UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Studio Simović – N1 Housing, Nemanjina ulica, Kragujevac, 2016. ❘ Foto © Relja Ivanić
RR_Konkurs14_logo_o

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS kao osnivač, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije – IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači ustanovili su od 2006. godine Međunarodnu Nagradu Ranko Radović.

Od 2008. godine u status suosnivača nagrade ušli su Urbanistički zavod Beograda i Potisje Kanjiža AD, od 2009. godine status suosnivača nagrade dobila je Inženjerska komora Srbije a od 2014. godine status suosnivača nagrade dobila je Radio televizija Srbije.

Pokrovitelji Nagrade su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je u četvrtak, 21. decembra 2017. godine u 13.00 sati u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, Beograd.

Na dan dodele Nagrade u holu Zadužbine Ilije M. Kolarca otvorena je izložba na kojoj su prezentovani svi učesnici konkursa. Izložba će trajati do 28. decembra 2017. godine.

Tokom aprila (maja) 2018. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.


Povezani tekstovi:
Dodeljene nagrade na otvaranju međunarodne izložbe ”O arhitekturi 2017”
Nagrade 39. Salona arhitekture 2017.
Nagrade 25. Međunarodnog Salona urbanizma u Sremskoj Mitrovici

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović 2017
Konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović 2017
Dodeljena Nagrada Ranko Radović 2016
Dodeljena Nagrada Ranko Radović 2015
Dodeljena Nagrada Ranko Radović 2014


Kategorija (1)
Nagrada u kategoriji kritičko-teorijskih tekstova o arhitekturi

GRAD: Forme i procesi
van. prof. dr Aleksandra Stupar, dipl.inž.arh.

Aleksandra-Stupar

van. prof. dr Aleksandra Stupar

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 1 (kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi urbanizmu i gradu) doneo je odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi urbanizmu i gradu dodeli dr Aleksandri Stupar, dipl.inž.arh, vanrednom profesoru na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za knjigu “GRAD: Forme i procesi”, izdavač Orion Art, 2016.

Obrazloženje žirija:
“Autorka promoviše novu tendenciju u svetu danas – da se „globalna“ istorija arhitekture i urbanizma predstavlja i izučava „horizontalno“ – paralelno upoređujući različite svetske kulture, gradove i objekte – umesto „vertikalno“ – vremenski linearno i kroz evropocentričnu istoriju sveta. Upravo je ovakav pristup obeležen specifičnim i metodološki savremenim povezivanjem stalnosti i promena prepoznat kao poseban kvalitet dela, koje eksplikativnom slojevitošću prevazilazi predodređeni profil udžbenika, pa je, osim primarnoj čitalačkoj publici, višestruko podsticajan i užim ekspertskim krugovima, budući da sadrži suptilna uopštavanja i uzornu kritičku problematizaciju predmetne građe.

Razložno podeljena na pet tematskih poglavlja koja se problemski prožimaju, publikacija sublimira napore generacija tumača da osvetle procese formativnog definisanja i funkcionalnog razvoja gradova.”

Aleksandra-Stupar_Grad-forme-i-procesi

dr Aleksandra Stupar – GRAD: Forme i procesi; Izdavač: Orion Art, 2016.

Kategorija (2)
Nagrada u kategoriji realizovano arhitektonsko delo

N1 Housing, Nemanjina ulica, Kragujevac
Studio Simović

marija-i-petar-simovic

Marija Simović i Petar Simović

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 2 (realizovano arhitektonsko delo) doneo je odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli Studiju Simović, odgovorno lice: Marija Simović, dipl.inž.arh, autori projekta: Marija Simović, dipl.inž.arh, Petar Simović, dipl.inž.arh., za stambeni objekat N1 Housing, Nemanjina ulica, Kragujevac, Srbija, 2016.

Obrazloženje žirija:
“Žiri je nastojao da posebno vrednuje kvalitetan, ubedljiv i jasan arhitektonski iskaz, kakav nije bilo lako realizovati u sredini koja izvesno nije sklona da prihvati radikalne iskorake u arhitekturi. Objekat pleni svojom svedenošću i zrelošću u oblikovanju ukupnog korpusa, a naročito ulične fasade i pristupne partije. Za razliku od autora koji svoje delo, možda prestrogo, vide kao “smrt konteksta” i raskid sa lokalnom praksom, žiri je bio sklon da ipak vidi vezu sa arhitekturom i kulturnom tradicijom mesta, koja je ostvarena na jedan poseban i implicitan način. Objekat takođe pokazuje visoku ekološku i društvenu svest autora, kroz maksimiziranje zelenih površina na krovovima i u prostoru zadnjeg dvorišta. Autori u obrazloženju svog predloga između ostalog ističu i to da je na uskoj parceli objekat strukturalno rešen u okviru jednog konstruktivnog raspona, što korisnicima daje mogućnost da indvidualizuju organizaciju svojih stanova, što je žiri vrednovao kao još jedan od kvaliteta.

Pored valorizovanja arhitektonskih vrednosti ove kuće, nagrađivanje ovog rada žiri je video i kao podsticaj novim naraštajima naše sredine ka naprednim razmišljanjima o arhitekturi, ne samo ovog mesta već i šireg geografskog i kulturnog područja.”

2017_Salon-arhitekture_2-1b-Nagrada-ARHITEKTURA-Simovici-N1-Housing

2017_Salon-arhitekture_2-1a-Nagrada-ARHITEKTURA-Simovici-N1-Housing

Studio Simović – N1 Housing, Nemanjina ulica, Kragujevac, 2016. ❘ Foto © Relja Ivanić

Kategorija (3)
Nagrada u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 (televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije) doneo je odluku da u 2017. godini ne dodeli nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije.

Obrazloženje žirija:
“U kategoriji 3 – televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije nagrada nije dodeljena jer ni jedan od pet pristiglih radova, ne ispunjava uslove konkursa.”

Ovde možete pogledati u celosti obrazloženje Žirija Nagrade Ranko Radović:

Obrazloženje Žirija Nagrade Ranko Radović 2017