UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Setha-Low_portrait

Setha Low | Izvor fotografije

ZAŠTO JE JAVNI PROSTOR VAŽAN
Ili: šta je javni prostor i zašto o njemu treba da brinem?
WHY PUBLIC SPACE MATTERS
Or: What is Pulic Space and Why Should I Care?

Profesor Seta Lou (Setha Low)
Centar za poslediplomske studije, Univerzitet grada Njujorka

Uvodna reč: prof. dr Vesna Vučinić

15. maj 2018, 12.00-14.00h
Predavanje na Antropološkoj agori
Institut za etnologiju i antropologiju
Univerzitet u Beogradu – Filozofski fakultet

sala 508, V sprat

Institut za etnologiju i antropologiju ima zadovoljstvo da Vas pozove na predavanje u okviru Antropološke agore koje će biti održano u utorak, 15. maja 2018. godine, u 12.00h u sali 508, V sprat Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ovo predavanje ocrtava istoriju i daje definiciju javnog prostora koja naglašava društvenu interakciju i mogućnost susretanja stranaca. Ova perspektiva je zatim iskorišćenja da istraži kako javni prostor može da postane „plodotvoran“ na raznovrsne načine kojima se poboljšava zdravlje i dobrobit ljudi, obezbeđuju mogućnosti za razonodu i kreativnost, unapređuje društvena pravda i omogućava razvoj niza društvenih, kulturnih i ekonomskih odnosa.

Osnovni zaključak je da javni prostor doprinosi napretku društva i iz tog razloga bi trebalo da dođe u središte pažnje gradskog planiranja za budućnost.

Seta Lou (Setha Low) je profesor antropologije, psihologije životne sredine, geografije i ženskih studija, i rukovodilac Istraživačke grupe za javni prostor Centra za poslediplomske studije, Univerziteta grada Njujorka. Njene knjige iz urbane antropologije uključuju Promišljanje grada, Na trgu: politika javnog prostora i kultura, Iza kapija: život, sigurnost i potraga za srećom u tvrđavi zvanoj Amerika, Prostorno uobličavanje kulture: etnografija prostora i mesta, i Priručnik o gradu: razmišljanje o budućnosti.

Dr Lou je dobitnica istraživačkih stipendija Gugenhajmove i Getijeve fondacije, stipendije Nacionalne fondacije za humanistiku, kao i brojnih nagrada za naučno istraživanje i aktivizam. Drži predavanja širom sveta o javnom prostoru, društvenoj pravdi i kulturnoj raznovrsnosti. Bila je predsednica Američkog antropološkog društva (AAA), a zatim i zamenica predsednika Svetskog saveta antropoloških asocijacija (WCAA).

0