UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2018_Vikend-s-Orisom_m

ORIS_logo

Vikend s Orisom Dubrovnik
TADAO ANDO
16 – 18. mart 2018.
Hotel Excelsior
Ul. Frana Supila 12, 20000, Dubrovnik

Vikend s Orisom u Dubrovniku zamišljen je kao trodnevni susret i ugodno druženje arhitekata, dizajnera, umjetnika i poslovnih ljudi uz predavanja istaknutih arhitekata i okrugli stol te popratni kulturni program. Ovogodišnji Vikend s Orisom Dubrovnik održat će se 16–18. marta 2018. godine u dubrovačkom hotelu Excelsior, a tematski će biti posvećen jednom od velikana svjetske arhitektonske scene – Tadau Andu.

Predavači:
Na Vikendu s Orisom Dubrovnik 2018. gostuju: Sou Fujimoto, Juhani Pallasmaa, Maroje Mrduljaš, Aleš Vodopivec, Karin Šerman i Luka Skansi.


Povezani tekstovi:
Tribina i projekcija TV serije: Betonski spavači
TV serija o modernoj arhitekturi: Betonski spavači – HRT
Dani Orisa u Zagrebu: 14–15. oktobar 2017.
Dani Orisa u Zagrebu: 15–16. oktobar 2016.
Dani Orisa u Zagrebu: 17–18. oktobar 2015.
Dani Orisa u Zagrebu: 18.–19. oktobar 2014.
Promocija knjige eseja: Prostor vremena – Juhani Pallasmaa
Izložba autorskih fotografija: Dobrović u Dubrovniku – Volfgang Taler (Wolfgang Thaler)
Forum: KotorAPSS 2016 – RE-USE simpozijum i THE DEBATE (Project Solana)
Seminar: Juhani Pallasmaa – razgovori sa studentima
Predavanje: Finski arhitekta i teoretičar Juhani Pallasmaa


Dodatni sadržaj:
• Svjetska promocija monografije Transcending Oppositions / Tadao Ando’s Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) urednika Maroja Mrduljaša, u izdanju Orisa, koja predstavlja blisku suradnju Orisa s velikanom suvremene japanske i svjetske arhitektonske scene Tadaom Andom.

• Izložba posvećena Tadau Andu, koja će se u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik otvoriti 16. marta. Tema izložbe impresivni je projekt Punta della Dogana u Veneciji. Riječ je o vrlo sofisticiranoj obnovi stare carinarnice iz 17. stoljeća koja je nakon dugog razdoblja zapuštenosti (od 1980-ih) obnovljena u muzej umjetničke zbirke Fondacije Pinault te 2009. otvorena za javnost.

Transcending-Oppositions_Tadao-Ando

Transcending Oppositions / Tadao Ando’s Recent Works, urednik Maroje Mrduljaš, Oris, 2018.

Biografije predavača:

Sou Fujimoto
Rođen je 1971. u Hokaidu. Nakon studija arhitekture na Odsjeku za arhitekturu Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Tokiju, 2000. osniva Sou Fujimoto Architects. Zajedno s Kumiko Inui, Akihisom Hiratom i Naoyom Hatakeyamom 2012. osvaja Zlatnog lava za nacionalno sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu. Nagrade: nagrada Architectural Review Award 2005, Velika nagrada Japanskog instituta arhitekata (JIA) za Centar za psihijatrijsku rehabilitaciju djece 2008. te najviše priznanje na Svjetskom festivalu arhitekture u kategoriji privatnih kuća. Časopis Architecture Record dodjeluje mu nagradu Design Vanguard, a dobitnik je i nagrade Design Award časopisa Wallpaper za 2009. te nagrade Spotlight: The Rice Design Alliance Prize 2010.

Juhani Pallasmaa
Rodio se 1936. Vodi vlastiti arhitektonski ured u Helsinkiju, a član je Finskog društva arhitekata, počasni član Američkog instituta arhitekture i međunarodni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata. Obnašao je razne dužnosti: profesor i dekan na Sveučilištu tehnologije u Helsinkiju (1991–1997); direktor Muzeja finske arhitekture (1978–1983) i rektor na Institutu za dizajn u Helsinkiju (1970–1971). Bio je i gost profesor na nekoliko sveučilišta u SAD-u te držao predavanja diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije.

Maroje Mrduljaš
Arhitekt, kritičar i kustos. Autor i urednik knjiga o arhitekturi i dizajnu: Modernism In-Between: The Mediatory Architectures of Socialist Yugoslavia, Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma, Dizajn i nezavisna kultura, Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti i dr. Od 2005. urednik časopisa Oris. Njegovi su tekstovi objavljeni u vodećim međunarodnim publikacijama uključujući A+U, Archithese, Bauwelt, db i Domus. Nezavisni ekspert nagrade EU-a za arhitekturu Mies van der Rohe i član odbora stručnjaka Europske nagrade za urbani javni prostor.

Aleš Vodopivec
Profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani od 1993. gdje predaje kolegije Dizajn i povijest i Teorija moderne arhitekture. Također je gostujući profesor i predavač u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Portugalu, Italiji, Češkoj, Grčkoj, Turskoj, Izraelu, Hrvatskoj, Makedoniji itd. Dobitnik je nagrade Prešernove zaklade 1991, nagrade Piranesi 2000, Plečnikove nagrade 2001, tri Plečnikove medalje i nagrade Ernst A. Plischke u Beču 2011. Gotovo četiri desetljeća kontinuirano piše o arhitekturi.

Karin Šerman
Arhitektica i profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predstojnica je Katedre za teoriju i povijest arhitekture Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica modula Arhitektonska misao doktorskoga studija Arhitektura i urbanizam. Teoriju arhitekture predaje i na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu. Studij arhitekture završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1989. Magisterij znanosti iz područja teorije i povijesti arhitekture stekla je na Sveučilištu Harvard, Graduate School of Design 1996, pod mentorstovom prof. K. Michaela Haysa, a doktorat znanosti na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2000, pod mentorstovom prof. Borisa Magaša.

Luka Skansi
Povjesničar arhitekture, docent na Filozofskom Fakultetu u Rijeci. Njegova su istraživačka područja talijanska arhitektura 20. stoljeća, ruska i sovjetska arhitektura i arhitektura u bivšoj Jugoslaviji. Teme njegovih knjiga, članaka i eseja jesu Carlo Scarpa, Aldo Rossi, Gino Valle, Costantino Dardi, Pier Luigi Nervi, Myron Goldsmith, Jože Plečnik, Manfredo Tafuri, Nikolai Ladovsky, Moisei Ginzburg, Peter Behrens i Vladimir Braco Mušič.

Dubrovnik_Foto-Damir-Fabijanic

Foto © Damir Fabijanić

Cene:
Kotizacija za simpozij iznosi 300 kn
Studentska kotizacija iznosi 90 kn

Smještaj za sudionike osiguran je u hotelima Excelsior(*****) i Kompas(****):

Rezervacijski obrazac

Prijave:
Oris d.o.o.
Kralja Držislava 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 37 78 177
fax: + 385 1 37 56 243
e-mail: marina@oris.hr
web: www.oris.hr

6