UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

CHAINMAIL

Povodom raspisanog javnog anketnog studentskog konkursa pod nazivom “Kultura budućnosti” od strane Austrijskog kulturnog foruma i Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta, žiri u sastavu profesor mr Branko Pavić, profesor arh Dejan Miljković, profesorka dr Ana Nikezić, arh Aleksandra Šević, predstavnica Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Karin Traunmiller, predstavnica Austrijske ambasade, doneo je jednoglasnu odluku da se autorskom timu koji čine studenti Arhitektonskog fakulteta, Sofija Spaić, Vesna Janković i Jovana Stakić, dodeli prva nagrada za konkursni rad pod nazivom “Chainmail”.

Žiri pohvaljuje radove autorskog tima Jovane Petljanski i Isidore Popović pod nazivom “Edelweiss” i autorskog tima Jane Grebenarović i Kristine Medić, pod nazivom “Ljudski otisak”.

Prva nagrada u iznosu od 500 evra, kao i dve ravnopravne pohvale i obeštećenja u iznosu od po 250 evra, biće uručene na svečanoj dodeli koja će se održati u novembru mesecu 2023. na Arhitektonskom fakultetu. Ceremoniji će prisustvovati dekan Arhitektonskog fakulteta, predstavnici Austrijskog kulturnog foruma kao i članovi žirija.

Prvonagradjeni rad pod nazivom “Chainmail” autorki Sofije Spaić, Vesne Janković i Jovane Stakić svojim pristupom zadatku na najbolji način uspeva da spoji estetsku komponentu intervencije sa važnom ekološkom porukom. Instalacija od recikliranog materijala, u obliku zavese velikog formata na dobar način komunicira sa plastikom fasade, poštujući karakter i funkciju zgrade.
Kako se navodi u autorskom tekstu: “Ovaj rad predstavlja konceptualnu instalaciju koja ističe važnost održivosti, recikliranja i kreativne upotrebe leftover materijala u kontekstu privremenih pojava.”