UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Stanovnici sela i studentsko-nastavnički tim uređuju enterijer sale Doma kulture u MZ Dojkinci

Aksenometrijski crteži sa prikazom ćilima, sala Doma kulture u MZ Dojkinci.

MASIU-11041 IP01_Integralna analiza teritorije
MASA-23040-04: Arhitekte i građanske inicijative za održivi razvoj

nastavnici:
dr Danijela Milovanović Rodić, docent
dr Ivan Simić, docent
saradnici:
Jelena Radosavljević, mast. inž. arh, asistent
Aleksandar Grujičić, mast. inž. arh., mast.inž.urb, asistent
Božena Stojić, mast.inž.urb., student doktorskih studija

Stanovnici sela Dojkinci na Staroj planini i dvadesetjedan student i studentkinja sa nastavnicima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu realizovaće zajednički projekat “Uređenje sale Doma kulture u MZ Dojkinci” u periodu od 13. do 17. marta 2019. godine. Posednjeg dana realizacije projekta, u nedelju 17. marta 2019. sa početkom u 12.00 časova biće održano svečano otvaranje preuređene sale Doma kulture u Dojkincima.

Projekat je nastao u jesenjem semestru školske 2018/19. godine u okviru predmeta Arhitekti i građanske inicijative za održivi razvoj i rezultat je saradnje studenata i nastavnika Arhitektonskog fakulteta i stanovnika sela Dojkinci sa Stare planine, opština Pirot. Koncipiran je u skladu sa razumevanjem da arhitekti mogu svojim znanjima i veštinama doprineti razvoju i unapređenju kvaliteta života zajednica i stanovnika u udaljenim, često siromašnim ruralnim predelima Srbije.

Park_prirode_Stara_planina_00_opt

Studenti i nastavnici Arhitektonskog fakulteta su sa članovima inicijatve „Odbranimo reke Stare planine“ i predstavnicima MZ Dojkinci obišli krašku uvalu „Ponor“, specifični geološki fenomen na Staroj planini, na 1500m nadmorske visine. Autor fotografije Teodora Tamburić.

Ovim projektom se zapušten i neiskorišćen prostor u javnoj svojini uređuje u prostor zajednice u kojem se mogu odvijati različite aktivnosti od značaja za unapređenje života ljudi u selu: sastanci, seoske proslave, radionice, prezentacije, izložbe, projekcije, predstave.

Postojece-stanje-sale-Doma-kulture-Dojkinci

Postojeće stanje Doma kulture u MZ Dojkinci.

Očekujemo da ovo bude inicijalni projekat koji će inspirisati i podstaći pojedince, zajednice, javne, privatne i civilne organizacije na društveno odgovorno delovanje, zaštitu prirode i obnovu života u selima Stare planine i Srbije. Korist od realizacije projekta imaće neposredno Dojkinčani, ali i stanovnici susednih sela.

Realizaciju projekta su podržali: Zajedničko.org – platforma za teoriju i praksu društvenih dobara, Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, grad Pirot i kompanije: Nivo 381 – Penetron iz Beograda, Easy Building iz Pančeva, INO-ING Gradnja iz Pirota i Rus Plamen iz Aranđelovca.

Predlog-projekta-za-uredjenje-sale-Doma-kulture-u-Dojkincima_01

Predlog-projekta-za-uredjenje-sale-Doma-kulture-u-Dojkincima_02

Studentski projekat “Uređenje sale Doma kulture u MZ Dojkinci” – Zid identiteta.

Pogledajte razgovor sa Ivicom Veljkovićem, predsednikom MZ Dojkinci koji govori o tome kako je došlo do saradnje studenta i predstavnika Mesne zajednice na uređenju enterijera Doma mesne zajednice u selu.

O saradnji govori Ivica Veljković, predsednik MZ Dojkinci | Plus Online Pirot

zajednicko-logo