УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

TAL_CloseCloser_Logo_bw

XIII БИНА: ”ОД COMMUNIS ДО КОМУНИКАЦИЈА” (10-31. мај 2018)

С великим задовољством Вам најављујемо предавања и панел дискусију: Савремена архитектура Португала која ће се одржати у петак, 11. маја 2018. године, са почетком у 16.00 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду. Овај догађај се организује у оквиру програма овогодишње Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2018, а поводом изузетне изложбе ЛИСБОН НАСТУПА коју је осмислио и организовао: Лисабонски тријенале архитектуре. Изложба ће трајати од 10. до 31. маја 2018. године у Ликовној галерији, Културног центра Београда.

Тим поводом биће организован разговор са представницима шест португалских студија, који ће модерирати, такође архитекта, Мануел Енрикеш (Manuel Henriques), извршни директор Лисабонског тријенала архитектуре, Лисабон, Португал.

Разговору са португалским архитектама ће предходити кратак увод о Програму Креативна Европа (посредством кога је БИНА успоставила сарадњу са Лисабонским тријеналом архитектуре). Испред Деска Креативна Европа Министарства културе говориће Димитрије Тадић.

Овде можете видети сатницу:

16.00–16.30
Креативна Европа: зашто је најважнија добра идеја и како конкурисати?
/ Деск Креативна Европа

16.30–18.00
Савремена архитектура Португала

/ Модератор: Manuel Henriques, извршни директор Лисабонског тријенала архитектуре, Лисабон, Португал
/ Листа учесника: Студио Аспа, Студио Barbas Lopes Arquitectos, Студио Can Ran Arquitectura, Студио Miguel Marcelino, Студио PLCO arquitectos, Студио Site Specific – Arquitectura.
/ Сатавни део изложбе чини филм “Лисабон наступа”: Pedro Cabeleira, режисер, Patrícia Portela, сценариста, Catarina Botelho, фотографија

Сви су добродошли!

BINA-2018-VisualHQ-1_opt

9th of April Garden Bar, 2016, aspa © Fernando Guerra, FG+SG

9th of April Garden Bar, 2016, aspa © Fernando Guerra, FG+SG

О изложби

Четвртак, 10.05.2018.
19.00 БИНА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ/ Ликовна галерија, КЦБ, Кнез Михаилова 6

Концепт и организација изложбе: Лисабонски тријенале архитектуре, Португал
10 – 31.05.2018

ЛИСАБОН НАСТУПА
LISBON ACTS

Током деценије од када је настало Лисабонско тријенале архитектуре (2007–2017) наш древни град је био сцена континуиране идеолошке, друштвене, економске и градитељске промене. Он је више од пасивног простора: Лисабон наступа.

Град је истовремено и објекат и субјекат метаморфозе. Становници захтевају промене у урбаном миљеу, како би га прилагодили стално променљивој животној свакодневици, а истовремено, урбано ткиво мења своје становнике. Лисабон захтева сналажљивост, креативност, прилагодљивост и дух сарадње. Архитекте имају главну улогу у драми у којој их овај град пун парадокса изазива и, у истој мери, инспирише.

Изабрали смо шест студија који су настали и извели своје прве значајне радове управо у овој кључној деценији урбане трансформације – шест студија који су обликовали Лисабон у мери у којој је и град обликовао њих.

Од радова ових студија изабрали смо шест простора које смо снимили и који су послужили као сценографија за драму лисабонског живота. Да бисмо приказали какву улогу изграђени простор има у драми наших живота, позвали смо локалног писца да напише приче које се одигравају у овим просторима. Режисер и филмска екипа су их снимили и та драма је централни рад на изложби.

Sea Level, 2011, can ran, © Daniel Blaufuks

Sea Level, 2011, can ran, © Daniel Blaufuks

Telheiras Apartment, 2016, Miguel Marcelino © Miguel Marcelino Archive

Telheiras Apartment, 2016, Miguel Marcelino © Miguel Marcelino Archive

Meditation & Yoga Centre, PLCO Arquitectos, © Fábio SIlva

Meditation & Yoga Centre, PLCO Arquitectos, © Fábio SIlva

Divine Master Chapel, 2015, site specific arquitectura, © do mal o menos

Divine Master Chapel, 2015, site specific arquitectura, © do mal o menos (Eduardo Nascimento and João Foja)

Комуницирање у архитектонској култури је наша свакодневна мисија коју стално развијамо. Последња деценија у себи садржи причу о растућој заједници лисабонског Тријенала и зато смо за ову изложбу наручили измишљену причу засновану на својству града да прихвати динамичну популацију и да изађе у сусрет њеним потребама.

Floreannui, Patrícia Portela © Trienal de Lisboa

Floreannui, Patrícia Portela © Trienal de Lisboa

Filomena Project © Catarina Botelho

Filomena Project © Catarina Botelho

Град обликује наш живот и наш живот обликује град: изграђени простори постоје само за људе који их настањују, они акумулирају смисао и значај у активном, ефемерном питање-и-одговор односу, испуњеном богатим тренуцима нашег искуства. Ова изложба показује како архитекти одговарају на ово искуство, истовремено га и стварајући, ткајући платно нашег града док живимо у њему.

Листа учесника:
Студио Аспа, Студио Barbas Lopes Arquitectos, Студио Can Ran Arquitectura, Студио Miguel Marcelino, Студио PLCO arquitectos, Студио Site Specific – Arquitectura.

Сатавни део изложбе чини филм “Лисабон наступа”:
Pedro Cabeleira, режисер, Patrícia Portela, сценариста, Catarina Botelho, фотографија

Концепт и организација изложбе: Лисабонски тријенале архитектуре, Португал

Trienal de Arquitectura de Lisboa

Лисабонски тријенале архитектуре (Trienal de Arquitectura de Lisboa), основано 2007. године, је непрофитна организација чији је циљ истраживање, подстицање и промовисање архитектонског мишљења и праксе. Сваке треће године у оквиру манифестације организује се велики форум чији садржај обухвата дебате, дискусије и дисеминацију архитектуре која превазилази географске и дисциплинарне границе.

Поред главног програма, током године се организују Open House Lisboa, циклус конференције Critical Distance и мноштво других активности у палати која је седиште Тријенала. Такође Тријенале организује и учествује у неколико изузетних догађаја, тзв. hors-série.

Од званичних националних представљања у иностранству до државних награда, међународних и домаћих догађаја посвећених идејама сарадње (укључујући платформу Future Architecture, изложбе, конкурсе), лисабонско Тријенале архитектуре ствара садржаје високе вредности намењене архитектама и шире, фокусиране генерално на креативну заједницу и ширу јавност с циљем култивисања колективне осетљивости на архитектонску праксу у нашем свету.

http://www.trienaldelisboa.com

FPM41, (in construction) 2018, Barbas Lopes Arquitectos © Nuno Cera
FPM41, (in construction) 2018, Barbas Lopes Arquitectos © Nuno Cera

Све фотографије са овогодишњег догађаја Предавања и панел дискусија: Савремена архитектура Португала (Фото © Сења Вилд) можете погледати овде: https://flic.kr/s/aHsmfXehYU

Део галерије фотографија начињених током догађаја ”Савремена архитектура Португалаа” погледајте испод…