UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

UČEŠĆE STUDENATA NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI U OKVIRU ULUS MANIFESTACIJE BIJENALE MLADIH

U utorak 5 septembra je u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ otvorena međunarodna izložba savremene umetnosti 2. BIJENALE MLADIH pod nazivom ZOVEM SE SASVIM OBIČNO na kojoj učestvuju i studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Organizator izložbe i programa koji će se na više lokacija odvijati do 5. okobra 2023. godine je Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) u partnerstvu sa Domom kulture Studentski grad (DKSG).

StaraKoNova

Izloženi rad pod nazivom PROJEKAT POKREVENIK: JAVNA SVOJINA ZA RAZVOJ ZAJEDNICE je grupni rad 27 studenata koji je nastao u toku prolećnog semestra 2022-23. školske godine u okviru izbornog predmeta Arhitekte i građanske inicijative za održivi razvoj (I godina Master i IV godina Integrisanih akademskih studija).

Izlozbeni rad

Postavka izlozbe

Studenstki rad se bavi rešenjima za održivo korišćenje nekorišćenih ili neadekvano korišćenih objekata u javnoj svojini. Iako ti objekti najčešće imaju skromnu materijalnu i upotrebnu vrednost, koje usled decenija neodržavanja i nekorišćenja postaju sve manje, njihova vrednost kao okosnica identiteta i duhovnih vrednosti lokalnih zajednica je velika. Po vrsti i genezi problema, ali i kvalitetu arhitekture i potencijalu za razvoj, predstavljaju reprezente tih tipova nasleđa, simobole propadanja nekadašnjih nosioca razvoja, ali i istorije i kulture lokalne zajednice.
Izloženi rad se sastoji iz više integrisanih komponenti:

  • Studije sela predstavljene u vidu hronološkog prikaza razvoja i života sela.
  • Četiri projekta postojećeg stanja objekata i parcela u javnoj svojini: ambulante, škole, omladinskog doma i mlekare. Osim ambulante koja se još uvek povremeno koristi, ostali objekti su napušteni, zapušteni i propadaju.
  • Četiri idejna arhitektonsko-urbanistička rešenja kojima predlaže njihova transformacija u nova mesta kulture i zajedništva: (a) nastavne i istraživačke centre u kojima mogu boraviti, učiti i odmarati deca i mladi različitih uzrasta i (b) centre seoskih zajednica u kojima se meštani mogu okupljati, slaviti i raditi.
  • Vizuelne interpretacije izabranih mitova, priča i legendi o Pokreveniku konstruisanim uz podršku AI sistema čiju su bazu podataka za generisanje ilustracija i animacija izgradili studenti.
  • Zbirke izabranih autentičnih predmeta iz Pokrevenika koji su korišćeni svakodnevnom u životu i radu u selu, koje su meštani prikupili i dopremili uz podršku Grada Pirota za potrebe ove izložbe.

Mlekara postojece stanje

Mlekara-idejno resenje

Screenshot 2023-09-18 at 10.04.08

7

8

Nastava na predmetu se po peti put odvijala u okviru STARA KAO NOVA inicijative za obnovu sela u saradnji sa udruženjima i stanovnicima staroplaninskih sela, članovima pokreta Odbranimo reke Stare planine (ORSP), i društveno angažovanim ekspertima u oblasti zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa. Incijativa je formirana radi povezivanja nastavnog procesa i realnog razvojnog konteksta radi formulisanja i realizacije društveno i ekološki odgovornih i ekonomski opravdanih rešenja SA i ZA lokalnu zajednicu.

Ciljevi nastavnog procesa su da se (a) ukaže na važnost uspostavljanja snažne veze arhitekata i arhitekture sa zajednicom, prirodnim i kulturnim predelom, (b) fokusira značaj korišćenja javnih resursa zarad zaustavljanja daljeg propadanja sela, njihove obnove ali i zaštite predela u kojem se nalaze, i (c) ilustruje raznolikost mogućih tipova projekata koje arhitekti mogu kreirati zarad unapređenja kvaliteta života ljudi.

Iva _15 mart 2023

Miljan Salata_15 mart 2023

Predavanje dr Ive Čukić „Aktiviranje i odbrana javnih prostora: iskustva i pouke“ i Miljana Salate „Arhitektura kao mehanizam društvene promene“. Arhitektonski fakultet, 15. mart 2023. godine.

Aleksandar  i Milan _22 mart 2023

Elena i dejan

Predavanje Aleksandra Panica „Eko sistem Stare planine i moguće posledice planiranog razvoja“ i Milana Pešića „Ekološki akativizam: da li bih sve ponovio?“. Arhitektonski fakultet, 22. mart 2023. godine.

Selo Pokrevenik se nalazi na Staroj planini, deo je grada Pirota i u njemu živi oko 30 stanovnika. Studenti  su boravili u selu u periodu od 21-23. aprila 2023. godine da bi se upoznali sa ljudima, istražili nematerijalno i materijalno kulturno i prirodno nasleđeo područja i snimili objekte u javnoj svojini.

13

Studenti su u selu Pokrevenik bili smešteni u domaćinstvima Todore i Dragana Tošića i Slavka Kostadinovića, predsednika MZ Pokrevenik

14 1

15

StaraKoNova (6)

Snimanje objekata

20

21

Obilazak sela i predela. Snimanje objekata u javnoj svojini.

Obilazak Seoskog muzeja i domai

Obilazak Pakleštice i Seoskog doma i muzeja koji su formirani u okviru STARA KAO NOVA inicijative u toku 2019/20. školske godine u objektu napuštene seoske mlekare u selu Pakleštica.

Obilazak Pakle

Cilj učešća na izložbi je prezentacija rezultata rada u nastavi stručnoj i široj javnosti radi podizanja vidljivosti teme i područja, ali i pokretanja diskusije o načinu korišćenja resursa u javnoj svojini u selima Srbije.

Autor svih fotografija: STARA KAO NOVA

Autorski tim :
Autori izloženih projekata: Đurđević Sara, Petljanski Jovana, Dimitrijević Sara, Marković Milena, Milošević Radovanka, Mrdović Natalija, Mandušić Krsto, Popović Aleksandar, Malenović Mihajlo, Markanović Nikola, Petrović Kristina, Simić Uroš, Mijatović Luka, Tomić Ivana, Sekulić Milica, Gajić Matija, Obradović Dragoslav, Krak Bojan, Milošević Marta, Jovanović Teodora, Vučeta Ana, Jokić Andrijana, Dobrosavljević Tina, Trifunović Damjan, Milojević Milica, Stevanović Sandra, Morović Ana
Koncept i realizacija postavke na izložbi: Đurđević Sara, inicijator, Petljanski Jovana, Dimitrijević Sara, Marković Milena, Mrdović Natalija, Milošević Radovanka, Mandušić Krsto, Popović Aleksandar, Malenović Mihajlo.
Predmetni nastavnik: Docent dr Danijela Milovanović Rodić
Meštani cela Pokrevenik: Slavoljub Kostadinović, predsednik MZ, Teodora Tošić, Dragan Tošić, Jovanović Vitomir

Konsultanti:
Aleksandar Panić, Milan Pešić, Milan Došen, Ivica Veljković, ekološki aktivisti, Odbranimo reke Stare planine
Elena Vasić Petrović,  arhitekta-konzervator, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Niš i Dejan Rudić Vranić, građevinski inženjer, Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović
dr Iva Čukić, arhitekta, kolektiv Ministarstvo prostora
Miljan Salata, arhitekta, podkast Sfera

Medijski prilozi o projektu: