УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Crkvena_porta_u_Vranicu

Црква брвнара  у порти Цркве Светог Илије у селу Вранић, надомак Београда.

Zavod_za_zastitu_spomenika_kulture_grada_Beograda_logo

Завод за заштиту споменика културе града Београда вас позива на отварање изложбе “Црквена порта у Вранићу” аутора етнолога Наде Живковић, вишег стручног сарадника Завода, у уторак 03.07.2018. године у 19.00 часова, на платоу испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ (Мали Калемегдан 1).

О изложби:
Црквена порта у Вранићу се налази у центру села на  благо, природно каскадираном платоу. Иако делује као спонтано настао комплекс, она се  развијала по  систему манастирских порти са функционалном поделом простора. Поред цркава из деветнаестог века, захваљујући, пре свега,  деловању оца Радивоја Митровића, изграђен је парохијски дом, формирана је богата црквена ризница, пренета је стара кућа породице Матић и неколико помоћних објеката.

Данас, хронолошки, обликовно и примарно функционално разнородан комплекс,  чини хомогену целину чије укупне вредности надилазе појединачна значења објеката.

Стручњаци Завода за заштиту споменика културе града Београда су од оснивања давне 1960.године,  препознали вредности  тада постојећих објеката цркве брвнаре и Цркве Св. Илије, водили археолошка ископавања, пројекте и радове за преношење објеката и реконструкцију цркве брвнаре, санацију оштећења на надгробним споменицима и новијој цркви, пројекете за уређење порте и др.

Циљ  изложбе и пратећег каталога је да се афирмишу нематеријалне и материјалне вредности сконцентрисане на простору црквене порте и већом посетом створе предуслови за унапређење и одрживост овог комплекса.

Такође, овај простор је и својеврстан приказ спроведених конзерваторских поступака који дају могућност да се читају методолошки концепти заступљени у различитим временским раздобљима службе заштите, праве анализе и компарације, односно поред културног представља и стручни, едукативни потенцијал.

Добродошли!

Crkvena_porta_u_Vranicuč_pozivnica