UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Kolektiv Univerziteta u BeograduArhitektonskog fakulteta, sa tugom se oprašta od izuzetne koleginice, dragocenog člana nastavničkog kolegijuma Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, kao i svestranog i uspešnog naučnog radnika, uz najdublju zahvalnost za nemerljivo stvaralaštvo i doprinos koji je ugradila u razvoj oblasti i profesije arhitekture. 

1517450919238

1957-2023

Dr Mirjana Roter Blagojević, redovni profesor Univerziteta u BeograduArhitektonskog fakulteta, rođena je u Beogradu 30. aprila 1957. godine, gde je završila osnovnu školu (1972. godine) i Petu beogradsku gimnaziju (1976. godine) 

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu upisala je školske 1976/77. godine. Diplomirala je juna 1982. godine, sa ocenom 10 na diplomskom radu, mentor prof. dr Ranko Radović, na liniji usmerenjaP” – projektovanje, čime je stekla zvanje diplomiranog inženjera arhitekture. 

Odmah po završetku osnovnih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu pohađala je školske 1983 – 85. godine poslediplomske magistarske studije iz oblasti Zaštite, revitalizacije i proučavanja graditeljskog nasleđa, čiji je rukovodilac bio prof. dr Jovan Nešković. Tokom trajanja magistarskih studija, završila je i specijalističke studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je januara 1992. godine, odbranila specijalistički rad iz oblasti Zaštite, revitalizacije i proučavanja graditeljskog nasleđa, pod naslovom: Problemi zaštite i revitalizacije dela Karađorđeve ulice u Beogradu na potezu Savskog pristaništa, mentor prof. arh. Zoran Petrović. Oktobra 1994. godine, odbranila je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu magistarsku tezu, pod naslovom: Arhitektura građevina javnih namena izgrađenih u Beogradu od 1830. do 1900., mentor prof. dr Nađa Kurtović-Folić i time je stekla zvanje magistra tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma – istorija i teorija arhitekture i urbanizma.  

Nakon završenih magistarskih studija, juna 2004. godine, odbranila je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu doktorsku disertaciju, pod naslovom: Razvoj stambene arhitekture u Beogradu u 19. i početkom 20. veka, mentor prof. dr Nađa Kurtović-Folić, čime je stekla naziv doktora tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma. 

 Od februara 1985. do decembra 1989. godine, bila je zaposlena u HK ENERGOPROJEKT – MDD Izgradnja, Visokogradnja, na različitim poslovima ugovaranja i nadziranja izvođenja završnih radova na objektima visokogradnje, u svojstvima arhitekte-pripravnika, odnosno samostalnog arhitekte. 

 Od decembra 1989. godine do septembra 2022. godine (do odlaska u penziju), prof. dr Mirjana Roter Blagojević bila je zaposlena na Univerzitetu u Beogradu Arhitektonskom fakultetu, i to: kao asistent-pripravnik (1989-1995.) i asistent (1995-2004, reizbor 2001.) na predmetima Katedre za razvoj arhitekture i umetnosti, kasnije Katedre za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Novembra 2004. godine izabrana je u zvanje docenta, a Veće naučnih oblasti Univerziteta u Beogradu je decembra 2004. godine potvrdilo izbor za užu naučnu oblast Istorija i teorija arhitekture i umetnosti na Katedri za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Oktobra 2009. godine izabrana je u zvanje vanrednog profesora, a Veće naučnih oblasti Univerziteta u Beogradu je februara 2010. godine potvrdilo izbor za užu naučnu oblast Istorija, teorija i estetika arhitekture i vizuelnih umetnosti  i obnova graditeljskog nasleđa, na Departmanu za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u nastavi na osnovnim akademskim studijama, master akademskim studijama i doktorskim akademskim studijama. Reizabrana je oktobra 2014. godine, a Veće naučnih oblasti Univerziteta u Beogradu je februara 2015. godine potvrdilo reizbor u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast  Istorija, teorija i estetika arhitekture i vizuelnih umetnosti i obnova graditeljskog nasleđa 

Oktobra 2019. godine izabrana je u zvanje redovnog profesora, a Senat Univerziteta u Beogradu, na predlog Veća naučnih oblasti Univerziteta u Beogradu je januara 2020. godine potvrdio izbor u zvanje redovnog profesora za užu naučnu oblast Istorija, teorija i estetika arhitekture i vizuelnih umetnosti i obnova graditeljskog nasleđa, na Departmanu za arhitekturu Univerziteta u BeograduArhitektonskog fakulteta, u nastavi na osnovnim akademskim studijama, master akademskim studijama i doktorskim akademskim studijama 

 Pored nastave na matičnom fakultetu, dr Mirjana Roter Blagojević je učestvovala i u nastavi na drugim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu: Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (šk.2012/13. i 2013/14. godine), Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na Departmanu za tehničke nauke (šk.2011/12. godine), Fakultetu za umetnost i dizajn, Univerzitet Megatrend u Beogradu (šk. 2008-09. godine), Arhitektonskom fakultetu u Varni, u okviru Univerziteta Union u Beogradu (šk. 2007-08. i 2008-09. godine), Univerzitetu Crne Gore, Arhitektonski fakultet u Podgorici (šk. 2007/08. godine) i Univerzitetu u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka (šk.2004/05. godine). 

 Dugogodišnji angažman i stručnost prof. dr Mirjane Roter Blagojević na polju proučavanja i zaštite graditeljskog nasleđa uticao je da bude izabrana za člana Komisije za polaganje stručnog ispita u oblasti  zaštite nepokretnih kulturnih dobara, pri Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, opšti deo ispita za arhitekte-konzervatore (od 2006. godine). Kao ekspert u ovoj oblasti bila je dva puta (2015. i 2017. godine) određena od strane međunarodne organizacije Evropa Nostra (Europa Nostra) za recenzenta dva predloga iz Crne Gore na konkursu za Godišnju nagradu Evropa Nostra: European Union Prize for culturalHeritage/ Europa Nostra Awards. Takođe je od strane European Research Council Executive Agency, “ERCEA”, marta 2013. godine određena za recenzenta za ocenu predloga međunarodnog projekta u okviru FP7 “Ideas” Specific Program, ERC Starting Grant 2013. Pored toga je, u okviru međunarodne saradnje Saveta Evrope i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, januara 2013. godine, angažovana kao konsultant za izradu predloga plana akcija iz oblasti zaštite i prezentacija kulturnog nasleđa u fazi pre-dijagnoze LDPP Resava-Mlava (Council of Europe Local Development Pilot Projects, Component C of the Regional Programme for cultural and natural heritage in South East Europe, LDPP for the Mlava-Resava Region). Marta 2014. godine je imenovana za člana stručnog tima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za sprovođenje istraživanja nasleđa u okviru Pilot projekta lokalnog razvoja Resava-Mlava. Bila je i član stručnog tima na projektu “Tehnička podrška u izradi plana turističke valorizacije Golubačke tvrđave“, započetom 2009. godine, koji je realizovan u saradnji Opštine Golubac i nemačkog GTZ-KWD, u kome je učestvovala kao jedan od domaćih konsultanata iz oblasti zaštite i revitalizacije graditeljskog nasleđa. 

 Dr Mirjana Roter Blagojević je učestvovala na većem broju domaćih i međunarodnih naučnih i stručnih skupova sa radovima iz oblasti istorije arhitekture i zaštite i revitalizacije graditeljskog nasleđa, kao i iz oblasti održivog razvoja. Autor je većeg broja publikovanih naučnih i stručnih radova. Takođe je učestvovala na više nacionalnih naučnih projekata.  

Bila je član naučnih odbora više međunarodnih naučnih skupova, redakcija naučnih časopisa i odbora za dodele nagrada. 

 Dobitnik je dve značajne nagrade iz oblasti arhitekture i primenjenih umetnosti za monografiju Stambena arhitektura Beograda u 19. i početkom 20. veka:  Nagrade Pavle Vasić Udruženja likovnih umetnosti i dizajna Srbije za 2006. godinu i Priznanja 29. Salona arhitekture za 2007. godinu u kategoriji publikovano delo iz oblasti arhitekture. 

 Dr Mirjana Roter Blagojević bila je član mnogih strukovnih organizacija: Društva arhitekata Beograda, Društva konzervatora Srbije, DOCOMOMO Serbia (od osnivanja 2011. godine, član osnivačkog odbora, do 2015. godine) i ICOMOS Serbia (od 2011 godine). 

 Prof. dr Mirjana Roter Blagojević je tokom dugogodišnjeg profesionalnog rada, od toga tri decenije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ostvarila značajne rezultate na svim poljima delatnosti – pedagoškom, naučnom i stručnom. Njen celokupan opus, a posebno u periodu od izbora u zvanje vanrednog profesora, pokazuju da je reč o izuzetnom stručnjaku, kome je vodeće opredeljenje bilo pedagoški i naučno-istraživački rad. Po svom sadržaju, njen profesionalni rad pokazivao je izrazitu svestranost, raznovrsnost i ozbiljnost u pristupu različitim oblastima nastave, nauke i struke. Posebno se ističe njen rad u nastavi, koji je bio vezan za sve nivoe studija koji su prisutni na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu – osnovne akademske studije, master akademske studije, integrisane akademske studije i doktorske akademske studije.  

 

 

25