UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

PODREKA BANER ZA SAJT LAT

Utorak, 21.02.2023. sa početkom u 12 časova, Amfiteatar Arhitektonskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73/II spr.

Arhitektonski fakultet – Univerzitet u Beogradu ima čast da vas pozove na predavanje profesora Borisa Podreke. Predavanje će se održati u Amfiteatru Arhitektonskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu, u utorak, 21. februara 2023. u 12 časova. Predavanje će biti realizovano u saradnji sa ambasadom Austrije u Beogradu, Austrijskim kulturnim forumom i Muzejem primenjene umetnosti u Beogradu.

Praćenje predavanja omogućeno je i putem ZOOM linka: https://zoom.us/j/96340922490?pwd=VXFESFJmOFlORCtUOHRxV0VIQ0lQdz09 

 

Dobrodošli!

portrait_bp copy

Biografija

Boris Podreka, arhitekta i umetnik, ponikao u Srednjoj Evropi baštini njenu istorijsku i umetničku tradiciju. Odrasta u višejezičnoj sredini i stvara u multikulturnom ambijentu na prostoru između Beograda i Ljubljane, Trsta i Venecije, Beča i Štutgarta. Parametri njegovog rada vuku korene iz teorije arhitekture Zempera, Bethera i Viole de Dika. Pod uticajem Vagnera i Plečnika, on tematizuje noseću konstrukciju i materijalnost, tehniku prostornih slojeva uči od Losa, a nematerijalne karakteristike svetlosti izučava tokom svojih dugih putovanja po Orijentu.
Putem njemu svojstvene poetike razlika, tokom svog gotovo pet decenija dugog arhitektonskog stvaralaštva, Podreka napreduje na svom potpuno ličnom putu koji se manifestuje kroz snagu izraza brojnih međunarodnih ostvarenja u osam evropskih država, kao i u Kini. Njegove projekte ne karakteriše u prvi plan istureni simbolizam, već on dovodi u vezu formalne specifičnosti sa temom i kontekstom, čime uspeva da nametne njihov vlastiti, novi identitet. Analizom elemenata koji već postoje na licu mesta uspeva da stvori svoj specifičan arhitektonski odgovor.

“Osvajanje prostora zavisi od kretanja. Život kao na granici, od Beograda preko Ljubljane do Trsta, Venecije, Atine i Beča, stalnim kretanjima i otkrivanjima arhitektura je dobijala svoje karakteristike. U Atini, koju je upoznao zbog osvojenog međunarodnog takmičenja, je otkrio grad i prostorni eho, a u duši postao urbanista. Gradovi su prostori koji su deo njega, a vraća im ostavljajući deo sebe u njih.
… trenutak kada je napustio umetnost i ušao u arhitekturu je bio kada je spoznao prostor između…”

”O Borisu Podreki i izložbi „Arhikultura”, iz kataloga izložbe Arhikultura (30.1.2023-15.3.2023), Biljana Jotić, Muzej primenjene umetnosti

VIENNA BIO CENTER 1 i 2

VIENNA BIO CENTER 1 I 2 Institut za molekularnu bio-tehnologiju Institut za molekularnu biljnu biologiju Gregor Mendel Beč, Austrija 2003, 2005.