УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ЗАШТО ЈЕ ЈАВНИ ПРОСТОР ВАЖАН
Или: шта је јавни простор и зашто о њему треба да бринем?
WHY PUBLIC SPACE MATTERS
Or: What is Pulic Space and Why Should I Care?

Професор Сета Лоу (Setha Low)
Центар за последипломске студије, Универзитет града Њујорка

Уводна реч: проф. др Весна Вучинић

15. мај 2018, 12.00-14.00h
Предавање на Антрополошкој агори
Институт за етнологију и антропологију
Универзитет у Београду – Филозофски факултет

сала 508, V спрат

Институт за етнологију и антропологију има задовољство да Вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре које ће бити одржано у уторак, 15. маја 2018. године, у 12.00h у сали 508, V спрат Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Ово предавање оцртава историју и даје дефиницију јавног простора која наглашава друштвену интеракцију и могућност сусретања странаца. Ова перспектива је затим искоришћења да истражи како јавни простор може да постане „плодотворан“ на разноврсне начине којима се побољшава здравље и добробит људи, обезбеђују могућности за разоноду и креативност, унапређује друштвена правда и омогућава развој низа друштвених, културних и економских односа.

Основни закључак је да јавни простор доприноси напретку друштва и из тог разлога би требало да дође у средиште пажње градског планирања за будућност.

Сета Лоу (Setha Low) је професор антропологије, психологије животне средине, географије и женских студија, и руководилац Истраживачке групе за јавни простор Центра за последипломске студије, Универзитета града Њујорка. Њене књиге из урбане антропологије укључују Промишљање града, На тргу: политика јавног простора и култура, Иза капија: живот, сигурност и потрага за срећом у тврђави званој Америка, Просторно уобличавање културе: етнографија простора и места, и Приручник о граду: размишљање о будућности.

Др Лоу је добитница истраживачких стипендија Гугенхајмове и Гетијеве фондације, стипендије Националне фондације за хуманистику, као и бројних награда за научно истраживање и активизам. Држи предавања широм света о јавном простору, друштвеној правди и културној разноврсности. Била је председница Америчког антрополошког друштва (AAA), а затим и заменица председника Светског савета антрополошких асоцијација (WCAA).