UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje: Geološke podloge kao osnov dobrog Urbanističkog plana na primeru PDR kompleksa “IMT” na Novom Beogradu

Urbanisticki-zavod-Beograda_logo

Predavanje:
“Geološke podloge kao osnov dobrog Urbanističkog plana na primeru PDR kompleksa ‘IMT’ na Novom Beogradu“
Zoran Mišić, Ivica Tornjanski i Predrag Pilović
Petak, 23. mart 2018. godine u 14h, Amfiteatar AF

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu poziva studente osnovnih, master i doktorskih studija na treće u nizu predavanja u sklopu saradnje Departmana za Urbanizam Arhitektonskog fakulteta i Urbanističkog zavoda Beograda na realizaciji nastave u školskoj 2017/18 godini, u skladu sa Protokolom o saradnji.

Predavanje “Geološke podloge kao osnov dobrog Urbanističkog plana na primeru PDR kompleksa ‘IMT’ na Novom Beogradu“ Zorana Mišića, Ivice Tornjanskog i Predraga Pilovića iz Urbanističkog zavoda Beograda, održaće se u petak, 23. marta 2018. godine u 14 časova, u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.


Povezani tekstovi:
Predavanje: Zaštita životne sredine u procesu urbanističkog planiranja – Kompleks “IMT” na Novom Beogradu
Predavanje: Planski osnovi i smernice za izradu planova detaljne regulacije – Kompleks “IMT” na Novom Beogradu


Nova urbanost, globalizacija, kao i mogućnost dostizanja održivog razvoja, za svaku zemlju predstavlja veliki izazov. Naučna i stručna javnost se našla pred velikim brojem nerešenih pitanja i novih zakonskih regulativa i direktiva, kako svetskih, tako i domaćih, pri čemu je potrebno odrediti jasne ciljeve i strategije u pokušaju pronalaženja ravnoteže između stvarnih potreba jednog grada i njegovih mogućnosti na putu ka održivom urbanom razvoju.

Danas, u vremenu ubrzanog razvoja grada Beograda i donošenja hitnih odluka u pogledu različitih investicija i ulaganja, potrebno je prepoznati vredne prirodne karakteristike i resurse koje grad mora da štiti i da stvori uslove za njihovo racionalno korišćenje. U celokupnoj formi, u pogledu korišćenja zemljišta, izgleda grada i izgrađenog okruženja, odnosno u samoj urbanizaciji, aspekt zaštite životne sredine zauzima sve značajnije mesto u sklopu komponenti razvoja grada.

© Google Maps

Zoran Mišić, dipl.inž.maš.
Direktor Sektora za komunalnu infrastrukturu. Zaposlen u Urbanističkom zavodu od 1995. godine. Preko 22 godine radi kao odgovorni urbanista planer za linijske infrastrukturne sisteme, tačnije za urbanistička i idejna rešenja toplovodne o gasovodne mreže i postrojenja. Značajniji Planovi na kojima je radio:
1. PDR za izgradnju gasovoda od postojećeg magistralnog gasovoda MG05 do područja PPPPN „Beograd na vodi“ (2016).
2. PDR za izgradnju magistralnog toplovoda od grejnog područja TO “Novi Beograd“ do kotlarnice „Sava Kovačević“ u Zemunu (2008).
3. PDR za izgradnju dela gradskog gasovoda od ul. Veljka Lukića Kurjaka do Kliničkog cenrta Srbija sa priključkom za BIP “Mostar“ (2006).
4. PDR za gasifikaciju dela opštine Voždovac (2017).

Ivica Tornjanski, diplomirani inženjer geologije za geotehniku
Rođen 1974. godine u Zrenjaninu. Od 2002 do 2008 radio na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od tada u Urbanističkom zavodu Beograda na mestu urbaniste planera. Ima položeni stručni ispiti i odgovarajuće licence za odgovornog urbanistu za rukovođenje izradom urbanističkih planova infrastrukture, odgovornog projektanta na izradi geotehničkih i inženjerskogeoloških podloga i odgovornog izvođača radova na izradi geotehničkih podloga.

Predrag Pilović, dipl.inž.građ.
Urbanista planer u Sektoru za saobraćaj Urbanističkog zavoda Beograda od 2008. godine. Obavlja poslove na izradi koncepta i nacrta različitih tipova urbanističkih Planova za potrebe realizacije saobraćajne mreže. Rukovodio i učestvovao na većem broju Planova u kojima je bilo potrebno sagledavati i definisati kako saobraćajnice lokalnog karaktera tako i saobraćajnice višeg reda, proisteklih iz brojnih varijantnih rešenja.

Istraživanje transformacija područja bivšeg industrijskog kompleksa IMT na Novom Beogradu odabrano je za semestralnu temu studije slučaja u okviru studijske celine Studio 02a Održive urbane zajednice na II godini Osnovnih akademskih studija arhitekture (OASA-24071: Održive urbane zajednice – Teorijska nastava – 2017/18 i OASA-24072: Održive urbane zajednice – Projekat /IG2/ – 2017/18) kojim rukovodi van.prof. dr Ksenija Lalović.

Urbanistički zavod Beograda je obrađivač Plana detaljne regulacije za ovo područje i delegiraće referentne eksperte za učešće u svim fazama razrade projekta u svojstvu profesionalne i konsultantske podrške, kao i u svojstvu konsultanata na javnoj Izložbi konceptualne postavke i završne prezentacije studentskih projekata.

Urbanisticki-zavod-Beograda_70-godina

Urbanistički zavod Beograda

Urbanistički zavod Beograda je javno urbanističko preduzeće osnovano od strane Skupštine grada Beograda za potrebe izrade planskih dokumenata od interesa za izgradnju i uređenje Beograda. Sarađuje sa institucijama nadležnim za urbanizam i planiranje u drugim evropskim gradovima, predstavnicima investicionih grupa i fondova ispred vlada drugih zemalja i različitim predstavnicima neprofitnog sektora na projektima u regionu. U 2018. godini Urbanistički zavod Beograda obeležava značajan jubilej Urbanistički zavod Beograda – 70 godina planiranja.

4