doc. dr Ratka Čolić, Arhitektonski fakultet u Beogradu

14.00-14.45 Diskusija
14.45-15.00 Zaključci

UN-Habitat-LOGO

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet je vodeća institucija za visoko obrazovanje u oblasti arhitekture i urbanizma u regionu Zapadnog Balkana. Fakultet nudi sveobuhvatno obrazovanje budućih arhitekata obezbeđujući razmenu znanja i razvoj veština potrebnih za praktičnu primenu arhitekture i urbanizma u interdisciplinarnom okruženju. Kao jedan od najstarijih fakulteta u okviru Univerziteta u Beogradu, fakultet je prisutan u više međunarodnih organizacija (UIA, AESOP, UN Habitat University Network) doprinoseći najnovijim trendovima u edukaciji, u skladu sa UN Agendom za održivi razvoj i UNESCO/UIA Poveljom o arhitektonskom obrazovanju iz 2011. godine.

Suočavajući se sa posledicama globalnih izazova i lokalnim specifičnostima, posebno manifestovanim u urbanom okruženju, studenti se ohrabruju da prošire, razmene i proveravaju teoretska znanja kroz inovativnu primenu savremenih razvojnih koncepata (održivost, rezilijentnost, energetska tranzicija). Upravo zato, Departman za urbanizam, koji je usmeren na probleme gradova, njihove prostore i društo, uvodi globalne tokove urbanog razvoja u nastavu – od glavnih izazova, do metoda i instrumenata planiranja i urbanog dizajna.

Tokom obrazovnog procesa Departman za urbanizam je uspostavio intenzivnu saradnju sa nacionalnim i međunarodnim institucijama i programima, kao što je program 100 Resilient Cities, master programi ‘Integrated urbanism and sustainable design’ (Faculty of Architecture and Urban Planning/Stuttgart), ‘Urban management’ (TU Berlin), Building and Architectural Engineering (Politecnico di Milano), Faculty of Architecture ‘Ludovico Quaroni’ (University La Sapienza, Rome), Vienna Technical University – Department of Landscape Architecture, Gdansk University of Technology, Faculty of Architecture/Sopot, School of Urban and Regional Planning – University of Iowa, Escola Tecnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, UCL Bartlett School of Architecture/London, La Faculta di Architettura di Alghero, Oxford School of Architecture, GIZ/AMBERO-ICON projekat, DANUrB INTERREG projekat, Green Design Foundation/Sarajevo, ADA/Mostar, Oris – House of Architecture/Zagreb.

Studente podržavaju i profesionalci iz više domaćih institucija iz Beograda (Urbanistički zavod, Sekretarijat za investicije), lokalne uprave Pančeva, Smedereva, Kragujevca, Kikinde, Kraljeva, Kosjerića, Surdulice, Topole, Golupca, kao i Nacionalna korporacija za razvoj turizma Srbije.

Važnost svih programa koji uključuju teme urbane održivosti i razilijentnosti je prepoznata kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Brojne radionice, debate, okrugli stolovi, kao i visoko kvalitetni razultati rada na predmetima i studijima su konstantno vrednovani – od strane javnosti, domaćih i međunarodih udruženja, eksperata, profesionalaca i različitih učesnika u procesu urbanog planiranja i upravljanja. Zbog toga i ne iznenađuje da su studentski projekti i doktorske disertacije, koji obrađuju ove teme, nagrađivani od strane Beogradske privredne komore, Grada Beograda, Razvojne agencije Srbije, Univerziteta u Beogradu, Međunarodnog salona urbanizma, Salona pejzažne arhitekture, kao i na studenskim konkursima (UN Habitat/IUA, Global Schindler Award, IFHP).

Zašto je važno ukazati na međunarodne politike urbanog razvoja i teme koje promoviše UN-Habitat? Ove politike afirmišu održivi i rezilijentan urbani razvoj što je od posebnog značaja za Srbiju u savremenim uslovima. To potvrđuju i upravo definisani prioriteti na nacionalnom nivou, kojim se daje primat ekonomskom razvoju i privlačenju investicija, urbanoj obnovi gradova i sanaciji neplanske izgradnje, društvenom blagostanju i socijalnoj inkluziji, unapređenju kvaliteta životne sredine, klimatskim akcijama i jačanju kulturnog identiteta (Nacrt Strategije održivog i integralnog urbanog razvoja u Srbiji, oktobar, 2018). Takođe, ove savremene politike otvaraju tematsko polje upravljanja urbanim razvojem kao profesionalnog poligona koji zahteva razumevanje, znanja i kompetencije.

Arhitektonski fakultet u Beogradu je prepoznao ove promene i predstavlja ih kroz prikaz radova studenata. Izložba “Održivi, rezilijentni, inkluzivni i bezbedni gradovi” i panel na temu “Obrazovanje za održivi razvoj” imaju za cilj da ukažu na značajnu ulogu akademske institucije u obrazovanju profesije urbanista i podizanju svesti u kritičkom suočavanju sa savremenim izazovima kompleksnog i promenljivog urbanog okruženja.