UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

TAL_CloseCloser_Logo_bw

XIII BINA: ”OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA” (10-31. maj 2018)

S velikim zadovoljstvom Vam najavljujemo predavanja i panel diskusiju: Savremena arhitektura Portugala koja će se održati u petak, 11. maja 2018. godine, sa početkom u 16.00 časova, u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Ovaj događaj se organizuje u okviru programa ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2018, a povodom izuzetne izložbe LISBON NASTUPA koju je osmislio i organizovao: Lisabonski trijenale arhitekture. Izložba će trajati od 10. do 31. maja 2018. godine u Likovnoj galeriji, Kulturnog centra Beograda.

Tim povodom biće organizovan razgovor sa predstavnicima šest portugalskih studija, koji će moderirati, takođe arhitekta, Manuel Enrikeš (Manuel Henriques), izvršni direktor Lisabonskog trijenala arhitekture, Lisabon, Portugal.

Razgovoru sa portugalskim arhitektama će predhoditi kratak uvod o Programu Kreativna Evropa (posredstvom koga je BINA uspostavila saradnju sa Lisabonskim trijenalom arhitekture). Ispred Deska Kreativna Evropa Ministarstva kulture govoriće Dimitrije Tadić.

Ovde možete videti satnicu:

16.00–16.30
Kreativna Evropa: zašto je najvažnija dobra ideja i kako konkurisati?
/ Desk Kreativna Evropa

16.30–18.00
Savremena arhitektura Portugala

/ Moderator: Manuel Henriques, izvršni direktor Lisabonskog trijenala arhitekture, Lisabon, Portugal
/ Lista učesnika: Studio Aspa, Studio Barbas Lopes Arquitectos, Studio Can Ran Arquitectura, Studio Miguel Marcelino, Studio PLCO arquitectos, Studio Site Specific – Arquitectura.
/ Satavni deo izložbe čini film “Lisabon nastupa”: Pedro Cabeleira, režiser, Patrícia Portela, scenarista, Catarina Botelho, fotografija

Svi su dobrodošli!

BINA-2018-VisualHQ-1_opt

9th of April Garden Bar, 2016, aspa © Fernando Guerra, FG+SG

9th of April Garden Bar, 2016, aspa © Fernando Guerra, FG+SG

O izložbi

Četvrtak, 10.05.2018.
19.00 BINA OTVARANJE IZLOŽBE/ Likovna galerija, KCB, Knez Mihailova 6

Koncept i organizacija izložbe: Lisabonski trijenale arhitekture, Portugal
10 – 31.05.2018

LISABON NASTUPA
LISBON ACTS

Tokom decenije od kada je nastalo Lisabonsko trijenale arhitekture (2007–2017) naš drevni grad je bio scena kontinuirane ideološke, društvene, ekonomske i graditeljske promene. On je više od pasivnog prostora: Lisabon nastupa.

Grad je istovremeno i objekat i subjekat metamorfoze. Stanovnici zahtevaju promene u urbanom miljeu, kako bi ga prilagodili stalno promenljivoj životnoj svakodnevici, a istovremeno, urbano tkivo menja svoje stanovnike. Lisabon zahteva snalažljivost, kreativnost, prilagodljivost i duh saradnje. Arhitekte imaju glavnu ulogu u drami u kojoj ih ovaj grad pun paradoksa izaziva i, u istoj meri, inspiriše.

Izabrali smo šest studija koji su nastali i izveli svoje prve značajne radove upravo u ovoj ključnoj deceniji urbane transformacije – šest studija koji su oblikovali Lisabon u meri u kojoj je i grad oblikovao njih.

Od radova ovih studija izabrali smo šest prostora koje smo snimili i koji su poslužili kao scenografija za dramu lisabonskog života. Da bismo prikazali kakvu ulogu izgrađeni prostor ima u drami naših života, pozvali smo lokalnog pisca da napiše priče koje se odigravaju u ovim prostorima. Režiser i filmska ekipa su ih snimili i ta drama je centralni rad na izložbi.

Sea Level, 2011, can ran, © Daniel Blaufuks

Sea Level, 2011, can ran, © Daniel Blaufuks

Telheiras Apartment, 2016, Miguel Marcelino © Miguel Marcelino Archive

Telheiras Apartment, 2016, Miguel Marcelino © Miguel Marcelino Archive

Meditation & Yoga Centre, PLCO Arquitectos, © Fábio SIlva

Meditation & Yoga Centre, PLCO Arquitectos, © Fábio SIlva

Divine Master Chapel, 2015, site specific arquitectura, © do mal o menos

Divine Master Chapel, 2015, site specific arquitectura, © do mal o menos (Eduardo Nascimento and João Foja)

Komuniciranje u arhitektonskoj kulturi je naša svakodnevna misija koju stalno razvijamo. Poslednja decenija u sebi sadrži priču o rastućoj zajednici lisabonskog Trijenala i zato smo za ovu izložbu naručili izmišljenu priču zasnovanu na svojstvu grada da prihvati dinamičnu populaciju i da izađe u susret njenim potrebama.

Floreannui, Patrícia Portela © Trienal de Lisboa

Floreannui, Patrícia Portela © Trienal de Lisboa

Filomena Project © Catarina Botelho

Filomena Project © Catarina Botelho

Grad oblikuje naš život i naš život oblikuje grad: izgrađeni prostori postoje samo za ljude koji ih nastanjuju, oni akumuliraju smisao i značaj u aktivnom, efemernom pitanje-i-odgovor odnosu, ispunjenom bogatim trenucima našeg iskustva. Ova izložba pokazuje kako arhitekti odgovaraju na ovo iskustvo, istovremeno ga i stvarajući, tkajući platno našeg grada dok živimo u njemu.

Lista učesnika:
Studio Aspa, Studio Barbas Lopes Arquitectos, Studio Can Ran Arquitectura, Studio Miguel Marcelino, Studio PLCO arquitectos, Studio Site Specific – Arquitectura.

Satavni deo izložbe čini film “Lisabon nastupa”:
Pedro Cabeleira, režiser, Patrícia Portela, scenarista, Catarina Botelho, fotografija

Koncept i organizacija izložbe: Lisabonski trijenale arhitekture, Portugal

Trienal de Arquitectura de Lisboa

Lisabonski trijenale arhitekture (Trienal de Arquitectura de Lisboa), osnovano 2007. godine, je neprofitna organizacija čiji je cilj istraživanje, podsticanje i promovisanje arhitektonskog mišljenja i prakse. Svake treće godine u okviru manifestacije organizuje se veliki forum čiji sadržaj obuhvata debate, diskusije i diseminaciju arhitekture koja prevazilazi geografske i disciplinarne granice.

Pored glavnog programa, tokom godine se organizuju Open House Lisboa, ciklus konferencije Critical Distance i mnoštvo drugih aktivnosti u palati koja je sedište Trijenala. Takođe Trijenale organizuje i učestvuje u nekoliko izuzetnih događaja, tzv. hors-série.

Od zvaničnih nacionalnih predstavljanja u inostranstvu do državnih nagrada, međunarodnih i domaćih događaja posvećenih idejama saradnje (uključujući platformu Future Architecture, izložbe, konkurse), lisabonsko Trijenale arhitekture stvara sadržaje visoke vrednosti namenjene arhitektama i šire, fokusirane generalno na kreativnu zajednicu i širu javnost s ciljem kultivisanja kolektivne osetljivosti na arhitektonsku praksu u našem svetu.

http://www.trienaldelisboa.com

FPM41, (in construction) 2018, Barbas Lopes Arquitectos © Nuno Cera
FPM41, (in construction) 2018, Barbas Lopes Arquitectos © Nuno Cera

Sve fotografije sa ovogodišnjeg događaja Predavanja i panel diskusija: Savremena arhitektura Portugala (Foto © Senja Vild) možete pogledati ovde: https://flic.kr/s/aHsmfXehYU

Deo galerije fotografija načinjenih tokom događaja ”Savremena arhitektura Portugalaa” pogledajte ispod…