UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Crkvena_porta_u_Vranicu

Crkva brvnara  u porti Crkve Svetog Ilije u selu Vranić, nadomak Beograda.

Zavod_za_zastitu_spomenika_kulture_grada_Beograda_logo

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda vas poziva na otvaranje izložbe “Crkvena porta u Vraniću” autora etnologa Nade Živković, višeg stručnog saradnika Zavoda, u utorak 03.07.2018. godine u 19.00 časova, na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ (Mali Kalemegdan 1).

O izložbi:
Crkvena porta u Vraniću se nalazi u centru sela na  blago, prirodno kaskadiranom platou. Iako deluje kao spontano nastao kompleks, ona se  razvijala po  sistemu manastirskih porti sa funkcionalnom podelom prostora. Pored crkava iz devetnaestog veka, zahvaljujući, pre svega,  delovanju oca Radivoja Mitrovića, izgrađen je parohijski dom, formirana je bogata crkvena riznica, preneta je stara kuća porodice Matić i nekoliko pomoćnih objekata.

Danas, hronološki, oblikovno i primarno funkcionalno raznorodan kompleks,  čini homogenu celinu čije ukupne vrednosti nadilaze pojedinačna značenja objekata.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda su od osnivanja davne 1960.godine,  prepoznali vrednosti  tada postojećih objekata crkve brvnare i Crkve Sv. Ilije, vodili arheološka iskopavanja, projekte i radove za prenošenje objekata i rekonstrukciju crkve brvnare, sanaciju oštećenja na nadgrobnim spomenicima i novijoj crkvi, projekete za uređenje porte i dr.

Cilj  izložbe i pratećeg kataloga je da se afirmišu nematerijalne i materijalne vrednosti skoncentrisane na prostoru crkvene porte i većom posetom stvore preduslovi za unapređenje i održivost ovog kompleksa.

Takođe, ovaj prostor je i svojevrstan prikaz sprovedenih konzervatorskih postupaka koji daju mogućnost da se čitaju metodološki koncepti zastupljeni u različitim vremenskim razdobljima službe zaštite, prave analize i komparacije, odnosno pored kulturnog predstavlja i stručni, edukativni potencijal.

Dobrodošli!

Crkvena_porta_u_Vranicuč_pozivnica