УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Студиo Симовић – N1 Housing, Немањина улица, Крагујевац, 2016. ❘ Фото © Реља Иванић
RR_Konkurs14_logo_o

Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије – УЛУПУДС као оснивач, Архитектонски факултет у Београду, Факултет техничких наука у Новом Саду – Департман за архитектуру и урбанизам, Институт за архитектуру и урбанизам Србије – ИАУС, Задужбина Илије Милосављевића Коларца, као суоснивачи установили су од 2006. године Међународну Награду Ранко Радовић.

Од 2008. године у статус суоснивача награде ушли су Урбанистички завод Београда и Потисје Кањижа АД, од 2009. године статус суоснивача награде добила је Инжењерска комора Србије а од 2014. године статус суоснивача награде добила је Радио телевизија Србије.

Покровитељи Награде су Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Београд – Секретаријат за културу.

Свечана додела Награде Ранко Радовић одржана је у четвртак, 21. децембра 2017. године у 13.00 сати у Малој сали Задужбине Илије М. Коларца, Студентски трг 5, Београд.

На дан доделе Награде у холу Задужбине Илије М. Коларца отворена је изложба на којој су презентовани сви учесници конкурса. Изложба ће трајати до 28. децембра 2017. године.

Током априла (маја) 2018. године изложба ће бити одржана на Факултету техничких наука у Новом Саду.


Повезани текстови:
Додељене награде на отварању међународне изложбе ”О архитектури 2017”
Награде 39. Салона архитектуре 2017.
Награде 25. Међународног Салона урбанизма у Сремској Митровици

Свечана додела Награде Ранко Радовић 2017
Конкурс за доделу Награде Ранко Радовић 2017
Додељена Награда Ранко Радовић 2016
Додељена Награда Ранко Радовић 2015
Додељена Награда Ранко Радовић 2014


Категорија (1)
Награда у категорији критичко-теоријских текстова о архитектури

ГРАД: Форме и процеси
ван. проф. др Александра Ступар, дипл.инж.арх.

Aleksandra-Stupar

ван. проф. др Александра Ступар

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 1 (критичко теоријски текстови о архитектури урбанизму и граду) донео је одлуку да награду за критичко теоријске текстове о архитектури урбанизму и граду додели др Александри Ступар, дипл.инж.арх, ванредном професору на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, за књигу “ГРАД: Форме и процеси”, издавач Орион Арт, 2016.

Образложење жирија:
“Ауторка промовише нову тенденцију у свету данас – да се „глобална“ историја архитектуре и урбанизма представља и изучава „хоризонтално“ – паралелно упоређујући различите светске културе, градове и објекте – уместо „вертикално“ – временски линеарно и кроз европоцентричну историју света. Управо је овакав приступ обележен специфичним и методолошки савременим повезивањем сталности и промена препознат као посебан квалитет дела, које експликативном слојевитошћу превазилази предодређени профил уџбеника, па је, осим примарној читалачкој публици, вишеструко подстицајан и ужим експертским круговима, будући да садржи суптилна уопштавања и узорну критичку проблематизацију предметне грађе.

Разложно подељена на пет тематских поглавља која се проблемски прожимају, публикација сублимира напоре генерација тумача да осветле процесе формативног дефинисања и функционалног развоја градова.”

Aleksandra-Stupar_Grad-forme-i-procesi

др Александра Ступар – ГРАД: Форме и процеси; Издавач: Орион Арт, 2016.

Категорија (2)
Награда у категорији реализовано архитектонско дело

N1 Housing, Немањина улица, Крагујевац
Студио Симовић

marija-i-petar-simovic

Марија Симовић и Петар Симовић

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 2 (реализовано архитектонско дело) донео је одлуку да награду за реализовано архитектонско дело додели Студију Симовић, одговорно лице: Марија Симовић, дипл.инж.арх, аутори пројекта: Марија Симовић, дипл.инж.арх, Петар Симовић, дипл.инж.арх., за стамбени објекат N1 Housing, Немањина улица, Крагујевац, Србија, 2016.

Образложење жирија:
“Жири је настојао да посебно вреднује квалитетан, убедљив и јасан архитектонски исказ, какав није било лако реализовати у средини која извесно није склона да прихвати радикалне искораке у архитектури. Објекат плени својом сведеношћу и зрелошћу у обликовању укупног корпуса, а нарочито уличне фасаде и приступне партије. За разлику од аутора који своје дело, можда престрого, виде као “смрт контекста” и раскид са локалном праксом, жири је био склон да ипак види везу са архитектуром и културном традицијом места, која је остварена на један посебан и имплицитан начин. Објекат такође показује високу еколошку и друштвену свест аутора, кроз максимизирање зелених површина на крововима и у простору задњег дворишта. Аутори у образложењу свог предлога између осталог истичу и то да је на уској парцели објекат структурално решен у оквиру једног конструктивног распона, што корисницима даје могућност да индвидуализују организацију својих станова, што је жири вредновао као још један од квалитета.

Поред валоризовања архитектонских вредности ове куће, награђивање овог рада жири је видео и као подстицај новим нараштајима наше средине ка напредним размишљањима о архитектури, не само овог места већ и ширег географског и културног подручја.”

2017_Salon-arhitekture_2-1b-Nagrada-ARHITEKTURA-Simovici-N1-Housing

2017_Salon-arhitekture_2-1a-Nagrada-ARHITEKTURA-Simovici-N1-Housing

Студиo Симовић – N1 Housing, Немањина улица, Крагујевац, 2016. ❘ Фото © Реља Иванић

Категорија (3)
Награда у категорији телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације

Жири за доделу Награде Ранко Радовић у категорији 3 (телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације) донео је одлуку да у 2017. години не додели награду за телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације.

Образложење жирија:
“У категорији 3 – телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације награда није додељена јер ни један од пет пристиглих радова, не испуњава услове конкурса.”

Овде можете погледати у целости образложење Жирија Награде Ранко Радовић:

Образложење Жирија Награде Ранко Радовић 2017