УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2018_Vikend-s-Orisom_m

ORIS_logo

Викенд с Орисом Дубровник
TADAO ANDO
16 – 18. март 2018.
Hotel Excelsior
Ул. Франа Супила 12, 20000, Дубровник

Викенд с Орисом у Дубровнику замишљен је као тродневни сусрет и угодно дружење архитеката, дизајнера, умјетника и пословних људи уз предавања истакнутих архитеката и округли стол те попратни културни програм. Овогодишњи Викенд с Орисом Дубровник одржат ће се 16–18. марта 2018. године у дубровачком хотелу Excelsior, а тематски ће бити посвећен једном од великана свјетске архитектонске сцене – Тадау Анду.

Предавачи:
На Викенду с Орисом Дубровник 2018. гостују: Sou Fujimoto, Juhani Pallasmaa, Мароје Мрдуљаш, Алеш Водопивец, Карин Шерман и Лука Сканси.


Повезани текстови:
Трибина и пројекција ТВ серије: Бетонски спавачи
ТВ серија о модерној архитектури: Бетонски спавачи – ХРТ
Дани Ориса у Загребу: 14–15. октобар 2017.
Дани Ориса у Загребу: 15–16. октобар 2016.
Дани Ориса у Загребу: 17–18. октобар 2015.
Дани Ориса у Загребу: 18.–19. октобар 2014.
Промоција књиге есеја: Простор времена – Juhani Pallasmaa
Изложба ауторских фотографија: Добровић у Дубровнику – Волфганг Талер (Wolfgang Thaler)
Форум: KotorAPSS 2016 – RE-USE симпозијум и THE DEBATE (Project Solana)
Семинар: Juhani Pallasmaa – разговори са студентима
Предавање: Фински архитекта и теоретичар Juhani Pallasmaa


Додатни садржај:
• Свјетска промоција монографије Transcending Oppositions / Tadao Ando’s Recent Works (Надилажење супротности / Рецентни радови Тадаа Анда) уредника Мароја Мрдуљаша, у издању Ориса, која представља блиску сурадњу Ориса с великаном сувремене јапанске и свјетске архитектонске сцене Тадаом Андом.

• Изложба посвећена Тадау Анду, која ће се у сурадњи с Умјетничком галеријом Дубровник отворити 16. марта. Тема изложбе импресивни је пројект Punta della Dogana у Венецији. Ријеч је о врло софистицираној обнови старе царинарнице из 17. стољећа која је након дугог раздобља запуштености (од 1980-их) обновљена у музеј умјетничке збирке Fondacije Pinault те 2009. отворена за јавност.

Transcending-Oppositions_Tadao-Ando

Transcending Oppositions / Tadao Ando’s Recent Works, уредник Мароје Мрдуљаш, Орис, 2018.

Биографије предавача:

Sou Fujimoto
Рођен је 1971. у Хокаиду. Након студија архитектуре на Одсјеку за архитектуру Техничког факултета Свеучилишта у Токију, 2000. оснива Sou Fujimoto Architects. Заједно с Kumiko Inui, Akihisom Hiratom и Naoyom Hatakeyamom 2012. осваја Златног лава за национално судјеловање на Венецијанском бијеналу. Награде: награда Architectural Review Award 2005, Велика награда Јапанског института архитеката (JIA) за Центар за психијатријску рехабилитацију дјеце 2008. те највише признање на Свјетском фестивалу архитектуре у категорији приватних кућа. Часопис Architecture Record додјелује му награду Design Vanguard, а добитник је и награде Design Award часописа Wallpaper за 2009. те награде Spotlight: The Rice Design Alliance Prize 2010.

Juhani Pallasmaa
Родио се 1936. Води властити архитектонски уред у Хелсинкију, а члан је Финског друштва архитеката, почасни члан Америчког института архитектуре и међународни члан Краљевског института британских архитеката. Обнашао је разне дужности: професор и декан на Свеучилишту технологије у Хелсинкију (1991–1997); директор Музеја финске архитектуре (1978–1983) и ректор на Институту за дизајн у Хелсинкију (1970–1971). Био је и гост професор на неколико свеучилишта у САД-у те држао предавања диљем Еуропе, Сјеверне и Јужне Америке, Африке и Азије.

Мароје Мрдуљаш
Архитект, критичар и кустос. Аутор и уредник књига о архитектури и дизајну: Modernism In-Between: The Mediatory Architectures of Socialist Yugoslavia, Недовршене модернизације: Између утопије и прагматизма, Дизајн и независна култура, Сувремена хрватска архитектура – тестирање стварности и др. Од 2005. уредник часописа Орис. Његови су текстови објављени у водећим међународним публикацијама укључујући A+U, Archithese, Bauwelt, db и Domus. Независни експерт награде EU-а за архитектуру Mies van der Rohe и члан одбора стручњака Еуропске награде за урбани јавни простор.

Алеш Водопивец
Професор на Архитектонском факултету у Љубљани од 1993. гдје предаје колегије Дизајн и повијест и Теорија модерне архитектуре. Такођер је гостујући професор и предавач у Аустрији, Француској, Њемачкој, Португалу, Италији, Чешкој, Грчкој, Турској, Израелу, Хрватској, Македонији итд. Добитник је награде Прешернове закладе 1991, награде Пиранеси 2000, Плечникове награде 2001, три Плечникове медаље и награде Ernst A. Plischke у Бечу 2011. Готово четири десетљећа континуирано пише о архитектури.

Карин Шерман
Архитектица и професорица архитектонске теорије на Архитектонском факултету Свеучилишта у Загребу. Предстојница је Катедре за теорију и повијест архитектуре Архитектонског факултета у Загребу и водитељица модула Архитектонска мисао докторскога студија Архитектура и урбанизам. Теорију архитектуре предаје и на Факултету грађевинарства, архитектуре и геодезије Свеучилишта у Сплиту. Студиј архитектуре завршила је на Архитектонском факултету у Загребу 1989. Магистериј знаности из подручја теорије и повијести архитектуре стекла је на Свеучилишту Harvard, Graduate School of Design 1996, под менторстовом проф. K. Michaela Haysa, а докторат знаности на Архитектонском факултету у Загребу 2000, под менторстовом проф. Бориса Магаша.

Лука Сканси
Повјесничар архитектуре, доцент на Филозофском Факултету у Ријеци. Његова су истраживачка подручја талијанска архитектура 20. стољећа, руска и совјетска архитектура и архитектура у бившој Југославији. Теме његових књига, чланака и есеја јесу Carlo Scarpa, Aldo Rossi, Gino Valle, Costantino Dardi, Pier Luigi Nervi, Myron Goldsmith, Јоже Плечник, Манфредо Тафури, Nikolai Ladovsky, Moisei Ginzburg, Peter Behrens и Владимир Брацо Мушич.

Dubrovnik_Foto-Damir-Fabijanic

Фото © Дамир Фабијанић

Цене:
Котизација за симпозиј износи 300 kn
Студентска котизација износи 90 kn

Смјештај за судионике осигуран је у хотелима Excelsior(*****) и Kompas(****):

Резервацијски образац

Пријаве:
Oris d.o.o.
Краља Држислава 3, 10000 Загреб, Хрватска
тел: + 385 1 37 78 177
фаx: + 385 1 37 56 243
e-mail: marina@oris.hr
web: www.oris.hr