UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Radovi sa Arhitektonskog fakulteta kandidovani za The RIBA President’s Medals Student Awards 2017

Kandidat AF za Srebrnu medalju RIBA: Marko Dragičević (mentor: van. prof. Ivan Rašković) – Ultrastructure of the Third City: District III
RIBA-Logo_o

Predstavljamo Vam radove studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, selektovane za učešće na konkursu za nagrade The RIBA President’s Medals za 2017. godinu.

Na konkursu za 2017. godinu je učestvovalo ukupno 293 učesnika (147 za Part 2, 108 za Part 1 i 38 u konkurenciji disertacija) iz celog sveta, a projekti su žirirani od strane nezavisnog panela međunarodnih stručnjaka, uključujući arhitekte, profesore, dizajnere i umetnike. Članovi žirija između ostalih bili su: RIBA direktor za obrazovanje David Gloster; osnivač SO-IL-a Jing Liu; Izaskun Chinchilla Moreno, osnivač Izaskun Chinchilla Architects; i Tracey Meller, partner u Rogers Stirk Harbour + Partners.


Povezani tekstovi:
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2017
Doktorantkinja Snežana Zlatković nagrađena na konkursu RIBA Journal – Eye Line Drawing Competition 2017
Izložba: The RIBA President’s Medals Student Awards 2016
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2016
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2014


Ove godine najviše priznanje – Srebrnu medalju RIBA osvojio je Daniel Hall, student škole The Cooper Union, za projekat Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study, mentor: Lauren Kogod. Kangli Zheng, sa University of Nottingham i mentorom Alison Davies, nagrađen je Bronzanom medaljom RIBA za projekat Castle in the Sky. Medalju za disertaciju dobio je Rhiain Bower sa University of Westminster za rad Baricsio: The Slate Quarrymen’s Barracks in North West Wales, mentor: Harry Charrington.

Ceremonija dodele priznanja odigrava se u decembru svake godine, u prostorijama RIBA instituta u Londonu, gde predsednik instituta proglašava dobitnike i uručuje Srebrnu, Bronzanu i Medalju za disertaciju.

Ovde možete pogledati sve radove nagrađene na konkursu za 2017. godinu:
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2017

Kategorija Srebrne medalje (Part 2):
Pavle KostićVertical Multifunctional Center / Genesis

mentor: red. prof. Vladimir Lojanica

Projekt Genesis pokušava da poveže biološki proces stvaranja sa metodologijom arhitektonskog planiranja. On koristi faze ontogeneze kako bi stvorio kibernetsku strukturu koja imitira živo biće. Time arhitekta stvara sintetičku repliku, sofisticiranu mašinu koja može da oseća i samostalno se razvija. Mašina koja piše i koristi kod, veštačku DNK.

2017RIBA-PMedals_Pavle-Kostic_01

Kategorija Srebrne medalje (Part 2):
Marko Dragičević – Ultrastructure of the Third City: District III

mentor: van. prof. Ivan Rašković

Okrug III (District III) zamišlja očekivani kontekst masovne urbanizacije i prenaseljenosti, gde kompleks sistema vertikalnih deponija služi kao odgovor na sve veće količine otpada, nedostatka resursa i prostora, pretvarajući sve veće neformalne beogradske strukture u mehanizam materijalne, ekonomske i društvene reciklaže.

2017RIBA-PMedals_Marko_Dragicevic_02

Kategorija Medalje za disertaciju (Part 2):
Natalija Radosavljević i Milica NaumovićLandscape Room: Exploring the Boundaries of Interior Architecture within Specific Context

mentor: doc. Marija Milinković

Projekat Pejzaž soba – analizira unutrašnju arhitekturu, u najširem smislu tog pojma, preispituje granice između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, i uspostavlja nove odnose unutar postojećeg prostornog i istorijskog konteksta. Cilj ovog rada je otkrivanje potencijala regiona, koji se uglavnom zasnivaju na razvoju turizma i revitalizaciji Golubačke tvrđave, pri čemu poznavanje specifičnosti okruženja i konteksta omogućava stvaranje kritičkog mišljenja i projektovanje prostora koji odgovaraju savremenom konceptu turizma.

Polazište za istraživanje je pitanje kako enterijer može da podstakne određene senzacije iz kojeg nastaje zbirka ilustracija 47: O svemu, i novembru, koja se kasnije razvija u projekat Pejzaž soba.

2017RIBA-PMedals_Natalija-Radosavljevic_Milica-Naumovic_01

Više informacija o svim nagrađenim radovima i prethodnim dobitnicima na adresi:
http://www.presidentsmedals.com/