UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Gostujuće predavanje: Model arhitekture u doba veštačke inteligencije – Umetnost prihvatanja apstraktnog

beograd-poster-2022

14. april 2022. godine od 19 – 21 časova

Amfiteatar 

 

O predavanju

U prvom delu predavanja će biti predstavljen ETH Zürich (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich), švajcarski tehnički univerzitet u Cirihu, te prikazana istraživanja njegovog Instituta za tehnologiju u arhitekturi (ITA).

ITA se sastoji od šest renomiranih katedri čiji rad objedinjuje i usklađuje najrazličitije aspekte upotrebe nauke, tehnologije i inženjerstva u arhitekturi. Rad ovih katedri uključuje računarsko projektovanje zgrada i konstrukcija, procese i sisteme izgradnje, digitalno i robotsko konstruisanje i mnoge druge tehnologijom uslovljene i inspirisane teme.

U drugom delu predavanja dr Nikola Marinčić, koordinator doktorskog programa ITA i predavač na Katedri za digitalnu arhitektoniku, predstaviće svoju monografiju „Computational Models in Architecture“ (Računarski modeli u arhitekturi). U njoj on razvija pojam spektralne arhitektonike, paradigmu pogodnu za promišljanje i unapređenje digitalnog shvatanja i modeliranja arhitekture u kontekstu veštačke inteligencije i obilja podataka (big data). Kroz prizmu spektralne arhitektonike dr Marinčić će razmotriti evoluciju arhitektonske profesije u digitalnom dobu i načine na koji digitalno pismeni arhitekta doživljava i stvara model arhitekture.

Biografija predavača

Nikola Marinčić je dugogodišnji predavač na Katedri za digitalnu arhitektoniku ETH u Cirihu, kao i koordinator doktorskih studija na Institutu za tehnologiju u arhitekturi.

Osnovne studije završio je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a postdiplomske na ETH, gde je studirao filozofiju tehnologije i usavršavao se u primeni kompjuterskog programiranja u arhitekturi.

Kao gostujući istraživač proveo je godinu dana u Singapuru, radeći u Laboratoriji za gradove budućnosti (Future Cities Laboratory), u okviru interdisciplinarnog istraživačkog programa ETH centra za globalnu održivost životne sredine.

Doktorirao je 2017. godine na ETH Cirih i bio jedini doktorand Instituta za tehnologiju koji je iste godine primio ETH medalju za izuzetnu doktorsku disertaciju.

Nikola istražuje odnos između arhitekture i informacionih tehnologija, a posebno izazove koje veštačka inteligencija predstavlja pred ovu oblast. Njegov rad nastoji da osvetli izuzetnu relevantnost digitalne pismenosti danas. Za njega je ona univerzalno primenljiva i doseže dalje od svoje trenutne uloge u pojedinačnim naučnim disciplinama, ekspertizi i praksi.

U svojoj monografiji „Computational Models in Architecture“, koju je objavio „Birkhauser / De Gruyter“ 2019. godine, Nikola propagira i demonstrira apstraktan, spektralno orijentisan pristup modelovanju u arhitekturi. Njegov pristup otvara nove perspektive digitalno pismenim arhitektama kako da preispitaju i redefinišu svoj odnos prema arhitekturi u digitalnom dobu.