UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arhitektura-soc_Insta

Sreda, 22.02.2023. sa početkom u 19h, Dom omladine Beograda, Makedonska 22, Klub sala.

Pozivamo vas da prisustvujete predavanju pod nazivom „Sakralna arhitektura kao otelotvorenje univerzalnih religijskih ideja“ koje će održati docentkinja BU-AF dr Nevena Debljović Ristić u sredu 22.02.2023. sa početkom u 19h u Domu omladine Beograda u okviru ciklusa javnih tribina „Teologija i arhitektura“ (februar-decembar 2023) koji se održava u organizaciji Instituta za studije kulture i hrišćanstva i Doma omladine Beograda.

Ciklus javnih tribina „Teologija i arhitektura“ uključio je u rad nastavnike sa Departmana za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti BU-AF, sa ciljem iniciranja zajedničke saradnje između Departmana za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti BU-AF i Instituta za studije kulture i hrišćanstva (ISKH) koja je proistekla nakon nedavno održane konferencije ”Obrazovni programi – Budućnost svetske kulturne i prirodne baštine – Znanje-Komunikacija-Prezentacija” (08 – 09.12.2022.) na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u organizaciji Departmana za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti BU-AF.

Predavanja koja će na javnim tribinama „Teologija i arhitektura“ održati nastavnici DITAU BU-AF imaju za cilj da promovišu naučnu i istraživačku delatnost Arhitektonskog fakulteta, da otvore istraživačke horizonte ka saradnji arhitekata sa različitim strukama, da podstaknu studente svih nivoa studija, kao i buduće studente arhitekture i mlade istraživače da se uključe u rad tribina, ali iznad predavanja ističu važnost aktivne uloge arhitekture u javnom diskursu i na široj medijskoj sceni.

Ciklus javnih tribina Teologija i arhitektura u organizaciji Instituta za studije kulture i hrišćanstva i Doma omladine Beograda ima za cilj da stručnu i širu javnost upozna sa odnosom između sakralnog prostora, njegovih oblika i simboličkog značenja, i religijskih ideja i rituala. Ciklus obuhvata dalekoistočne, mediteranske i zapadne tradicije, uključujući hinduizam, antičku Grčku i Rim, judaizam, islam, hrišćanstvo, ali i moderne fenomene poput “sekularnih religija” i njihovih (sekularno) sakralnih prostora, poput nacionalnih memorijala i slobodno-masonskih hramova. Pored upoznavanja sa specifičnostima religijskih ideja, rituala i arhitektonskih oblika u svakoj pojedinačnoj tradiciji, ciklus takođe ima za svrhu ukazivanje na kontinuitete koji postoje između tradicija koje formalno shvatamo kao različite, dok sveti prostori i njihova simbolika pružaju svakako najupečatljivije svedočanstvo o tim kontinuitetima.
U svrhu realizovanja ovog ciklusa organizatori su uključili domaće i inostrane eksperte za pojedine religijske tradicije i njihovu arhitekturu.

Prva tribina će se održati u sredu, 22. februara 2023. godine u 19 časova u KLUB sali Doma omladine Beograda i nosi naziv :
„SAKRALNA ARHITEKTURA KAO OTELOTVORENJE UNIVERZALNIH RELIGIJSKIH IDEJA“

Predavač: dr Nevena Debljović Ristić, docent DITAU BU-AF
Uvodna reč : Sergej Beuk, Dom omladine Beograda
Moderator: Danijela Marković, Institut za studije kulture u hrišćanstva

Predavanje pod nazivom „Sakralna arhitektura kao odraz univerzalnih religijskih ideja“ teži da široj javnosti ukaže na polivalentnost religijskih fenomena ispoljenih kroz jedinstvene praobrazne simboličke oblike u arhitekturi, tumačeći njihove uticaje na označenje svetog mesta i sakralizaciju prostora, koji traju od nastanka prvih ljudskih zajednica do savremenog doba.
Ovo razmatranje podrazumeva istorijski osvrt na konkretizaciju i ispoljavanje religijskih ideja kroz arhitekturu, uključujući i arhitektonska ostvarenja drevnih naroda, religijske sisteme i sakralne komplekse sveta antike, judaizam i otelotvorenje svetosti, do predstavljanja spora i razlikovanja dogmatskih ideja ispoljenih kroz arhitektonsko stvaralaštvo istočnog i zapadnog hrišćanstva.
Sinteza arhitektonskih tradicija religijske arhitekture pokazuje raznolikost i bogatstvo kulturne baštine koja u osnovi poseduje jedinstvene praobrazne simboličke sisteme, predodređujuće za trajanje i uzajamno poštovanje raznolikosti religijskog nasleđa širom sveta, bez obzira kojoj kulturi, geografskom području ili narodu pripadalo.

Nevena Debljović Ristić docent je na Beogradskom Univerzitetu – Arhitektonski fakultet u Beogradu na Departmanu za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti. Na istom fakultetu je diplomirala i doktorirala. Posebne oblasti njenih interesovanja su konzervacija i upravljanje kulturnom baštinom, istorija, teorija, teologija, estetika i simbolizam srednjovekovne arhitekture i umetnosti. Doktorsku disertaciju odbranila je pod nazivom „Istočnohrišćanska trijadologija u arhitekturi vladarskih zadužbina srednjovekovne Srbije.“ Više od 20 godina, svoje profesionalno iskustvo sticala je radeći u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture -Beograd. Za manastire Studenica (12. vek) i Sopoćane (13. vek) UNESCO WHS, bila je koordinator stručnih timova, rukovodilac arhitektonskih istraživanja i praćenja izvođenja radova. Autor je mnogih konzervatorskih – restauratorskih projekata srednjovekovnog sakralnog graditeljstva. Objavila je brojne članke u međunarodnim i domaćim naučnim časopisima. Učestvovala na većem broju međunarodnih naučnih konferencija. Član je redakcija više naučnih i stručnih časopisa.

Dobrodošli!

35